9 Ağustos 2010 Pazartesi

Sıcağa Karşı Limonata, Vişne Komposto, Karpuz Sorbe bir de Üzüm


Sıcaklardan şikayet edecektim bugün. Sıcağa karşı ucuz ve serin önerilerim olacaktı. Hazır vişne bol ve ucuzken, kaynatıp kompostosunu tüketelim diyecektim. Diyecektim de vişnenin kilosunun bir liradan iki buçuk liraya fırladığını gördüm de şaşırdım, kızdım. (Ben Ramazan'a bağladım ya siz ?)

Karpuz sorbe yapın diyecektim; suyunu sıkıp dondurun, sonra da dondurma kaşığıyla kazıyarak sunun, çocuklar pipetle hüpürdetsinler.
Limonata tarifi verecektim bir de: serin, ferah, naneli. Bi de yanına kurabiye yapın, akşamüstü.

Malzemeler:
  • 9 adet limon
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 litre ılık su
  • Taze nane
  • Yarım metre tülbent

Hazırlama

İyice yıkadığınız limonları kurulayın, rendenin iri tarafıyla rendeleyin. ( Kabuklar rengini verecekler.) Rende kabukları derin bir kaba alıp kapağını kapatın. Üzerine bir bardak şekeri katıp yoğurun. Bu arada kabukları rendelenmiş limonları tavla zarı şeklinde doğrayın, kabuklara katın. Kalan şekeri de serpip, kapağı kapalı olarak, oda sıcaklığında üç saaat bekletin.
Bu sürenin sonunda geniş bir kabın üzerine tülbenti gerin. Bekleyen limon şeker karışımını parça parça tülbentin arasına alıp sıkın, suyunu çıkarın. Elde ettiğiniz konsantreye oda ısısındaki suyu katıp, biraz da taze nane yaprakları ekleyerek buzdolabına kaldırın. Yeterince soğuduğunda şekerini, su oranını kontrol ederek servis yapabilirsiniz.

Bizim çocuklar buzdolabının önünde fare olmuşlar diyecektim ki şu minik kedi hayatımızın ortasına dalıverdi.

Bütün gece miyavlayınca, çocuklar sabahı zor ettiler. Arayıp buldular, nasıl oldu bilmiyorum kabul ediverdim eve almayı. Çocuklar ne zaman eve kedi ya da köpek almaktan söz açsalar:

-İki kedim var zaten, üçüncüye bakamam deyip geçiştirirdim.

Sanırım lacivert gözlere dayanamadım. Bütün işi gücü bırakıp yıkadım, temizledim. Öyle narin ki, iki gün hapşırdı. Cücükler kızar bir yandan:

-Çok yıkadın hasta ettin işte!

Ayakta durmayı bile beceremiyordu, en fazla dört haftalık, dişleri yeni çıkmış daha. İnek sütü içiyor, biraz yumurta sarısı biraz da şeker katıyoruz. İlk günden çişini nereye yapacağını öğrendi, sütünün yerini de biliyor.
Geldiğinde ufak bir sese korkarak uyanıyor, hızlı ve kesik soluk alıyor, ürkek gözlerle bakıyordu bize. Bugün üçüncü günü, ilk kakasını yaptı alkışlarımızla. Neredeyse günün tamamını uyuyarak geçiriyor. Kucakta, koltukta, ne sese aldırıyor, ne de çocukların uyandırma çabalarına. Rahat uyuyor, kaygısız, huzur içinde.
Toparladı hem, tüyleri parladı, oyuncu bi şey olacak, sokuluyor koynuma, belli belirsiz hırlıyor.

Adı mı ?Umut'un önerisiyle Üzüm oldu. Çok yaşa Üzüm!

23 yorum:

YeMeK vAkTi dedi ki...

narinim ellerine sağlık hepsi birbirinden güzel ve serinletici.Vişne 2,5 mu oldu yav desene şimdiden başladılar ramazan hırsızlığına:(

Unknown dedi ki...

wooww,çok serin gözüküyo tarifler :) olsa da içsek dedim okurken :) limonum var sadece,ancak limonata yapabilirim,iyi gider sıcakta..Eline sağlık..Hayırlı Ramazanlar..

evatolyesi dedi ki...

ne kadar güzel bir kedicik böyle Allah size kolaylık versin :)
ismide çok güzel ehh bize de yeni misafiriniz hayırlı olsun demek düşer:)

fuat gencal dedi ki...

Hayırlı haftalar.Hepsi birbirinden leziz ve çok serinletici görünüyor. Ellerinize,emeğinize sağlık.

Saygılar.

Cafe Pepela dedi ki...

Mmm hepsi birbirinden serin ve leziz tarifler:) Ellerinize,gönlünüze sağlık gülüm.
Ayrıca Üzüm'ün okyanus bakışlı gözlerine ve minicik burnuşuna karşı koymak zor olurdu..
Yuvanızdan muhabbet ve bereket eksik olmasın,nice güzel günlere..

Sevil Şahin dedi ki...

canım ellerine sağlık resmi bile içimi serinletti.

Esma Ercengiz dedi ki...

Fotolar sanki hazırladıklarının lezzetini ispatlarcasına sahici..
Karpuz sorbe fikri çok hoşuma gitti...
Üzüme gelince, ben bunları bir yerden hatırlıyorum :)
Sevgiler

beste dedi ki...

Uzum hanim hayirli ugurlu olsun, cok guzel birsey yapmissin Necla bak cocuklar cok mutlu olacak ama varya sonunda en cok sen baglanacaksin soylemedi deme! yanliz iyiki birsey olmamis ozellikle minik kedilerin cigerleri cok hassa genellikle yikanmalar kotu sonuclaniyor. Kediler cok temiz hayvanlardir gunde 2/3 saatini temizlikle gecirir icin rahat olsun. Adida cok guzel, karpuz sorbede afiyet olsun ben bile neselendim uzum hanima:)

umutluhayat dedi ki...

ramazanı kara dönüştüren uyanıklar yüzünden bende bu hafta pazara gidip sinirlerimi bozmadım .mmalesef çıkarcılar ramazanı bile kullanıp fiyatları katlıyorlar.ellerne sağlık canım hepsi birbirinden güzel ol muş.

nesrin dedi ki...

Yapmaz olur muyuz, hepsi de en sevdigimiz seyler. Sevgiler...

Behiye Sönmez dedi ki...

Bende geçen hafta vişneyi 1.5 liradan almıştım,hatta annemle çarşamba günü pazardan tekrar almayı düşünüyorduk,bakalım burda kaç oldu??

Üzüm ismi gibi ne kadar tatlı :)

kalpkurabiye dedi ki...

ah ablacım bu "üzüm" den bizde dört tane var.. biz yokken birisi getirmiş anneleri ile beraber bırakmış..
kastamonuya geldiğimizde yeni doğmuşlardı.. bizim odunlukta:))
şimdi yemek veryoruz diye peşimizden koşuyorlar:))
bu arada karpuz sorbeye bayıldım..
yazına zaten bittim.. birde sana şeftalili kekten getirdim..:))

yeşim dedi ki...

hakkıyla ramazan ayını geçiren hakkıyla oruç tutanlardan eylesin mevla azze ve celle.ramazanı-ı şerifiniz mübarek olsun.sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

ilk defa limonatayı hazır bir ürünle denedim. kotanyinin doğranmış limon kabukları kullanarak yogun aromalı bir limonata elde ettim.

Adsız dedi ki...

valla ilk defa limon kullanmayıp hazir limon kabukları kullandım.Normalde limonu dondurup öyle yapardım.şimdi kotanyinin dogranmış limon kabuklarını kullandım.yogun aromalı bir limonta elde ettim.limonta resminin yanında duran sanırım kek onun adı nedir ve nasıl yapılır. resimde çok güzel gözüküyor

Narince dedi ki...

Sanırım iki yorum da size ait Volkan Bey. Profilinizi etkinleştirmediğiniz için size ulaşamıyorum öncelikle.
Limonatanın yanında duran kurabiyedir, kurabiye kelimesi tarifine linkle eklenmiştir. Tıklarsanız ulaşabilirsiniz, teşekkürler.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Neclacığım karpuz sorbeye ve kurabiyelere takıldım üzüme gelince yok ben eve almayayım uzaktan seveyim:)))))Fotolar ise yorumumu ve fikrimi biliyorsun eline sağlık sevgiler...

Renkli Link dedi ki...

Ya kedi ya köpek ya da balık beslemeyi çok istediğim için bu konuda biraz araştırma yaptım. Edindiğim bilgileri de Renkli Link'te paylaştım: http://www.renklilink.com/search/label/Hayvan%20Bakimi
Belki sizin de ilginizi çekebilecek, yavru kedi bakımıyla ilgili de yazılar var. Ben sonunda balıkta karar kıldım. Çünkü bakımı nispeten daha kolay.
Üzüm ismine bayıldım.
Bu arada karpuz sorbe çok iyi fikir. Mutlaka deneyeceğim. Serin bir akşam geçirmeniz dileğiyle...

Sevgi Küçük dedi ki...

sıcaktan ve yorgunluktan yazacak gücüm yoktu ama nasıl güzel şeyler yapsın sen? miss gibi olmuşlar misss :)
ellerine sağlık.
üzüm e bayıldım :)

HUYSUZBALIK dedi ki...

Sorma ben de 3 kilo vişne koyabildim sonra gittiğimde acaip pahalanmıştı artık da bulamam sanırım. Limonata tarifin çok güzel en kısa zamanda denenecek . bu arada Üzüm'e bayıldımmmmmmmmmm. Sevgiler...

çeşnici Handan dedi ki...

Neclacığım, hepsi birbirinden güzel olmuş fotoğraflar bile insanı serinletmeye yetiyor. Ellerine sağlık canım. Kedicik de çok sevimli. Hayırlı Ramazanlar. Sevgiler.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

çok sevdiğim lezzetler bir arada canım.. ellerine sağlık.
hayırlı ramazanlar diliyorum.
üzümüde sevin bizim için :)

Zehra Gürgen dedi ki...

Canım burada da fiyatlar iki katına çıkıverdi.Ramazan farkı diyorum ben. Şerbetler ve özellikle o kurabiye harika görünyor. Ellerine sağlık

bu arada kediye sulandırılmış süt ver aslında inek sütü bebek kedilerde bağırsak enfeksiyonu yapıyormuş. Özel mamaları var onların bak masraflı oldu yavruu :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin