8 Mart 2009 Pazar

Yoğurda Dair



Bu aralar yoğurtta ne oyunlar dönüyor bilmiyorum. Tebliğ değiştirilmiş, artık yoğurtlar daha sulu olacakmış, koyulaştırmak için katkı maddeleri kullanılması tehlikesi varmış, mış da mış mış. Sanki başka hiç bir gıdaya katkı maddesi konmuyor, sanki sağımızda solumuzda kanserli insanların sayısı her geçen gün çoğalmıyor. Her iş ahlaklı, insan sağlığına uygun yapılıyor da, bu yüzden insanlar organik organik diye tutturmuş, yamuk yumuk bulduğu her sebzeye meyveye kat kat fazla paralar ödüyorlar.


Güllük güleçlik bir sabah uyandım bugün. Birileri kendi aralarında tartışa dursunlar, ben güzel havanın tadını çıkartmaya, sokak sütüyle yapılmış ev yoğurdumu tüketmeye, cumaları kapıya gelen amcadan süzme yoğurdumu almaya devam edeceğim. Her gün kafama sokmak için çığırıp dursunlar: sokak sütü mikropludur, sakın ha! Uzunca bir süre kandım zaten onlara, probiyotik mucizesini duyar da kendi yoğurdumu kendim yapmaz mıyım? Hıdrellez sabahı çiy damlaları toplamaya çıkmasam da.


Kütahya Tavşanlı'da Yörükler yıl içinde sadece Hıdırellez'de sabah vakti yapraklara düşen çiyi toplayıp süte karıştırıyor ve maya elde ediyorlar. Bu mayanın Hıdırellez'de sadece üç gün tuttuğunu, başka zaman tutmadığını söylüyorlar. Elde edilen maya bütün bir yıl kullanılıyor, mayalarına nazar değmesinden korkuyorlar ve bu yüzden maya değişimi sadece akrabalar arasında yapılıyor. Yapraklardan toplanan bir kaşık çiy, daha önce ısıtılıp ılıtılmış süte karıştırılıyor. Mayalanma yaklaşık on iki saatin sonunda tamamen gerçekleşiyor. Mayalanma sırasında sütün bulunduğu ortamın ılık olması gerekiyor. O nedenle yoğurt çalınan kapların üzeri kalın bir bezle örtülüyor ve evin en sıcak yerine, sobanın yanıbaşına yererleştiriliyor. O gün çalınan yoğurt tutarsa Hıdır'ın o eve uğradığına inanılıyor.


Bunları Atlas Dergisi'nin Haziran 2006 sayısında okumuştum. E bu kadar yoğurttan söz etmişken bir de yoğurtlu tarif vermeli değil mi? Bizim oralarda toga çorbası derler, şehirde yayla çorbası dır. Bildiğiniz, nefis nane kokusu ve kızdırılmış nanesi üzerine döküldüğünde çıkardığı cızzz sesi ile hafızalaramızda yer etmiş yayla çorbası. Yine üşenmedim, sizin için ölçtüm biçtim.




  1. Fotoğrafta gördüğünüz kase dolusu süzme yoğurt

  2. 1 yumurta

  3. Yarım çay bardağı pirinç

  4. Yarım yemek kaşığı un

  5. 1,5 lt su bir bardağı tavuk suyu olursa daha nefis olur

  6. Tuz, nane, sıvıyağ

Nane ve sıvıyağ hariç bütün malzeme tencereye konur, ayran gibi çırpılır. Suluca bir ayran elde etmiş olacaksınız. Daha sonra yoğurdun kesilmemesi için orta ateşte karıştıra karıştıra kaynayana kadar pişirilir. Kaynadıktan sonra pirinçlerin pişmesi için kısık ateşte beş dakika kadar daha kaynatılır. Üzerine kızdırılmış yağda hafifçe çevrilen kuru nane gezdirilir, doya doya içilir. Bu çorba durdukça koyulaşan bir çorbadır, bu yüzden kıvama dikkat, koyulaşırsa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz, bir sorun olmaz.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

teşekkür ediyorum canım blogspot adresimi düzenlemeye fırsatım olmadı yakında daha güzel olacak inşaallah...
Mevlid kandilini tebrik ediyorum arkadaşım.
Kadınlar gününde kutlu olsun :)
Sevgiyle az sonra yayında olur miss gibi çorba ellerine sağlık...

Narince dedi ki...

Teşekkür eder, ben de sizi kutlarım.Kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

canım ben bu resim ekleme yi yapamıyorum blogspotta istediğim yere kes kopyala yapamıyorum.iki resmi senin yaptığın gibi yerleştiremedim nasıl yapabilirim arkadaşım.

Narince dedi ki...

Fotoğrafı bilgisayarına kaydedip, Kumanda Paneli nde yeni kayıt deyip, orada sağ üst köşede resim ekle yi tıklayıp,gözattan istedğin fotoğrafı seçiyorsun ekle deyip yayınlıyorsun. Umarım yardımcı olmuşumdur.

zeynebinsofrası dedi ki...

merhaba
yoğurt konusunda yazınızı okurken kendi düşüncelerimi buldum dogrusu .sokak sütünün şöyle zararı var.böyle zararı var diye yaygara yapıyorlar boşuna. uzmanlar bile ev yoğurdunda bulunan kanseri önleyici birçok vitaminin hazır yoğurtlarda olmadığını söylüyorlar.hazır yoğurttan sadece kalsiyum alıyoruz.kimbilir ne zararlı şeylerde alıyoruz.doğal yoğurt katkı maddesi yok diye reklam yapıyorlar ama peki neden uzun süre bozulmuyo onu nasıl açıklıyorlar...sadece yoğurt için değil bi ara aynı şeyi margarin içinde yapıyorlardı..
Elimizden geldiği kadar doğal beslenmeden yana olmamız gerekiyor..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin