28 Mayıs 2011 Cumartesi

Madımaklı Aybörek



Genlerimize işlemiş bir kere otlara olan sevgimiz; taa ilkel komünal dönemden. Kadınlar toplamış otları, pişirmiş, çocuğuna şifa eylemiş. Tarihin ilk şifacıları, ilk doktorları kadınlar olmuş bu yüzden. Erkek av peşinde, et derdinde. Ot resmi geçidinden hoşlanmadı evin et sever sakini. Otların senin olsun dedi, dudak büktü. Ama hamura dayanamaz, ıspanaklı, peynirli, kıymalı, patatesli. Ben de aldım teke tüke sakallımı ayböreğe kattım. Mayalı, yumuşakça yoğurdum hamurumu. Bolca soğan kavurdum. Toplaması başka, ayıklaması başka zor madımaklarımı yıkayıp, kaynar suyu boca ettim üzerlerine. Bir dakika ancak durdu, aldım soğuk suya. Süzüldüler, doğramadım, bıçak değmesin deyi. Ama iyi etmemişim, siz doğrayın. Soğanlara katın çevirin birlikte azıcık. Soğuyunca ekleyin peynirini. Sonra açın hamurları pay edin, civan da boylunuz arkada, az yağda pişirsin. Bizde hakiki yayık ayranı vardı yanında, siz ne isterseniz artık: çay, ayran, hoşaf, komposto... Yaz geliyor, taze meyveler ve kompostolar kapıda. Evimiz hoşaf kokuyor bugün: kayısı, erik, biraz kara üzüm, biraz besni. Siz en son ne zaman hoşaf kaynattınız mutfağınızda?


15 yorum:

Gülcan dedi ki...

lezzetli görünüyor ellerinize sağlık.

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

uf uf öyle seyler yazdinki,yazik bana,bu ara herseyden mahrum ettim kendimi yavas yavas sakince veriyorum kilolarimi,seninde ellerine kollarina saglik sevgili Narince!

yeşim dedi ki...

olsa şimdi 3-4-5 yerdim walla saymadan ellerine sağlık fıstığım senin ellerinden her şey harika ...öptümmmm....

NzlGl dedi ki...

Off ne kadar çok canım istedi:)
eline sağlık canım
sevgilerimle

mutfagabuyrun dedi ki...

offff.şimdi olsada yesem canım.harika olmuş.ellerine sağlık.öpüyorum.

nesrin dedi ki...

Hani sordugun icin, hosaf kisin yapmistim. Köyden gelen kuru meyvelerle cok güzel olmustu. Bu tarz el acma böreklerini ben de cok severim. Epeydir yapmadim. Ama dogrusu otlari pek tanimiyorum. Yemesi ayri güzel o baska. Ellerine saglik.

MUTFAKISTAN dedi ki...

AFIYET OLSUN MISS GIBI OLMUS
ELLERINE SAGLIK
HOSAF BU YIL BOL BOL YAPTIM ASLINDA HIC YAPMAM KIZIM LOHUSAYDI
KESKE ASITLI ICECEKLERI BOYKOT EDEBILSEK NE GUZEL OLURDU
SEVGILER

Unknown dedi ki...

Nasılda güzel görünüyor ellerine sağlık canım öpüyorum.

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

canım ellerine sağlık benim bir sivaslı ablam vardı sağolsun o bize hep yedirirdi kulakları çınlasın madımağı onda tatmıştım harikaydı:)
seninde ellerine sağlık sevgiler

Limon çiçekleri dedi ki...

Bu börekler annemin yaptığı tarzda olmuşSankim burnuma kadar geldi kokusu,ellerine sağlık canım.

mine dedi ki...

oooh misler gibi tam ağzıma layık ellerine sağlık

İnci Yemek dedi ki...

Ya ben biliyorum bu otları):pazardan almak istediğimde
yanıma bilmiş hanımlardan biri geliyor,anlıyor tabi ördek halimi:))yok bunlar biraz kart ,yok taze degil lafın üzerine
hala alamadım deneyemedim neclacım.
Senin sayfanda otları görünce içim gidiyor doğrusu:))ot tanıma kursu varmı acaba:))enfes oluş hazırladığın pide ellerine sağlık canım benim.
öpüyorum seni en kocamanından.
sağlıklı mutlu pazarlar dilerim...

beste dedi ki...

madimak hikayemi hatirlarsin belki cerkes'te kaldigimiz zaman koyun kadinlariyla toplamistik ben 6 yasindayim cunku donup okula basladim hala capacanli hatiralarimda! bir daha bulamadim burada da yok ama tum o guzel insanlara selam olsun size de afiyet seker:)

Pelin dedi ki...

Ellerine sağlık. Ne de güzel anlatmışsın. Tarif vermen bile bir başka.
Madımak anne tarafımda pek bilinir ve sevilir. Ben bir kaç kez yemeğini yedim. Ama hamurla daha da güzelleşmiştir tadı eşine katılıyorum
Sevgiler

sibelyalcincom dedi ki...

Bizim yöremizin madımağı doğrusu ben yalnızca pastırmalı madımak yemeğini bilirdim buda çok güzel görünüyor ellerinize sağlık:)))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin