15 Mart 2009 Pazar

Bazlama



Bazlama için ölçü vermeyeceğim.
Un, tuz, yaş maya, bir-iki damla limon ve sıcak su ile yoğuracağınız oldukça cıvık bir hamur ile işe başlayacaksınız. Hamuru ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
Mayalanınca bu elde avuçta durmayan hamuru şekle sokabilmek için fotoğraftaki gibi tahta bir edevata ihtiyacınız var. Bizim oralarda yaşlahaç derler, sizin oralarda ne derler bilmem. Bolca unladığınız yaşlahaç üzerine aldığınız hamuru çokça una buladığınız ellerinizle önce toparlamalı, sonra çevire çevire yuvarlamalı, sonra da düz bir yuvarlak elde etmelisiniz.
Şeklini alan hamurlar temiz bir bez üzerine konur ve burada da mayalanması beklenir.


Yeniden mayalanan hamurlar, yine yaşlahaç yardımıyla yerden alınır ve kızgın teflon tavada önlü arkalı pişirilir.

3 yorum:

lezzetyolculugu dedi ki...

Ne kadar güzel olmuş her aşamasını güzel anlatmışsınız.Daha önce yapmadım ama denemeyi düşünüyorum.Ellerinize sağlık.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

tarif arşivinde bazlama olması çok iyi olmuş benim için. Eşim çok sever, bir kahvaltıya yapayım ben.

Narince dedi ki...

Bazlama bizim için önemli bir ekmekir. Köyde geçirdiğim yazların hatırası. Kadınlar iki-üç günde bir, bir tekne hamur yoğurur, ateşin karşısında pişirirlerdi dizi dizi bazlamaları. Sonra sıcak, pamuk gibi bazlamanın üzerinde tereyağ eriyiverir çabucak, yanında katık peyniri ve çay.
Şimdi çocuklarım da çok seviyor, önceleri pek haz almayan eşim de alıştı.Zor olan tek yanı ele avuca sığmayan hamuru zaptetmek.

Esra'cığım şimdi sen Çin'de yaşlahacı bulamazsın muhtemelen. Artık yerine bir şeyler uydurursun herhalde. Unu bolca kullanmaktan çekinme, tavaya koyarken iyice silkelersen sorun olmaz. Şimdiden kolay gelsin.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin