Soru 1: Şu anda okumakta olduğunuz kitap ve kısaca konusu.
Balzac, Vadideki Zambak.
Yasak aşk var, bu kadar melankoli beni bile sıktı, bıraktım bırakacağım.
Soru 2: En son aldığınız kitap?
En son çocuklara soru bankası aldım.
Soru 3: Şimdiye kadar aldığınız kitaplar içinde en sevdiğiniz.
En sevdiğim dersem diğerlerine haksızlık etmiş olurum. Hepsi değerliydi. Dönem dönem ya bir konuyu aklıma takarım, ya bir yazarı, bazen de yayınevini. Şimdi bir bir yazdım, baktım ki liste uzayacak, sildim. Burada durmalı en iyisi.
Soru 4:Bir türlü bitiremediğiniz, bitirsenizde size illallah ettiren kitaplar.
Sevmeyip fırlatıp attığım var. Ayrıntı Yayınevi'nin ilk bastığı bütün kitapları toplamıştım neredeyse. Bir çoğu da ödünç gidip geri gelmedi ya o ayrı konu. Rosalin Coward, Kadınlık Arzuları idi kitabın adı, keşke o ödünç gide de geri dönmeyeydi. Hala bekliyor kitaplıkta.
Soru 5: Elinizdeki kitap bitince okumayı düşündüğünüz kitap.
Fransız Pastacılığı tarihi üzerine bir kitap bulup okumak istiyorum. Sahaflarda buldum bir tane ancak, daha çok tarif var. Şöyle temel bilgiler olsun istiyorum. Araştırılacak, varsa böylesi alınacak.
Şimdi de günün tarifine gelelim. Pırasalar çıktığında sabırsızdım. Çünkü ekşi pestilimi kullanacaktım.Kışın hasta olduğumda ya bamya çeker canım ya da pırasa, sizi bilmem. Ekşi pestilimle yaptım ki nasıl lezzetli oldu nasıl. Ekşi pestilin yapımı tatlı erik pestili ile aynı. Bir kilo ekşi, sarı olan dağ erikleri var ya hani onlardan alın. Yıkayıp, çekirdeklerini ayıklayın. Bira çay bardağı su ile çok kısık ateşte iyice yumuşayana kadar pişirin. Soğuyunca kevgirden geçirip, temiz bir bez ya da naylon üzerine ince bir tabaka halinde serin. Güneşe bırakın, kurusun. Ama geç oldu, şimdi güneş nerede diyeceksiniz. İsterseniz kurutmayıp püre halinde dondurucuya da atabilirsiniz. Sonra bamyaya, pırasaya, çorbalara, hatta iki gün önce benim yaptığım gibi paça çorbasına katabilirsiniz. Kıymalı pırasanın tarifini de ekleyelim unutmadan;
Malzemeler:
- 1 kg. pırasa
- 250gr. kıyma
- Bir yemek kaşığı domates salçası
- Bir baş kurusoğan
- Bir havuç
- İki üç yemek kaşığı sıvıyağ
- Ekşi erik pestili ya da limon suyu
- Tuz
Pırasaların başını ve yeşil kısımlarını kesip atın. Kabuğunun ilk katını sıyırıp atın, üçer santim uzunluğunda verev kesin. Verev kesmek, pırasaların dağılmasını önler.
Tencereye sıvıyağı, havucu ve soğanları koyup, şöyle bir çevriştirin. Hemen kıymayı ekleyip bir iki kez karıştırdıktan sonra yıkanmış pırasaları katın. Malzemeleri fazla kavurmuyoruz çünkü kısık ateşte kendi suyu ile pişecek. Tencerenin kapağını kapatıp, olabildiğince kısık ateşte pişmeye bırakın. Bu arada pestilden kopardığınız birkaç parçayı azıcık suya ıslayın. Pırasalar kavrulurken arada bir tencereyi sallayın, kaşıkla fazla karıştırmayın ki dağılmasınlar. Suyunu tamamen çektiğinde yumuşamış pestili ve üzerini iki parmak geçecek kadar sıcak suyu, tuzunu ekleyip, yeniden kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyu özleştiğinde yemeğimiz de pişmiş olacaktır zaten. Ocaktan alın ve biraz dinlendikten sonra dilerseniz biraz da limon sıkarak afiyetle yiyin.
19 yorum:
Buzdolabımda durup duran son bir parça erik pestilim vardı. Pırasayı da çok severim. İkisini beraber hiç düşünmemiştim şimdiye kadar ama gerçekten bambaşka bir lezzet olur sanırım. Görüntü zaten muhteşem:). Ellerine sağlık canım.
Denemeliyim ben de.
Sevgiler:).
aslı
ellerine sağlık neclacım pırasayı şöyle limonlu limonlu çok severim ama eminim ekşi pestillede çok daha güzel oluyordur
Ay nasıl da güzel anlatmışsın.Canım çekti.Yarın pazara uğranıp,pırasa alınacak.Pestil yok ama sağlık olsun,bol imon sıkarım artık.:))
Sevgiler canım...
Ah be Neclam, tamam braz güneş var ama bu kimseyi kurutmaz :) artık seneye yapacağım pestillerini :))
ellerine sağlık canım
Neclacım hastalanınca canı bamya ve pırasa isteyen bir eniştem var sanırdım sen de iki oldun :)Erik pestilini de ilk kez duyuyorum ama çok lezzetli olacağı kesin. Bizim nar ekşisi gibisanırım. Ellerine sağlık. Sevgiler...
Necla tarifi okurken bile ağzım ekşidi resmen,off soğuk soğuk yemesinide çok severim.özellikle aç karnına :)
ellerine sağlık..şifa olsun..
Sevgiler..
kendi tarifimde de dediğim gibi pırasa sevmediğim tek sebze gibi. ama şimdi böyle farklı yapılmışsa da merak ederim. pestilli hiç duymamıştım, pırasa delisi eşime yapmalı ama pestili nerden bulucam?
Eskiden rahmetli babannemin olmazsa olmazı pestilleriydi:)ne kadar sağlıklı yaşıyormuşuş aslında bir zamanlar.Çocuk değilmiyim sevmezdim bu tatları
artık öze dönmenin zamanı geldi bu yıl hazırlayalım dedik erikler olmadı elmadan olurmu necla?elma ekşisi.seni gördükçe çok hevesleniyorum doğrusu:)nefis bir yemek olmuş ellerine sağlık canım.
Neclacığım hem ellerine hem de ağzına sağlık. Valla az önce Filizin pırasa yemeğine de söyledim; dolapta pırasa var ne yapsam derken sizler anında yardımıma koştunuz. :)
Bu arada seneye Zehra ile benide alın pestil işinde.
Seni de uzaktan öpüyorum
Günün güzel geçsin. Ve arayı açmadan yaz artık ya,özlüyoruz :(
Neclacım çok değişik !
Hiç tatmadım ilk kez görüyorum.
Mimi'ni keyifle okudum.
sevgilerimle,
Canım hiç aklıma gelmezdi pestil ve
pırasa ama eminim hoş bir lezzeti vardır.Ellerine sağlık mim cevaplarıy
la seni daha yakından tanımak harika
öpüyorum....
bu tür pestillerin yemeklerde kullanıldığını bilmiyordum...çok farklı güzel bir tat verdiğine eminim..
ellerine sağlık...yemeğinde sobende çok güzel olmuş..
Ellerınıze sağlık...
cok hos bir kombin eminim cok lezzetlidir, ben gidip limonlu pirasa yapayim canim istedi oyle guzel anlatmissiniz ki:)
Çok değişik ve hiç tatmadığım bir lezzette pişirmişsin canım..Ellerine sağlık..Pırasayı çok sevdiğimden aklım kaldı şimdi..Sevgilerle..
Güzel dileklerin için çok teşekkürler Sevgili Necla.
Ekşi pestil bizim mutfakda da sıkça kullanılır, hatta anneannemin ekşi pestilli hamuru vardır ki o kuşakdan olanlar çok sever, ama ben pek hoşlandım :)
Pırasaya çok yakışıyor ellerine sağlık...
Sevgiyle...
hmm bol limonlu pirasa cok sevilir bizde ama pestilli degiskmis ama lezzetinden odun vermemistir eminim..
ellerine saglik hayirli cumalar...
mim cevapları çom hoş,
ellerine sağlık canım
sevgiler
Canım böylesine güzel bir oyunda yer almak çok zevkli:)))
Ellerine sağlık ekşili ekşili çok severim bu lezzei:)))
Mutlu hafta sonları neclacığım...
Yorum Gönder