23 Şubat 2011 Çarşamba

Barbun Balığı ( Asma Yaprağında, Portakal ve Rakı Sosuyla)



Portakal ve rakı sosunda barbunya. Tarif, Food and Travel 2008 Eylül sayısından. Pembe etli barbunu kimileri farklı kokusu yüzünden pek sevmiyor. Biz evcek seviyoruz, mısır ununa bulayıp tavasını, yağlandığı vakit ızgarasını. Hatta bir sonraki tarifte uskumrunun üzerinde süzülecek sarımsaklı sosla da iyi anlaşıyor. Sarımsağı elimden gelse her yemeğe katacağım ama; balığa yoldaş etme sevgim annemden kalmadır. Alkolle aranız iyi değilse rakısız da hazılayabileceğiniz marinesi ile misafir sofralarına yakışır bu güzelliği fotoğraflamayı beceremedim. Affınıza sığınarak tarifi veriyorum.

Notlar:Barbun bulamazsanız, benzeri tekir balığı da kullanabilirsiniz.

Balıklarınız küçükse sos malzemesi sekiz balık için uygundur.

Malzemeler:

  • 4 adet iri barbunya (barbun balığı)
  • 4 adet asma yaprağı

Marinesi İçin:

  • 1 limonun suyu
  • 1 portakalın suyu (aynı ölçüde mandalina suyu da olabilir)
  • 1 limonun kabuğu
  • 5-6 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber
  • 1/2 rakı bardağı rakı
  • Sos için tereyağ

Hazırlama:

Sarımsakları ince ince kıyıp, diğer marinat malzemeleri ile bir kapta karıştırın.

Yıkanmış ve temizlenmiş balıkları marineye koyup buzdolabında üç saat bekletin.

Asma yapraklarını yıkayıp kuruladıktan sonra, her birinin içine bir balık gelecek şekilde sarın.

Balıkları fırın ızgarasına dizin.

Alt rafa üzerine yağlı kağıt serili başk bir tepsi koyun.

Önceden ısıtılmış fırında yirmi dakika kadar pişirin.

Marinadı küçük bir kaçerolaya koyup ısıtın.

Isınınca içine tereyağ ekleyip çırpın.

Pişen balıkları servis tabağına alıp üzerine rakılı sostan dökerek sıcak servis yapın.



28 yorum:

mine dedi ki...

anason kokusu ne de güzel yakışmıştır rakı olmasa anason da yakışır sanırım
çok hoş olmuş ellerine sağlık

Damak Tadı dedi ki...

Aşkım yıkılıyor barbun adeta..Çok severim ve hiç eksik etmeyiz mutfağımızdan..Bizimkiler değişik soslara ve tariflere alışkın olmadıklarından tamamen klasik şekilde pişirilir barbun..Buğusu olur tereyağlı,kızartması olur tereyağlı..Kesinlikle ağır olmaz ve çok lezzetlidir..

Keşke Trabzon'a götürebilsem seni ve değişik lezzetler de balıklar tattırsam sana..Evimiz hazır nazır emrine amade her daim unutmayasın aşkım aşkım..Üstelik bol manzaralı ve esintili..))


Öpüyorum kocaman..)

humeyra dedi ki...

Rakıyı inancımız gereği kullanmıyoruz ama tarif, rakısız hayal edildiğinde ekşili mekşili güzel birşeye benziyor. Barbunu eşim çok sever. İnşallah ona bir gün yapıveririm.

sarımutfak-hande dedi ki...

ımmm nefis görünüyor canım ellerine sağlık

Fuat Gencal dedi ki...

Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

Saygılar.

Sadece Yemek dedi ki...

Ellerine sağlık arkadaşım harika bir tarif olmuş.Afiyet olsun.

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Bu aralar yaprakta balık çok duyuyorum ve ilk fırsatta denemek istiyorum.Rakı yerine sevgili Minenin dediği gibi anasonlu denemeli.Portakal suyuyla farklı bir lezzet,elerinize sağlık.
Sevgilerimle...

ŞÜKRAN dedi ki...

sevgili narince bu tarifini not ettim bile en kısa zamanda deneyeceğim aslında asma yaprağında denedim ama sosunu uygulayarak da tadını görmek istiyoruım. eline sağlık sevgiyle kal..

misketlimonu dedi ki...

Balık deyince yatıya giderim, rakıyı da yanında alsam Narinim? Buzlu buzlu nasıl da yakışır. Ne değişik tariflerin var, maşallah sana. Sevgiler canım, öpüyorum..

Mimosa Café dedi ki...

çok çılgınca bir tarif olmuş bu! bayılıyorum sıradışı soslarla yapılan şeyler çok heyecan verici. ben balığı genelde sapsade sade tuz az z.yağı ile seviyorum. ama şu portakal rakı sosluyu hiç affetmem yerim bulsam şu an yani.

Serap dedi ki...

Yaprağa sarılmış balığı daha önce yemiştim. Ama, marinesiz. Ellerinize sağlık.

Serap dedi ki...

Yaprağa sarılmış balığı daha önce yemiştim. Ama, marinesiz. Ellerinize sağlık.

yemekbiraşk dedi ki...

çok değişik bir okadarda güzel tarif olmuş eline sağlık:)
sevgiler..

kırmızı bandana dedi ki...

çok değişik bir tat olmalı. mutlaka yapacağım. teşekkürler

Zehra Gürgen dedi ki...

Sosuyla, sunumuyla farklı ve bence tadı da enfes bir tarif olmuş.Ben pek severim barbunu.Amasrada tadına doyamamıştım. Bu tarifini denemem lazım bakalım barbun var mı? balık mevsimlerini bizde eşim bilir efenim çünkü balık yemeklerini o yaparda.bende tarifini ona göstereceğim ha haa anlarsın yani bir ara yapsan kocam diyeceğim..

ellerine sağlık canımm

our twins of N.Y. dedi ki...

enfes enfes! bir balik sever olarak gune bu resimle baslamak guzel oldu:) bugun ku menumude sayenizde belirlemis oldum. Tesekkurler...
bende anasonlu denemk istiyorum.
Ellerinize saglik...

sevda dedi ki...

balıkların içinde en çok sevdiğim.harika görünüyor arkadaşım.ellerine sağlık.öpüyorum.

Red Riding Hood dedi ki...

Oyyy Narincem.Elllerine sağlık görüntü bitirdi beni yanlız.Bizde en çok 'somon' yenir.Bir somon tarifi de verebilsen ne memnun olurum.Afiyet olsun ;)

Açalya dedi ki...

Balığı kundaklamış yaaaa hahahaah çok güzel! Çok da güzel olmuş fotoğraf niye becerememişsin, çok da iyi becermişsin işte. Portakal güneş gibi olmuş tabakta.

Aybike Ceylan dedi ki...

Burada aradigim seylerden birisi de bizde ki balik cesitleri Narince'm, ellerine saglik.
Ic cekerek bakiyorum fotografina :)
Sevgiler...

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

ablacımmm ellerine sağlık olsun..
ne değişik olmuş bu kundaklı barbun:))
senden de bu değişiklik beklenirdi zaten:) izde levrek aldık bugün bakalım yarın bir atraksiyon yapacağız:))

Kendimce dedi ki...

ohhhh mis ellerine sağlık en sevdiğim balıklardandır kendileri zaten

birdutmasali dedi ki...

barbun sevmeyen varmııı !!!!!
bana yollasın lütfen..
:)

MÜJDE dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

İçimi okudun çok yoğunum gerçekten beş aydır idari görevimde var odama gelenin sayısını tutsam şaşırsın insanlarla üstelik eğitimlilerle uğraşmak çok zor akşam yaptıklarımı yazacak veya fotoğraf çekecek halim olmuyor barbunu gördüm baktım ama yazamadım sana, Urla da gittiğimiz bir balıkçı var yaptırıyorum harika bilirim sevgiler...

dokuzuncubulut dedi ki...

En sevdiğim balıklardan biridir. Fırında yağsız yaparım ama aynı yağda kızartılmış tadında ve görüntüsünde olur. Rakılı sos eminim çok yakışmıştır. Tarifini not ettim arkadaşım.
Ellerine sağlık:))

annemineli dedi ki...

En sevdiğim balıklardandır, çok lezzetli görünüyor,elleri,n dert görmesin...sevgilerrrrr...

Adsız dedi ki...

;) teşekkür ederim şimdiden somon tarifi için.Gezi fotoları yakında gelecek.Hala kendime gelemedim,yapılacak çok iş birikti :( İyi akşamlar sevgiler
RRH

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin