13 Kasım 2012 Salı
Yuvalama
''Karına (mideye) cila, açlık derdine deva, gıdanın ta kendisi, zenginin dostu, fakirlerin sevgilisi; sözün kısası, istekle yenilmeye layık.''
Böyle der Ahmet Rasim. Çoğu zaman başlangıç diye düşünülse de pek çok çorba aslında tek başına bir yemektir Anadolu'da. Bugün tarifini vereceğim yuvalama gibi. Aslında bir çorba değil, bayram yemeği. Yine de ben ona çorba gözüyle bakmaktan alamıyorum kendimi.
Yapımı biraz zor gibi görünse de, değil. akşamdan bir su bardağı nohutu ıslayın; bir su bardağı pirinci yıkayıp süzgeçte süzülmeye bırakın öncelikle. Ertesi gün, iri kuşbaşı doğranmış yarım kilo dana etini düdüklü tencereye koyduğunuz az zeytinyağında mühürleyin. Hemen beş altı bardak sıcak su, nohutlar ve yeteri kadar tuz ekleyerek pişmeye bırakın. Buharı çıktıktan sonra kırk dakika.
- Benim gibi haşlanmış nohutum her daim bulunur diyenlerdenseniz bu aşamayı nohutsuz geçireceksiniz demektir.-
Şimdi süzgeçte iyice süzülmüş, kurumuş pirinçlerle ilgileneceğiz. Mutfak robotuna pirinci ve çiğ köftelik yüz yüz elli gram eti, yeterince tuzu ve karabiberi koyup çalıştırın. İyice yumuşak bir hamur haline gelsin karışım. Pürüzsüz, yumuşak köfte hamurunu, bir küçük kase içinde zeytinyağını ve boşalan süzgeci önünüze alıp minik köfteler yapacaksınız şimdi. Köfte hamurundan küçük bir parça alıp yağladığınız avuç içinizde nohuttan biraz daha küçük köfteler yapın. Yaptığınız minik köfteleri süzgece bırakın, yapışmıyorlar endişelenmeyin.
Şimdi düdüklüde pişen et ve nohut karışımına köfteleri de ekleyip orta ateşte tekrar pişmeye bırakın. Ama tencerenin ağzı açık vaziyette.
Bu arada derin bir kapta dört su bardağı kadar süzme yoğurt, bir yumurta kırılıp çırpın. Kaynayan yemeğin suyundan kepçe ile alıp azar azar yoğurda katın. Yoğurdun ısısını yemeğin ısısıyla eşitlediğinizde yoğurdu da karıştırarak tencereye ekleyin.
Yemeğin suyuna bakın az gibiyse biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.Tuzunu ayarlayın, şimdi bütün malzemeleri buluşan yuvalama birkaç taşım daha tıkırdasın, özleşsin.
Tahta bir kaşığı içinde kuru nane bulunur vaziyette tencerenin üzerine tutun, kızdırdığınız zeytinyağını nanenin üzerine dökün. Nane ve yağ cozurdasın, enfes koku aklınızı alsın...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
17 yorum:
Canim özletdin kendini ellerine emeklerine saglik sevgiler öptüm.
Canim özletdin kendini ellerine emeklerine saglik sevgiler öptüm.
Cozurdama beni benden aldı:) ahh ne severim yuvalamayı hele şimdi böyle hastayken bir tas olsa ne iyi olurdu:)
ellerine sağlık olsun canım, sevgiler
Hala daha öğle yemeği yememiş benim için nasılda güzel bir yemek olur bu Neclacığım ellerine sağlık sevgiler...
mutfak deryasında birkaç kulaç attıran bir anlatım olmuş ablacım özlemişimm ne yalan söyleyim :)))
ellerine sağlık :)
öpüyor öpüyorumm:))
anlatım bile böle şifalı olmuş.
beste'ye gitsin bu çorba senin becerikli ellerinden de şifa olsun :)
şimdi olsa sıcak sıcak harika olurdu canım.ellerine sağlık.sevgiler.
Ellerine sağlık...Bu çorbayı muhakkak deneyeceğim.... fatoşun mutfak günlüğü
Nefis gözüküyor,ellerine sağlık.
ismini duymuştum ,elinize sağlık .
O kadar çok severim ki.. Hafta sonu yapayım bari, malum azıcık uğraştırıyor. Ama değer bu lezzete..
Ellerine sağlık Narinim..
Enfes koku şimdilik hayallerimde aklımı aldı : )
Kesinlikle nefis bir çorba hatta yemek olmuş, ellerine sağlık.
Bizim evde yapılmış birşey değil ama çok çok leziz ve zahmetli bir tat.İlk kez Antep de yemiştim ve bayıldım sonra İstanbul'da bir yerde daha tattım ve mis gibiydi:-)
İnan ben de çok isterim yapmak ama güvenemiyorum kendime gerçekten leziz ama zorlu.Ellerine sağlık olsun..
Kesinlikle!
Katılıyorum Ahmet Rasim'e. Hoş usta söyledikten sonra bize söylenecek söz kalmıyor ya...
rahmetli ananem yapardı.harika olurdu.gideli bir yıl oldu ve ben çok özledim...
Narince, bu tip çorba- yemekleri çok severim. Ohhh...Mide mutlu ben mutlu.
Bu muhteşem Antep yemeğini çok beğeniyorum. Sizin yorumunuyla bir de kolay olmuş ki korkmadan yapılabilir.
Nefis bir fotoğraf, olsa da içsek dedirtiyor.
Ellerine sağlık, sevgiler.
Çokk güzel görünüyor ellerine sağlık narinimmmm:)
Sevgiler,
Yorum Gönder