İnsanlık tarihimizde önemli yeri var baharatların. Yüzyıllar boyunca tüm dünyaya lezzet ve şifa dağıtmış. Coğrafi keşiflere, hatta savaşlara sebep olmuş. Adıyla ticaret ağları kurulmuş; gemiler, kervanlar taşımış bu değerli yükü. Bahartla bir tanışan bir daha vazegeçememiş. Sofralarımızda alışkın olup, sürekli kullandığımız baharatlar birden ortadan kaybolsa diye düşündüm de tadım tuzum kaçtı doğrusu.
Macaristan merkezli Kotanyi firması Eylül 2009'dan beri Türkiye pazarında. Satışa sunduğu 66 çeşit baharat ve karışımın listesini bizlere yollayarak, isteklerimizi evlerimize kadar ulaştırdı. Şimdi ürünleri bir bir denemekteyiz. Yarışma için yaptığım biftekli fajitasda kullandığım ızgara et karışımı içeriğindeki kişniş ile yemeğin beklenen aromasını karşıladı diyebilirim.
Bugün tarifini vereceğim fesleğenli çorbada ise değirmen serisinden İtalyan otları ve tuzlu chili kırmızı biberini kullandım. İtalyan otları karışımında iyotlu deniz tuzu, biberiye, kekik, kırmızı toz biber, pembe böğürtlen, sater, fesleğen ve tarhun otu bulunuyor. Çorbanın tadını siz düşünün artık. Aşırı baharattan hoşlanmadığım için, baharat oranına dikkat ettim, içeriğinde tuz da bulunduğu için yemeğin tadına bakarak ayarlamak gerekiyor.
Bu arada yarışma için oylama devam ediyor, sayfanın en altından beş yıldız yollayabilirsiniz.
Malzemeler:
- Bir Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
- 2 Türk kahvesi fincanı un
- Bir büyük domatesin rendesi
- Bir yemek kaşığı domates salçası
- 2 Tük kahvesi fincanı tel şehriye
- Bir su bardağı tavuk suyu
- Su
- Kotanyi tuzlu chili biberi
- Kotanyi İtalyan otları
Hazırlama:
Yapışmaz yüzeyli bir tavada kısık ateşte unu kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
Başka bir tencerede domates rendesi ve salçayı zeytinyağında pişirin. Tavuk suyu ve su ekleyin.
Kavrulmuş una henüz soğuk olan çorbanın suyundan ekleyerek karıştırın, pürüzsüz koyu bir
bulamaç olmasını sağlayın.
Suyla açtığınız unu çorbaya ekleyip, kaynamasını bekleyin.
Eklediğinizde çorbanın kıvamı çok sulu olmasın, biraz koyuca ayran gibi olsun.
Kaynayan çorbaya tel şehriyeleri ekleyip, kısık ateşte pişmeye bırakın.
Tel şehriyeler pişip, çorba kıvamını aldığında, koyu ise sıcak su ekleyebilirsiniz.
Baharat ve tuzunu ekleyediğiniz çorbayı sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.
Afiyetle...
12 yorum:
ablacım ellerine sağlık inşallahhh güzel yerlere gelirsin:))
arkadaşlarım destekliyorlar seni:)
Nefis görüntüler. Ellerinize saglik. Sevgiler...
Neclacım çorba harika görüüyor ifta
ra harika bir seçenek ellerine sağ
lık.Bereketli iftarlar öpüyorum.
Geçenlerde nefis bir domatesli şehriye çorbası içtim. Güzelim yaz domatesleriyle parmağımı pişirsem güzel olurmuş gibi geliyor bazen...
Derine de öğrettim fesleğeni bahçeden toplayıp getiriyor atıyor kendi yaptığı limonataya..
domates çorbsı bizim evde en sevilendir. feslegenli feslegensiz fark etmez tükenir anında..
ellerine sağlık cnım
mis gıbıde kokar bu çorba nefisss.ellerıne sağlık canım
Çok hoş olmuş ellerinize sağlık. Domatesli çorbalara bayılıyorum helede iftarda:)
Sevgiler:)
sabah sabah nefis bir görüntü ellerine sağlık narinim..
not:bu arada fajitaya zaten bayılırım mikemmelllll
Şehriye çorbası annemin biz küçükken hastalandığımızda yaptığı benim için çok özel bir çorbadır favori çorbamdır . Ben pişirirken içine prenses daha iyi beslensin diye bir kaşıkta tarhana koyuyorum un yerine tavsiye ederim eline sağlık Neclacığım ....Fajitas tarifin ise süper denedimmmmm....
Şehriye çorbasını çok severim ama ne zamandır aklımda domates çorbası yapmak var. Kotanyi baharatlarını hiç denemedim, haftasonu fırsat bulursam bende kendi tarifimi geliştireyim bu baharatlarla :))
Ellerine sağlık canım, 5 yıldızlı oyumu kullandım sana başarılar, sevgiler...
Neclacım çorbanın kokusu buralara geldi canımın içi:)ellerine sağlık
bu çorba çok oy alır benden söylemesi:)öpüyorum canım..
sofralarımızın kurtarıcısı şehriye çorbası :)
nefis olmuş
ellerinize sağlık
Yorum Gönder