Madem ki önümüz kurban bayramı, hatırlatma yapalım o vakit. Haşlama ve kavurma yapmanın incelikleri burada. Bayramda misafirlerinize leziz ve sade bir et yemeği sunmak isteresniz bir önerim var size. Kuzudan yapar herkes, ama ben kuzulara kıyamam, lezzet farkını bilsem de kuzu etini evime sokmam. Koyunun kolu ile yaparım bu güzel davet yemeğini. Birkaç yerinden bıçakla delikler açıp, boşluklara diş sarımsak, tane karabiber ve taze kekik ve biberiye dalları sıkıştırdığınız etinizi dinlendirdikten sonra, iri tuz ya da deniz tuzu serperek kızgın tavaya alın. İçine sığacağı büyüklükte bir tava ya da tencere bulmak zor olsa da. Önlü arkalı kızartın, mühürleyin yani. Temel ilke haşlama ve kavurmada anlattığım gibi, etin suyunu ve lezzetini içine hapsetmek. Sonra kapağını kapatıp mümkün olan en kısık ateşte pişmeye bırakın, unutun hatta eti. Gelip gidip kapağını açıp uçurmayın buharını, sesinden anlayın suyu olup olmadığını. Kendi salacağı az suda usul usul, lokum gibi gibi pişsin. Pişme süresinin ortalarında açıp, ters çevirin ki, iki tarafı da güzelleşsin. Süre veremiyorum, etinizin cinsine göre iki- üç saatte pişer. Ben hiç su koymadan pişiririm, ama olur da suyu eksilmiş ve hala etiniz pişmemişse sıcak su verebilirsiniz biraz.
Pişen etinizi bir beze sarıp dinlendirin şöyle, kendine gelsin. Sonra koyun sofraya gözler, mideler bayram etsin.
Afiyetle...
16 yorum:
Sevgili Narince, ne kadar güzel anlatmışsınız, ellerinize sağlık.
Bende yapıyorum benzer şekilde, bıçakla küçük kesikler attığınız yerlere, eğer seviyorsanız birkaç karanfil de batıverin. Bir şeyi daha söylemeden geçemeyeceğim bu et döküm tencerede bir başka oluyor.
Kurban bayramınızı kutlarım, sevgili arkadaşım.
Sevgiler.
Aman bu nasıl lezzet,canım şahane olmuş tanımlayacak başka kelime bulamıyorum :)
Ellerine sağlık,bayramda mutlaka denenecek bu tarif..(İnşAllah)
Öpüyorum canım..
Sevgilerimle..
Gerçekten lokum gibi görünüyor.Ellernize sağlık.
Offf dedim resmi görünce Narinim. Gerçekten lokum olmuş.. Senin kavurma da süperdi hatırlıyorum da.. Etoburum sanırım :) Ağzım sulandı resmen..
hem de ne lokum gözüküyorlar oooh nefis
cok cok cok begendi butonu olsa onu tıklardım..harikasın...ellerine saglık...
Ellerine sağlık. Koyun eti hiç yemiyoruz ama anlatım, sunum ve foto harika. önümde olsa direk yerdim herhalde:)
Ne güzel anlatmışsın arkadaşım, ellerine sağlık. Tam yemek vakti nasıl da canım çekti:)
Ben de aynı şekilde pişiririm, ama kuzuyla. Bir de Sare'nin dediği gibi birkaç tane de karanfille.
Sevgiler:)
aman Allahım bu nasıl bir görüntüdür böyle Narincem..incikle yapsak nasıl olur acep resmi benzetince aklıma geldi de.ben de kuzu kaburgadan yaparım tencerede- tandır lezzetinde.ama bunu da deneyeceğim canım şart oldu.sevgiler.sevilay
valla nasıl nefis görünüyor anlatamam. şahane. ellerine sağlık.
Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...
Ben kuzu ya da koyunu tercih ederim ama babanga dana etinden yana kullanır tercihini.Ama bu kadar güzel pişmişse de asla geri çevirmez ellerine sağlık Neclacım
Neclacığım enfes gözüküyor ellerine sağlık tam lokum olmuş belli:)
Dolapta bu tarif için bekleyen bir kol var;) Bayramı bekledim bende yapmak için. Ellerine sağlık Narincem;) Hayırlı bayramlar;)
Ashley burda olsaydı ve bu postu görseydi kesin yine ''Anneeeeaağ her eve bir Narinceee koş bak gel gel'' bunu denesene sende derdi.Eline sağlık Narincem.:)
Red riding hood
şu saatte bile canım istedi.Ellerinize sağlık.http://merininmutfagi.blogspot.com/
şu saatte bile canım istedi.Ellerinize sağlık.http://merininmutfagi.blogspot.com/
Yorum Gönder