1 Ağustos 2010 Pazar
Patlıcanlı Pilav, Patlıcan Kurutma, Cacık vs. vs.
Her yerde patlıcan görüyorum sanki. Geçen yıl az geldi, bu sene on beş kilo kurutacağım deyip, pazardan bir koli patlıcanı olduğu gibi alıp eve getirirsen yirmi bir kiloluk patlıcan yığınıyla bakışır durursun böyle. Yaşlanıyorum üstelik; eskiden bir günde yaptığım işi iki günde ancak yapar olmuşum. Yap yap bitmiyor, azalmıyor patlıcan. Eş parçalara dilimle, içlerini oy, tuzlu suya at. Sonra yıka, yorgan iğnesiyle diz iplere, bağla balkonlara.
Bir de yiyip tadına bakmalı bu çizgili güzellerin. Yaz sıcağında yapılsa yapılsa patlıcanlı bir pilav yapılır, yanında soğuk cacıkla. Bir su bardağı pirinç sıcak suyla ıslanır. İki patlıcan alaca soyulur, küp doğranır, tuzlu suda bekletilir. Acısı çıkınca tekrar yıkanan patlıcanlar temiz bir bez arasında iyice kurulanır. Bolca kızgın sıvıyağda kızartılır, kağıt havlu üzerine çıkarılır.
Pilav tenceresinde biraz zeytinyağında yemeklik doğranmış bir baş kuru soğan sarartılır. Bir acı sivri biber doğranır, bir domates rende olarak, bir domates de kabuğu soyulup küp doğranmış olarak katılır. Hepsi bir kaç dakika kavrulur. Suyu iyice süzülen pirinçler de katılıp iki dakika daha kavrulur ve birazı et suyu olmak üzere kaynar su verilir. Kızarmış patlıcanlar, tuz ve beyaz biber eklenir. Fokurdayınca altı kısılır, pişmeye bırakılır. Pişen pilav on beş yirmi dakika dinlendikten sonra yenilebilir.
Yanına en güzel cacık gider tabii. Cacık soğuk olmalı, yoğurdun yarısı süzme yoğurt, yarısı da ev yoğurdu olmalı, sarımsağı bol, kıvamı koyu. Sütçüden alınmış köy salatalığı rendelenmez ince ince doğranır, taze nane, bol dereotu, biraz kuru nane, birkaç damla da limon suyu. Üzerine de zeytinyağı gezdirmek şarttır hani...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
21 yorum:
Ellerinize sağlık. Hepsi birbirinden leziz.
Saygılar.
siz anlatırken bile canım çekti ama maalesef patlıcanı çok sevmeme rağmen bana ömür boyu yasak alerjim var.uzaktan bakmakla yetiniyorum
Az sonra patlıcanlı makarna yapacağım börek tarifimide sıcaktan bayılmazsam akşam yazacağım neler yapılmıyor ki şu patlıcanla tıpkı kabak gibi. Senin bu elinle tutup alınacakmış gibi resimlerine de takmış durumdayım tabağın altındaki örtüdeki işleme ise tam benlik eline emeklerine sunumuna sağlık Neclacığım sevgiler..
Canım Allah kolaylık versin.Hepimiz yaşlanıyoruz sorma sabahları işe giderken ayaklarım resmen geri geri
gidiyor.Pilav ve cacık harika patlıcanlardan biraz alıp işini azal
tayım:))Kocaman öpüyorum...
ablacım bende yapmak istiyorum kurutma patlıcannn.. ne kadar bekleticez tuzlu suda acaba.. bana bir anlatabilirmisin.. biliyorsan domates kurutmayıda:)) çok şey mi istiyorum acaba:))
ne yapayım sana güveniyorumm:))
genceciksin bikerem hiç de deme öyle:))
öpüyorum seni:))
canımsın..
neclacım canım tansiyon beni perişan etti.gözümü açamıyorum.sen nasılsın canım...cacığı ben alayım belki bol sarımsaklı şifa olur.eline gönlüne sağlık.çok öpüyorum.
Cok güzel bir fikir. Ellerinize saglik. Sevgiler....
artik patlican gorunce sen aklima geliyorsun, bir italyan yemegi gordum aa ben bunu Ncla'ya soyleyeyim diye dusundum:) patlican kulliyatina katki olur belki:) kisin kime yemege gidilecek belli oldu o sahane kurulari degerlendirmek icin:)
Patlıcan konusunda seninle çok anlaşırız canım..)En çok sevdiğim sebzelerin başında gelir kabak-patlıcan ikilisi..)
Bizde de patlıcan diblesi derler ve her yaz sıklıkla masalarımızda baş köşede olurlar..)Ne yazıkki kurusundan pek anlamayız v ehiç kurutmayız canım..
Fotoğrafların öyle canlı ki,hemen elimi uzatıp almak istedim tabağını..)Ellerine sağlık narinem..))Öpüyorum kocamanından..Sevgiler..
ellerine sağlık patlıcann patlıcaan her gün yesem seni bıkmam:)
Bayılıyorum bu eflatun çizgili patlıcanlara. Ama Necla'cığım sen de büyük işlere kalkışıyorsun. Helal olsun valla! Ben kış geldi mi kış sebzeleri yiyerek çözdüm işi. Yazdan bir tek üzüm ve domates kurutuyorum kendime (bu sene belki domates de kurutmam), bir de salça yapıyorum eve. Ha tabii geçen yılki tarhana macerasından sonra bu yıl yine yapmak niyetindeyim, kollarımda derman olursa.
Bana kalmayacak neredeyse ;)) herkes almış bir kaşık,nefis gözüküyor..Neclacım ellerine sağlık...
akşama henüz yemek yapmış değilim,mutfağa girmem şart ;)
merhabalar, öncelikle kolaylıklar diliyorum. birde çok merak ettim patlıcanları oyduğunuz aleti nereden aldınız, ben böyle şeylere çok meraklıyım ama hiç görmedim.şimdiden teşekkür ederim
Bu aleti eşim ikinci el endüstriyel mutfak ekipmanları ararken görmüş almıştı bana. Markası Zicco, bir de kesme rulosu var ki, paslanmıyor, çok pratik ve kullanışlı. Oyma aleti diğer aletlerden daha rahat kullanılıyor, çok memnunum. Belki internette bulabilirsiniz.
Necla ablacım çok hamaratsın maşallah, onca patlıcanı hazırlamak hiç kolay olmasa gerek. Ama kış boyu kendi hazırladığın lezzetli patlıcanları kullanacak olmanın zevki de buna değer sanırım:).
Pilav çok nefis görünüyor, başlı başına bir ana yemek olmuş. Ellerine sağlık:).
Sevgilerimle..
aslı
Nejlacığım; herşey çok hoş ellerine sağlık,sevgilerrrr.....
teşekkür ederim :) internette buldum ismi parizyen kaşıkmış hemen sipariş verdim. yazışmak dileğiyle
Rica ederim, sevindim bulmanıza.
görşmek üzere...
Necla ablacımm...
Az evvel tuzbiber dergisindeki röportajını okudum inan ki gözlerim dolu dolu oldu telefonun olsaydı bu heyecanı paylaşacaktım seninle gurur duydum tarif edilemez bir heyecan yaşadım..
ve bahsettiğin birşey bizim evdede mevcut "bloğa katkı olsun diye her defasında farklı birşeyler yapmak..." tam anlamı ile böyle evdekiler hep şikayetçi anneme soruyorum bazen şu tarifim nasıldı diye hatırlamıyorum ki ben ne zaman yapmıştın diyor.. kardeşim beğendiklerini not edip buzdolabının üzerindeki panoya yapıştırıyor.. senin gibi olmam imkansız çok yolum var ama seni tanıdığım için çok şanslıyım.. e çokta böylesine yalın olduğum için tabii..
narinceyi ve necla ablamı seviyorum...
Ohh çok severim patlıcanlı pilavı, yanına da cacık, üstüne de güzelebir uyku öyleyse Ellerine sağlık..
kaşığı arayan arkadaşlar, buyrun :) http://urun.n11.com/bicak-setleri/parizyen-sekillendirici-kasik-P46697688?icid=990007_prudsys_productdetail_crosssell
Yorum Gönder