24 Mayıs 2011 Salı

Radika, Karahindiba, Karakavuk Ne Derseniz İşte



Hani dere tepe gezip ot toplama hevesim kursağımda kaldı demiş idim. Ama ana kuzusuyuz da! Anası gidip toplar da kızına getirmez mi? Otlarım gelir gelmez sardım üfelekleri. Kaynar suya batırıp soğuk suya attıktan sonra dondurucuya atıldı iki pişirmlik. Mancarlar da temizlendi, yıkandı, kaynar suda iki bilemedin üç dakika haşlandı, acısı çıkarıldı, dondurucuya atıldı. Kalanlar sararmadan, solmadan değerlendirilecek. İlki bu yoğurtlu salata. Karahindiba, radika diyenler var, gelin göbeği de; bizim köyde karakavuk derlermiş. Üzerlerine kaynar su dökülüp, bir dakika dolmadan alındı. Sarımsaklı yoğurtla karıştırıldı. Üç beş dal taze nane, az da taze kişniş eklendi. Kişnişlerim balkondan. Toprağa bıraktığımız tohumlar arasında en azgın onlar çıktılar. Çiçeğe bilem durdular şu vakitte. Tereyağı yakıldı, toz kırmızı biberle. Salatam tabağa serildi, yağı gezdirildi, az da susam serpmişim işte. Şimdi kafamda uçuşuyor; otlu omletler, bulgurlu yemekler, çorbalar, türlü türlü salatalar...

18 yorum:

Tümay dedi ki...

İster radika ister karahindiba her türlü varım. Ellerine sağlık:)

Unknown dedi ki...

leziz bir görüntü ama otu hiç bilmiyorum.ellerine sağlık

dokuzuncubulut dedi ki...

Fotoğrafı ayrı, tarifi ayrı iştahımı kabarttı arkadaşım. Şimdi o harika otları bulamam, ben de semizotu ile yaparım aynısını:)
Ellerine sağlık olsun.

Tijen dedi ki...

Onlar doğanın en zarif, en bonkör armağanları bize...

Zehra Gürgen dedi ki...

Oy oyy oyy.. aslında buralarda vardırda ben tanımıyorum hala otları..utanıyorum bunu da yazarken :(

sibelyalcincom dedi ki...

Afiyet şeker olsun:))))

kalpkurabiye dedi ki...

bizde karahindiba derler:)
kastamonuya varayım toplayacağım bende:)
bu arada ablacım annemin ağzından çıkmış gibi yazdığın o yorum için teşekkür ederim:)
annem de geçer geçer hele kalk şu ütüleri yap sonrada yemeğe giriş dediydi :)

mimosacafe dedi ki...

dün canım çekmişti çokça ot kavurması üzerine yumurta :) ama ot yoktu yapamadım tabii. bayılıyorum şu ege otlarına bir de tanıyabilsem kim kimdir :) eline sağlık şekerim.

beste dedi ki...

dogakesif'te yazmistim gecenlerde kara hindiba'yi hatta cicekleri ile bal benzeri recel yaptim ancak artik acilasti bir kere kaynatip ondan sonra pisirip kullanmakta yarar var yoksa cok aci olur! yorelere gore degisiyor adi egeliler radika diyor, kara hindiba istanbul isi obur adini hic duymamistim o isimde bi kus var aslinda! anneye de hurmetler biz otlarimizi kendimiz topluyoruz :)

Unknown dedi ki...

ohh ellerine sağlık Ankaralım

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Narincem. Gene harika!

Sevgi ve selamlarimi birakiyorum...

Esma Ercengiz dedi ki...

Bu otları hala bilmediğim ve denemediğim için kendime kızıyorum.
Susam detayına bayıldım.

Pelin dedi ki...

Dönüşte senden kurs alacağım galiba Neclacığım şu otlar hakkında. Ellerin dert görmesin.
Sevgiler

mimosacafe dedi ki...

Neclacım senin gmail adresinden spam mail geldi :( Birileri ele mi geçirdi nedir??

mimosacafe dedi ki...

bence işe yarar hemen değiştir şifreni yoksa başkası değiştirirse sen de giremezsin bu sefer :(

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Necla ablacım fotoğraf zaten oldukça iştah açıcı, bir de senin güzel anlatımınla birleşince dokunacak kadar gerçek hissettim salatanı:). Ellerine sağlık..
Diğer bütün otlu tarifleri de merakla bekliyorum:).
Sevgiler...
aslı

Aybige-Kedi Defteri dedi ki...

Gelin göbeği ve karakavuğu ilk kez duydum, otlarla ilgili her yeni öğrendiğim şey beni mutlu ediyor, teşekkürler. Radikayı az haşlayıp bol limon ve zeytinyağlı severim ben. Yoğutlusu da aklıma düştü şimdi, ellerine sağlık.

neyesem dedi ki...

İsmi ne olursa olsun doğadan bize verilmiş birer lütuf hepsi. Ellerinize sağlık...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin