4 Ekim 2012 Perşembe
Ekşi Erik Pestili Yapımı
Şimdi tam zamanı, yabani, ekşi erikler toplanmış; pazarlarda ablaların, teyzelerin tezgahlarında parıldıyorlar. Şekere, tansiyona bir dolu hastalığa faydalı olduğunu duydum duymasına ya, benim için yeni bir şey değiller kendileri. Kendimi bildim bileli mutfağımızda kullanılmıştır. Eskiden size anlatacağım şekilde kaynatılır, temiz naylonlar üzerinde kurutlur, pestil yapılırdı.- Tatlı erikten yaptığım pestil için tık tık. -Sonra bu pestil kışın, elde kesilip bol soğanlı, biraz da acılı makarnaya müthiş lezzet katardı. Başka başka; ekşi isteyen her yemeğe, bamyaya, pırasaya, sarmaya, türlü türlü çorbaya ...
Şimdilerde işin kolayı var, pestil olarak kurutmadan, dondurucuda da saklayabiliyoruz ya. Bir kilo eriği güzelce yıkayıp, çekirdeklerini ayıklıyoruz. Tencereye alıp bir çay bardağı su ile önce kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte erikler iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. On on beş dakika sürer bu da. El blendırı ile püre yapıp, soğuyunca küçük poşetlerde derin dondurucuya atıyoruz. El blendırınız yok ise eski usül kevgirden geçirin. Hatta kaynar kaynar tıpkı konserve yapar gibi küçücük kavanozlara da koyup, ağzını vakumlayıp kaldırabilirsiniz ancak; kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bekletmeyi unutmayın derim.
Yarım saatinizi bile almayacak, bu kadar kısa sürede hazırlayıp kışın kullandığınızda iyi ki yapmışım diyeceksiniz. Ve bundan böyle her yıl yapacaksınız, garanti veriyorum.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
7 yorum:
Ayyy bayıldım ben bu tarife ama pazarda bulabilir miyim? Malum artık yavaş yavaş geçiyor zamanı...Ama muhakkak deneyeceğim..
bilmiyordum bu pestili nefis gözüküyor ellerine sağlık
Marmelat mı olmuş ne? Pestil deyince yassı yufka gibi olanlar aklıma geliyor benim.. Ne güzel renk, ne güzel kıvam..
Ellerine sağlık Narinim..
Sizin eve uğrasak herbir yapılandan bir kavanoz alsak ve sonra gitsek ne de güzel olur değil mi?
:-)
emeğine sağlık..Ağız tadıyla yemeniz dileğiyle.
narinim,
okadar hayranlıkla, o denli merakla takipteyim ki..
bunca yorgunluğuna da kıyamıyorum elbet :(
herşeyi dört dört yapan ellerine sağlık.
üzerine yok maşallahın var..
bayılıyorum herşeyine...
Ben tatlısından yaptım ve bitirmek üzereyiz.
Ekşisinide denemeli,prasa ve çorbaların lezzetine lezzet katacağına eminim..
Ellerine sağlık.
İyi ki tembelsin yani canım benim. Her zamanki gibi, zarafet ve yaratıcılık akıyor blogundan.
Yorum Gönder