Kimilerinin müstehcen, hatta erotik bulup ismini değiştirmeye kalkıştığı Osmanlı saray mutfağından günümüze yadigar hanım göbeği. Sarayın orijinal reçetelerinde, hanım göbeğinin, kavrulmuş irmiğe yumurta ve küllü su ilavesiyle yoğurulmuş hamura şekil verilip, fırında pişirildikten sonra şerbete atılarak hazırlandığını görürüz.
Günümüzde ise daha çok Pâte à Choux ile hazırlanıyor.Fransızca lahana anlamına gelen choux (şu); çabuk kabaran, içi boş, puf puf bir hamur. Nötr bir tadı olduğu için tatlı ile de doldurulabiliyor, tuzlu ile de. Kaynayan su veya sütün içine atılan un, tuz ve tereyağının kısık ateşte hızla pişirilmesiyle elde edilen hamur, tek tek ilave edilen yumurtaların yedirilmesi ile hazır hale geliyor. Şu hamurunun kullanıldığı en çok bilinen tatlılar ise profiterol ve éclair .(ekler)
Dışı çıtır, ısırdığınızda ağzınıza dağılan dolgun şerbetiyle mutluluk hormonlarınızı harekete geçiren hanım göbeği için;
Malzemeler:
- 4,5 Türk kahvesi fincanı un
- 2 adet yumurta
- 1 yumurtanın sarısı
- 1/4 Türk kahvesi fincanı erimiş tereyağ
- 1çay kaşığı tuz
- 5 Türk kahvesi fincanı su
Kızartmak İçin:
- Sıvıyağ
Şerbeti İçin:
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı+1/4 su bardağı su
- Birkaç damla limon suyu
Hazırlama:
Önce şerbet için şeker ve suyu tencereye koyun.
Kaynadıktan sonra on beş dakika ortadan az ateşte kaynatın.
İndirmeden bir dakika önce limon suyunu ekleyin.
Kaynayan şerbeti soğumak üzere bir kenara ayırın.
Bir tencereye su, tuz ve tereyağını koyun.
Su kaynar kaynamaz unu katıp, kısık ateşte tahta bir kaşıkla hızla karıştırarak hamur haline getirin.
Hamurun un kokusunun gitmesi için iyice karıştırarak beş altı dakika pişirin, soğumaya bırakın.
Hamur soğuyunca yumurta ve yumurta sarılarını teker teker ilave edip yoğurarak hamura yedirin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparı, yuvarlayıp yassılaştırın.
Ortalarını delip halka haline getirin.
Hamurları ılık sıvıyağda kızartın. İçinin tamamen pişmesi, cıvık kalmaması için yavaş yavaş kızarıyor.
Şeklinin bozulmaması için önce bir tarafı tamamen kızarsın sonra diğer tarafını çevirin. Yoksa şekilleri bozuluyor.
Hamurlar kızardıktan sonra yağı ateşten alıp biraz ılımasını bekleyin, sonra kızartma işlemine yeniden başlayın.
Bu işlemi hamur bitene kadar tekrarlayın.
Kızaran hamurları hemen soğuk şerbete atıp on dakika beklettikten sonra çıkarın.
Çok fazla bekletmeden taze taze servis yapın.
30 yorum:
Hayırlı cumalar, ellerinize, emeklerinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor.
Saygılarımla.
tatlı çok güzel olmuş.görüntüye bakınca canınızın çekmemesi imkansız.ellerinize sağlık.sevgiler.
off off çok güzel görünüyor ellerine sağlık arkadaşım
İsmi de güzel kendisi de :) Tadını ancak tahmin edebiliyorum, nefis görünüyor. Ellerine sağlık Narinim..
ne güzel bilgiler verirmiş narinim :)
çokda güzel yaparmış
vede yermş !
sonunda da imrendirirmişş... miş :)))
Harem tatlıları bunlar, harem bilinenin aksine kadınların her konuda eğitildiği mekan ve tüm tatlıları tarihi, haremden kadınlar ile hikayeleri var ve oldukça keyifli hikayeler... bazı tatlı ve çorbalarda yeniçeriler ile alakalı sürekli olarak isyan eden! Osmanlı mutfağında tarihinde kaybolmak istiyorum ben! Harika geldi bu tatlı sakatatlardan sonra:)) sevgilerimle,
Neclacığım hayırlı cumalar ben bayı
lırım bu tatlıya ellerine sağlık sevgiler.
Necla ablacım bu görüntüye kayıtsız kalmak mümkün değil, çok nefis görünüyorlar:)..
Tarifi de bütün incelikleriyle anlatmışsın, ellerine sağlık.
Sevgilerimle:).
aslı
oo nefis güzel komşum bir tane aldım tatlıdan
ellerine sağlık
Naricem ellerine sağlık iştahla hepsini yiyebilirim . o kadar güzeller :)
ablacımm öyle bir anlattın ki sanki o şerbet ağzımda dağılıverdi yani...
ellerin dert görmesin...
nefis görünüyorlar.. hemde çok özenli her zamanki gibi:)
yerim ben bu göbeği:))) tombiş tombiş harikalar ellerine sağlık canım
"Dışı çıtır, ısırdığınızda ağzınıza dağılan dolgun şerbetiyle"
diye okuduğum an bittim.Canım çok çekti çoook..
Ellerine sağlık
Sevgiler.
isim değiştirmeler bana saçma geliyor tabii herkesin kendi fikri bu tarifi en kısa zamanda uygulamam lazım çok tuttum ellerine sağlık canım teşekkürler
En cok verdiginiz bilgiler icin tesekkürler. Mutfak sohbeti hic bitmez. Sevgiler...
Çok kötüsün Neclaaaaa! Diyecektim ama artık şerbetli tatlıları yemediğimi, özlemediğim hatırlayıp vazgeçtim. Ama bu hamuru düşününce profiterolün tatlıya dönüşmemiş haliyle yapmak istediğim denemeleri anımsadım!
Gerçektende görüntüsüyle bile mutluluk hormonlarını çalıştırıyor:)
Ellerinize sağlık
Sevgilerimi gönderiyorum
narin canım ellerine sağlık, ismi ne olursa olsun ben bu lezzeti çok seviyorum:)
sevgiler
Acaba tadı lokma gibimi ?
Sevgili Necla,
Bu güzel görüntü karşısında ne denebilir ki?
Tek kelime ile "nefis" olmuşlar, ellerine sağlık.
Hanım göbeği, denemek yapmak istediğim tatlıların başında geliyor.
Mutlaka senin ayrıntılı bu tarifin ile deneyeceğim.
Ablacığım,ne yaptın sen ya Hu..
Vallahi canım istedi,kestaneli kurabiyelerim olmasa anında mutfağa koşup,kolları sıvayacağım,çünkü bayılırım hanım göbeğine (iştahı yüksek bünye)
Takas edelim mi ni deysin ajiba :)
Bayılarak yerim ben bunu. Süper olmuş ellerine sağlık canım. Sakatatlalar da harika olmuş onlara da bayılırım.
Tatlıların ye beni diyor, ellerine sağlık...
Valla bu görüntüye ne denir hanımların göbeğinin güzelliği tatlılara bile isim olmuş.Ellerine sağlık güzel arkadaşım
Valla bu görüntüye ne denir hanımların göbeğinin güzelliği tatlılara bile isim olmuş.Ellerine sağlık güzel arkadaşım
Mutluluk hormonlarını hem de nasıl harekete geçirir:))
Verdiğiniz bilgilere de, mükemmel tatlıya da bayıldım. Ellerinize sağlık olsun arkadaşım.
Sevgiler.
This looks so good!
muhtesem bir tatli ve görüntü uzanip alasim geldi,ellerine saglik arkadasim,sevgiler.
Neclacığım inan bana sana ne zaman uğrasam acıkıveriyorum birden. Önce işkembe çorbası üzerine de bu tatlıdan istiyorum. İşkembe bulamam da buralarda belki bu tatlıdan yapabilirim. eline sağlık.
Sevgiler
tatlı harika görünüyor,ellerinize sağlık,sevgiler...
Yorum Gönder