10 Eylül 2009 Perşembe

Kışa Doğru



Yaz ortalarında bir telaş başlar bende; yapılacak pek çok iş vardır. Yazın bereketi ve bolluğu kışa katık edilmelidir. İşler kafamda peşi sıra mırıldanır, mız mızlanır, bilirim ki başlarsam birinden gerisi gelir. Çoğunun zamanlaması çakışır, ilk çıkan bezelyelerin dondurucuya atılmasıyla başlayan yorucu işler, ilk asma yapraklarının kavanozlara tıkılmasıyla devam eder. Aynı anda bir kaçını birden yapmak ne kadar yorarsa yorsun, hiç şikayetim olmaz.

Tarhanamızı anneciğimle birlikte yaptık çok şükür. Tek başıma yapacak kadar öğrenmedim henüz bu zahmetli, bir o kadar da zevkli işi. Eriştemizi de kestik güle oynaya. Hem annemlere hem bize kestiğimiz için malzeme miktarımız oldukça fazlaydı:

15 kg un
Bir koli yumurta
5 lt. süt
5 yemek kaşığı tuz


Bu kadar malzemeyle yoğurulacak hamur için, güçlü kuvvetli, adeleli kollara ihtiyaç var doğal olarak. Kim yardıma koşar? Canımın içi seve seve yoğurur hamuru; söz konusu işlere en az benim kadar meraklı olduğundan, yoğurmakla kalmayıp, keser de.



Elime geçen ne varsa turşu kuruyorum bir yandan, kimi olmak üzere, kim yeni kurulmuş. Turşuların ölçüleri ise şöyle:

1 litre kaynayıp soğutulmuş tatlı su

7 tatlı kaşığı turşu için kalın tuz

1 çay kaşığı tepeleme limon tuzu

2 çay bardağı (hani o büyüklerden) sirke

2 kesme şekeri

1 avuç nohut.


Geçen yıl tarifini buradan aldığım şekilde hazırladım, memnun kaldığımdan yine aynı şekilde hazırladım.

Biber salçası, bulgur, nar ekşisi Adana'dan gelir. O güzelim bulguru bir tatsanız, marketlerde satılan bulgurlara dönüp bakmazsınız bir daha.Dolmalık biberler ve patlıcanlar kurumaktalar balkonda. Biberleri bu yıl uzun ve etli köy biberlerinden seçtik. Adana'nın minik patlıcanları buralara gelmiyor. Hem illa ki ellerim değmeli, gelip gidip seyretmeliyim dizi dizi boncuklarımı. Artık buralarda bulabildiğimiz en güzel patlıcanları oyduk, önce tuzlu suya attık, sonra bolca suyla yıkayıp, iplere dizdik. Kiminle sizce? 10kg. biber, 10kg. patlıcan yaza kadar yeter bize. Gelip gidip aralarını açıyorum, birbirlerine değmesinler, çürümesinler diye, hafifçe değen rüzgarla ne güzel sesleri var, dinliyorum.



Bahçesinden yengemin biçtiği naneler çoktan kurudu, az da olsa dağlardan topladığımız kekikler de öyle. Yine dağlardan topladığımız küçük ekşi elmaları dilimleyip kuruttuk, hoşaf olmayı beklemedeler. Tamamen olgunlaşmasını bekleyemediğimiz kuşburnular da eklendi elmaların yanında.

Yeşil fasulyelerin birazı dondurucuda, birazı yine kurudu, karbeyazı bez torbalarda bekliyorlar kışı. Dondurucuda vişne, böğürtlen, domates, bamya... artık siz tamamlayın aklıma gelmeyenleri. Domates demişken, kuru domateslerimi de göstereyim mi sizlere?


19 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım bendede başladı hazırlıklar ellerine sağlık afiyetle yersiniz inşallah öpüyorum...

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Süpersin Neclacığım maşallah... Kışa hazırsın artık... Afiyetle yemeniz dileğiyle...

pelince dedi ki...

Neclacım ne güzel hazırlanmışsın kış aylarına.. bendeki hazırlık hep yüzeysel,geçen hafta turşuluk malzeme aldım koydum dolaba..baktım yapıcak kimse yok,gönderdim anneanneme :)) sen yap kendine bana sonra yaparız dedim.. öğrenicem çünkü daha..
erişteler harika...peynirli cevizli pek güzel olur..

afiyet olsun şimdiden... ellerinize sağlık..

Unknown dedi ki...

canım ellerıne sağlık ALLAH sağlıkla ve afiyetle yedirmek nasip etsin.Sevgiler..

Zehra Gürgen dedi ki...

Ellerinize sağlık Necla'cım. Ne güzel kesmişsiniz erişteleri..
Yok ben o kadar uzun boylu hazırlık yapamadım.Biraz domates kaldırsam sevinçten uçarım :)

sevgiler

meltemmutfakta dedi ki...

Neclacım elleriniz dert görmesin kış hazırlıklarınız harika görünüyor.
Anneciğimle bizde yaptık yine birşeyler:)
Kış hazırlıklarımızı yaptığımızda içimde garip bir huzur oluyor nedense:(
Size sağlık ve huzurla yemeyi diliyorum...
sevgilerimle,

made in funda dedi ki...

hamarat hanım dediğin böyle olur işte.tebrikler..tabii şanslısın ki anneciğin yanında ve yardım ediyor..ben kuru patlıcan ve biberleri,salçamı,turşumu annem kurar)memlektten mersinde getiriyorum..bikaç bişey attım ben de buzluğa.tarhanayı da kayınvalide yapıyor sağolsun..ama senin hazırlık tam dört dörtlik olur.gerçekten çok imrendim sana canım...

Sevgi Küçük dedi ki...

eline sağlık canım benim. Allah afiyetle yiyip bitirmek kısmet etsin
sevgiler

Tijen dedi ki...

Oooh siz kışa hazırsınız ne güzel! Ben son olarak zeytinlerimi kuracağım. Bir gün gelip ben de erişte keser miyim diyorum? Kimbilir???

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Boyle seylere bayiliyorum inanirmisin! Belki burada bunlari bilmedigimiz icin. Kisa hazirliklar hakkinda bilgiler toplamaya caliisyorum. Patlicanlari hafif kizartip koydum bakalim buzluga. Domatesler cok hosuma gitti, onlarla neler yapiyorsunuz merak ettim?

ipek dedi ki...

Neclacım valla bu kış sendeyim. Benkış için hiç hazırlık yapmadım tembellikten. Tam ağustos böceğikarınca hesabı ben de kapına gelip istiycem senden bunları :)))

pembecikolata dedi ki...

Gerçekten hayran oldum size:)Bu ne hamaratlık!!!Turşu kavanozlarına bittim...Anneannemde yapardı erişte bende kesmeye özenir hemen kurulurdum başına...Biz ev makarnası veya kesme diyoruz;tereyağlı ve peynirlisine bayılırım:)

pelince dedi ki...

Neclacım aslında bende bloglara yorum yazmakta zorlanıyorum bazen.. Sebebini anlamadım gitti..bir çok blogda blograzzi uyarıları,fikrimühim uyarıları vs.. vs.. çıkıyor...
öpüyorum..

Adsız dedi ki...

hepsi birbirinden nefis olmuş ellerine emeğine sağlık canım..afiyetle yeyin inşAllah..

Hatice dedi ki...

Neclacığım, ne güzel hazırlanmışsın, afiyetle yersiniz inşallah.
domatesler de kıpkırmızı ne güzel görünüyor.
daha önce turşu denemiş başaramamıştım, bu şekilde ölçülü tarifi not alayım...
güzel bir hafta sonu diliyorum, sevgilerimle...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ellerine sağlık.. hayranlıkla baktım kış hazırlıklarına..
çok severim el emeğiyle yapılanları
svgiler- iyi pazarlar güzellikler..

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Hepsi birbirinden güzel.Salatalıklar olmuş galiba.Ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

benim hamarat arkadaşım ellerine sağlık güzel günlerde yiyin inşallah ellerine salık

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Bu aralar benim de başım blogspotda dertte... Yazılarımı düzenleyemiyorum, düzenleme menüsü gelmiyor vs. Çareyi bende fire fox yüklemekde buldum... Sevgiler...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin