25 Nisan 2011 Pazartesi

Et Tajin ( Safranlı Kuskus ve Muhammara Eşliğinde )





Sürpriz temalı ikinci haftaya et tajin ile katılmıştım. Uzakların egzotik baharatlarının kokusunu taşıyan et tajin, muhammara ve safranlı pilavla aynı tabaktaydı. Şiir tadında tarifi şurada olan muhammara için lavaşlardan cips yapmıştım.

Et Tajin İçin

Malzemeler:

  • 500gr kemiksiz koyun eti
  • 3 adet küçük boy kurusoğan
  • 2 adet orta boy havuç
  • Bir küp şeker büyüklüğünde taze zencefil
  • 2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kişniş tohumu
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Sıcak su
  • Tuz

Hazırlama:

Taze zencefil, toz kırmızı biber ve dövülmüş kişniş tohumu ile eti harmanlayıp en az üç dört saat dinlendirin.

Toprak güveci ocağa koyup kızdırın.

Sıvıyağı koyup kızmasını bekleyin.

Yağ kızdığında etleri ekleyip kabuk bağlayana kadar kızartın.

Böylece suyunu ve lezzetini içine hapsettiğiniz eti, ağzı kapalı olarak kendi suyunda, çok kısık ateşte pişmeye bırakın.

Ağzını sık sık açmamak kaydıyla, etler suyunu çektiğinde havuç, bütün soğan ve sarımsakları ekleyin bir iki dakika kavurun.

Etlerin üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ve tuz ekleyin.

Yine ağzını kapatıp çok kısık ateşte etler iyice yumuşayana kadar pişirin.

(Arada suyunu kontrol edin, etler hala pişmemiş ve suyu kalmamışsa yine sıcak su ekleyebilirsiniz.)



Safranlı Kuskus Pilavı İçin

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kuskus
  • 2,5 su bardağı sıcak su
  • Bir tutam safran
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlama:

Suyu kaynatın, safranı içine atın.

Safranla rengi sararan suyu süzüp tekrar kaynatın.

Kaynayan suya kuskusları katıp ortadan az ateşte pişmeye bırakın.

(Kuskuslar pişmemiş ama suyu bitmişse tekrar sıcak su ekleyebilirsiniz.)

Tavada zeytinyağını hafifçe kızdırıp pişen kuskusları ekleyin.

Bir iki dakika çevriştirip zeytinyağını yedirdiğiniz kuskus pilavını dinlenmeye bırakın.



Muhammara İçin

Malzemeler:

  • 2 büyük paprika
  • Bir diş sarımsak
  • Bir orta boy kuru soğan
  • Bir çay bardağı ceviz
  • İki yemek kaşığı biber salçası
  • Bir dilim kızarmış ekmek
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Bir tutam tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı


Paprikaları közleyip bir kesekağıdının arasında bekletin. (Bu işlemle soymanız kolaylaşacak.)

Kabuklarını soyup tohumlarını ayıkladığınız biberleri iri parçalar halinde doğrayıp mutfak robotuna atın.

Kalan malzemenin hepsini de ekleyip robotu çalıştırın.

Muhamamaranız hazırdır.

Yanında lavaşları üçgen şeklinde doğrayıp, zeytinyağı ilavesiyle fırında kurutarak elde ettiğiniz cipslerle servis yapın.




28 yorum:

Sevil dedi ki...

canım benim ellerine sağlık enfes olmuş
Güzel bir hafta diliyorum
sevgiler

sevda dedi ki...

vayyy.bu nasıl güzel bir görüntü canım.çak güzel olmuş.ellerine sağlık.mutlu haftalar.

Red Riding Hood dedi ki...

Narincem döktürmüşsün ellerine sağlık.Birşey danışacaktım,ev yapımı simit denedin mi hiç? Şimdi bi bakınayım bloğuna ama eğer yoksa mutlaka tarif isterim.

aslı dedi ki...

çok güzel görünüyor

nesrin dedi ki...

Bu yarismadan dolayi ev halki pek memnun olmali. Ellerine saglik. Cok güzel bi menü olmus.

Fatma dedi ki...

nefis bir tabak bayıldım .kişnişi çok merak ediyorum et yemeklerinde bende deneyecem acı bir tadı varmı acaba
ellerine sağlık
sevgiler güzel haftalar

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Necla ablacım senin tariflerinden ne çok şey öğrendim..En sevdiğim de hep çok değişik tarifleri, farklı kültürlerin, yörelerin yemeklerini, lezzetlerini de bizimle paylaşıyor olman.
Ellerine sağlık..
Sevgiler:).
aslı

annemineli dedi ki...

Yemeyip yanında yatmalıyız....öptüm...

İnci Yemek dedi ki...

Neclacım canımın içi:)enfes sunum ile muhteşem tarifler yayımlamışsın yine:)ellerine sağlık canım.Özledim seni:)
mutlu haftalar diliyorum hasretle öpüyorum canım..

YELDA dedi ki...

ellerinize sağlık harika görünüyor, tok insanı bile acıktıracak bir görüntü :))

Hülya dedi ki...

Çoook güzel olmuş
Harika bir öğle yemeği olur...
Sevgiler

gök/su dedi ki...

canım ellerine sağlık çok güzel görünüyor..

Tümay Öztürk dedi ki...

İlk gördüğümden beri beğendiğim bir yemekti zaten:) Ellerine sağlık nefis..

Cafe Portakal dedi ki...

süper bişey bu ellerine sağlık canım:))sevgiler

Hayat Cafe dedi ki...

Tam benlik bir yemek..
O tabaği istiyoruuuuum.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.

Açalya dedi ki...

Narince wow!

@ Red Riding Hood'cuğum, en güzel ve sokak simidine en yakın ev yapımı simidi tarii için şu linkteki tariften başkasını deneme derim. (bakma sigarayla yapıyor adam ama esprisi var, "Eskişehir'de simit fırıncılarının hepsi ağızlarında sigarayla iş yaparlar, Eskişehir simidinin lezzet sırrı bu olmalı" diyor adam.
Tarif youtube'da videolu anlatımla:
http://www.youtube.com/watch?v=EJ9v_EW_zrc

Pelin dedi ki...

Neclacığım yemek değil ziyafet olmuş. Harikasın Ellerine sağlık. senden öğrenecek çok şeyimiz var daha.
Sevgiler

çeşnici Handan dedi ki...

Neclacığım yine döktürmüşsün görüntü,sunum nefis ben onu yemek istiyoruuuuuum. Ellerine sağlık canım.

sarımutfak-hande dedi ki...

harika çok iştah açıcı bir tabak ellerine sağlık canımcım:))

evatolyesi dedi ki...

Çok iştah açıcı görünüyor ellerine sağlık canım sevgilerimle:)))

Mutfak dili dedi ki...

Masallah ne gwzel bir tarif. Kus kuslar ne kadar diri diri olmuslar. Elinize saglik. Tarifleriniz bir birinden guzel. Sevgiler...

Hayatın Tatları dedi ki...

kesinlikle nefis olmuş...

dokuzuncubulut dedi ki...

Kaç gündür dışarılardayım, neler kaçırmışım böyle.
Nefis olmuş, bayıldım arkadaşım.
Ellerine sağlık.

Berceste dedi ki...

Tajin icin ozel bir toprak kap gerekli yalniz. Onun yerini tutabilecek bir duzenek kurmak gerekli ya da. Kuzey Afrika ulkelerinin geleneksel yemegi. Ben Cezayir lokantasinda yemistim. Icinde kuru kayisi, kuru uzum, erik kurusu da vardi. Tajin kabinda da alt toprak kisim cok derin degil. Uzerine hunimsi yapida tamamen kapali toprak parca geliyor. Yemegin suyu buharlasip, bu hunimsi yapidan asagi yemegin oldugu kisma damliyor. Damitik yemek suyu oldugu icin de tadina doyum olmuyor! Elinize saglik, sizinki de cok lezzetli gorunuyor ama belki bir dahaki sefere bunlari da gozonune alarak bir deneme yaparsiniz...

NarincE dedi ki...

Tajin kabını elbette biliyorum sayın Berceste. Buralarda bulamadığım için bizim alçakça olan güveçte pişirdim bu yüzden.

Berceste dedi ki...

O zaman ayni dertten muzdaripmisiz, Tajin kabi ureten bir yer bulmamiz lazim ;-) Ben gidenlere siparis versem de kocamanligi yuzunden getirmeleri mumkun olmayacak :( Peeeeki, kuru meyveli halini merakla bekleyecegim. Sevgiler...

Berceste dedi ki...

Narince, bana ugurlu geldin :) Tesekkur ederim :) Bizi duydu mu nedir, bu kabi istedigimi bilen karsi komsum en kocamanindan bir tanesini bulup getirmis! Pazar gunu tavuklusundan denedim, cok leziz oldu cok! Icine kuru uzum, kuru kayisi, biraz salca, kakule, cubuk tarcin, tane karabiber, kimyon tohumu, zerdecal kattim seninkinden farkli olarak. Baharatlarda yok yok oldu yani :) Ama az az... O yuzden cok baskin degildi baharat tadi ve 10 tavuk bacagi(tam but degildi) ile denk geldi. Iyi gormusum bu tarifini :) Sevgiler...

NarincE dedi ki...

Ne güzel haber, güle güle kullan. Baharatlar da bolca, artık bir et bir de balık tajin beklerim. Kakule demişken benim oğlan cumartesi sınava girecek, ara ara kakule çiğniyor zihnim açılsın diye. Güzel kokusuyla benim de içimin pırpırına iyi geliyor hani:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin