Yaman Etkinlikler'de bu ayın konusu Alerjisiz Tarifler. Sevgili Alev yine özenle seçmiş konusunu. Tedavisi olmayan bu rahatsızlıktan muzdarip dünyada milyonlarca çocuk ve yetişkin var. Bazı alerjiler küçük çapta belirtilerle atlatılırken, bazı durumlarda alerjinin şiddeti artmakta, hatta ölümcül sonuçlar doğurmakta.
Süt, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri, sert kabuklu yemişler, soya, un, fıstık.... Bunlardan birini yediğinde alerjisi olan çocukta karında kramplar, bulantı, kusma, kaşıntı, yüz ve dudaklarda şişme, baş dönmesi, boğaz ve ses tellerinde şişme, nefes alma güçlüğü hatta bilinç kaybı gözlenebilir. Bu durumda hemen hastanede soluğu alan ebeveynler, tatsız alerji testleri sonucunda çocuklarının hangi gıdaya alerjisi olduğunu öğreniyorlar. Bizler çocuklarımızı sağlıklı ve dengeli beslemeye özen gösterirken, gıda alerjisi bu çabamızı zorlaştıyor. Sonrası daha zor sanırım. Sürekli etiket okumak, küçük bir çocuğa çikolatayı yasaklamak, okulu, çevreyi uyarmak, çocuğu ve yakınlarımızı bilinçlendirmek gerekiyor. Duyduklarımız şükretmemize neden oluyor.
Sevgili Açalya da sadece alerji değil, çeşitli hastalıklar sebebiyle çocuklarımızın beslenme düzeni konusuna değinmiş. Artık küçük yaşta diyabetle tanışan, reflüyle cebelleşen, çölyak hastalığı yüzünden glütensiz beslenmek zorunda olan çocukları her gün duyuyoruz. Bu alanda da bizlere yol gösterecek, yemek kitapları sayısı oldukça az. Benim bildiğim Aslıhan Koruyan Sabancı'nın yazdığı Glütensiz Gurme Lezzetler kitabı ile sınırlı. Bildikleriniz varsa ekleyelim diyorum.
Hepimize sağlıklı günler diliyor, içinde süt ürünü barındırmayan leziz bir kek tarifi yolluyorum sevgili Alev'e.
Hindistancevizli, Mandalinalı Kek İçin:
Malzemeler:
- 2 yumurta
- 3/4 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı mandalina suyu
- 2 yeme kaşığı tepeleme hindistancevizi
- 1,5 yemek kaşığı buğday nişastası
- 1/4 paket kabartma tozu
- 1 limon kabuğu rendesi
- 80 gr. bitter çikolata
- 1,5 su bardağı un
Yumurta ve toz şekeri çırpın.
Sıvıyağ ve mandalina suyunu ekleyin, çırpın.
Limon kabuğu rendesi, nişasta ve hindistan cevizini katıp, karıştırın.
Un ve kabartma tozunu birlikte eleyip çırpın.
Çikolatayı bıçakla kıyın, karışıma ekleyin.
Kek harcını kalıba boşaltıp, önceden ısıtılmış 220 derece fırına verin, beş dakika sonra ısısını 180 dereceye düşürün.
Kürdan testinden geçen kekinizi fırından alın.
19 yorum:
Ellerinize saglik. Ben de bu konuyu cok önemsiyorum. Etkinlik bitse de kendi blogumda bu tarz tariflere devam etmek istiyorum. mutlu pazarlar...
kek çok güzel görünüyor.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.
Paylaşım için çok teşekkürler Narincem.Açalya'nın da yazısını okudum.Bu konudan bizde muzdaribiz maalesef.Çok iyi oldu ellerine sağlık.
Cok zor gercekten. Bal oglan 6 ay doldurduktan sonra bazi meyve sebzeler yemeye basladi. Aradan 1-2 ay gectikten sonra vucudunda lekeler olusmaya basladi. Birseye karsi alerjisi var diye cok korktuk, kan aldilar. Cok sukur birsey cikmadi. Sonradan leker kayboldu. Alerji ile yasamak cok zor olsa gerek, herseye dikkat etmen gerekiyor, cok titiz davranman gerekiyor.
Keşke bir çaresi olsa. Çocuklar için ne kadar zordur arkadaşları herşeyi yerken onların yiyememesi. Benimde alerjilerim var çok iyi bilirim insanı ne kadar zorladığını. Ellerinize sağlık çok güzel bir kek olmuş..
bu konularda kaynak sikintisi var, hayirli bir etkinlik, baslatilmasi cok iyi olmus.
kıyamam hele miniklerin alerjisi olunca çok zor oluyor yaşam
Ellerine sağlık
sevgilerr
Canlarım ya ne zordur kimbilir? Bütün bir ömür boyunca bazı yiyeceklerin tadını bile bilmeden yaşamak. Allah hepsinin yardımcısı olsun.
Bu etkinlik çok güzelmiş. Ama faydalı olacak bir tarifim yok malesef.
Kekin çok hoş olmuş komşum, ellerine sağlık..
Çok lezzetli görünüyor ayrıca böyle bir konuya değinmenizde çok hoş
Sevgiler:)
Etkinlik konusu harika seçilmiş,çocukların çok seveceği bir kek olmuş.. Neclacım ellerine sağlık..
nefis olmuş bu kek eline sağlık:)
sevgiler..
ablacım..
keşke bir çare olsa..
çok üzülüyorum bu duruma bende..
kekin nefis görünüyor ama ablacımm..
mandalinalı kekim pişiyor demiştin, ben ancak görebildim..
öpüyorum hasretle..
özlemişim..
Bahar Yaka'nın "Glutensiz Tatlar" kitabı var. Sistem Yayıncılık'tan
http://www.sistem.com.tr/tanim.asp?sid=CJAMVTLL0T5TURTV34QZ
Her yeni yıl başka bir güzel.. 2011 yeni yılının sizlere hayatınız boyunca unutamayacağız güzellikler yaşatsını diliyorum. Yeni yılınız kutlu olsun.
Ne güzel bir konuya değinmişsin Necla'cığım. Konusu gelmişken ben de bir daha hatırlatayım dedim, bloğumda yayınladığım "KİNOA"yı. Özellikle çölyak hastaları için çok özel bir tahıl...
Kek tarifin, her zaman ki gibi mükemmel. Ellerine sağlık, sevgiler.
Süt alerjili bir kızım var. Bebekliği çok zor geçmişti, şimdi dört yaşında. Son testimizde yumurtayı da listeye ekledik. Yumurtasız ve sütsüz bir tarif mümkün mü ki:))
Teşekkürler değindiğiniz konu için. Bende bir çölyak hastasıyım ve 42 yaşımda öğrendim. Ne yazıkki toplumumuzda bilinmiyor. Çölyak hastalığını tespit etmekte zor. Çölyaklı veya gluten alerjisi olan o kadar çok insan varki. Bende bir nebze yardımcı olmak için bloğumu ve facebook da sayfamı açtım. Sizlerinde sayesinde toplum bilinci oluşuyor. Tekrar içten teşekkürler, esenkalın.
Bloğumu da ziyaret ederseniz sevinirim.
YAA BU KEKDE HARİKA OLMUŞŞ,SÜREKLİ TAKİP EDİYORUM SİZİ DENEMEYEDE ÇALIŞIYORUM,DENEDİKÇE YAZARIM HARİKASINIZ
Çok memnun oldum, teşekkür ederim. Keşke isminizi de yazsaydınız, isminizle hitab ederdim size. Görüşmek dileğiyle, sevgiler...
Yorum Gönder