2 Nisan 2012 Pazartesi

Lezzetli Biftek Pişirmek İçin




Bugün fırında pişireceğiz demiştim etimizi. 2 cm kalınlığında, en az iki saat önceden oda sıcaklığına çıkarılmış, her tarafı eşit ısıda, mümkünse antrikot tarafından olsun lütfen. Daracık alanda, hareket etmeden ömür tüketen zavallı Wagyu danasından bulun demiyorum elbet. Hayvanın göğüs omurları ile boyun arasında kalmış, az hareket eden bölgesinden çok kırmızı olmayan bir et seçin. Etin renginin kıpkırmızı olması hayvanın yaşlı olduğunu gösterir. Pembe renkli, kas içi yağı fazla bir biftek bizlere istediğimiz sululuğu ve lezzetti sunabilir ancak. Eti sakın dövmeyin veya soslamayın! Yalın et lezzeti almak istiyorsanız.

Ön pişirme için dökme tava kullanmalı. Yoksa kalın tabanlı bir çelik kullanın derim. Tavayı ocağa koyup, fırını 220 dereceye ayarlayın. Kızgın tavaya çok ince bir tabaka halinde ayçiçek yağı ekleyin. Yanma derecesi yüksek diğer yağları bulmak herkes için mümkün olmayabilir.

Ete bolca deniz tuzu ve karabiber çekin değirmenden. Tavadan dumanlar çıkmaya başlayınca etinizi yağa bırakın. Şimdi etin lezzetini ve suyunu mühürleyeceğiz. Ocağın altı yüksek ısıda olsun hep. Bir dakika boyunca ne tavaya ne de ete dokunmayın ki, etin aldığı ısı düşmesin. Çatal batırmadan, tahta bir maşa ile etin diğer yüzünü de çevirip bir dakika süreyle pişirin.

Şimdi ocağın harını biraz azaltıp bir parça tereyağı ekleyin, tereyağı yanmasın hemen. Tereyağı köpürünce bir kaşıkla alıp etin her tarafına yedirin.

Eti tavadan alıp ısınmış fırının ızgarasına üst rafa yerleştirin. Sadece üç dakika pişirin ve fırından alın. Sakın daha fazla pişirip iç yağlarını erimesine, kuru, çaput gibi bir et ortaya çıkmasına sebep olmayın.

Fırından aldığımız eti hemen yiyemeyeceğiz maalesef. Çatalı, bıçağı değdirdiğiniz anda, bütün suyunu dışarı verir. On beş dakika oda ısısında dinlendireceğiz. Bu sürenin sonunda eti tekrar fırına alıp ısıtın ve servis yapın.


Yanına sunabileceğiniz bir de ıspanak püresi tarifi vermek istiyorum.

Malzemeler:

  • 1 kg ıspanak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 Türk kahvesi fincanı un
  • 1/2 su bardağı un
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • Az rende muskat

Hazırlama:

Yıkanmış, temizlenmiş ıspanakları içinde bir tatlı kaşığı karbonat bulunan suda beş dakika kadar haşlayın.

Süzgece boşaltıp soğuk su ile soğutun.

Sudan çıkarıp suyunu sıkın ve mutfak robotunda püre haline getirin.

Bir tencerede yarım yemek kaşığı yağı ve unu bir iki dakika kavurun, kaynar olarak sütü ilave edin azar azar.

Karıştırarak üç dört dakika pişirin.

Başka bir küçük tencerede kalan tereyağını eritin, ıspanakları rende muskat ile iki dakika kadar kavurun ve sütlü beşamele ilave edip karıştırın.

Ispanak püreniz de servise hazırdır. İncecik dilimlediğiniz mükemmel lezzette etiniz, etrafta dolaşan, aklı kuşlara takılı kediciklerinize ve size afiyet olsun şimdiden.


5 yorum:

sare dedi ki...

Narince, süper.
Faydalı birçok bilgi ile dolu bir yazı olmuş, gene:))
Ispanak püresi de yakışmıştır.
Ellerine sağlık.
Güzel bir hafta dilerim.
Sevgiler.

Delfina ; dedi ki...

bu kadar basit miydi yani evde lezzetli biftek hazırlamak... ne kadar cahil kalmışım be narinim ben...yine heveslendim tarifi okuyunca, protein diyeti bitiyor bu hafta, ızgara etle bunu yapıp sana haber vereceğim..bifteğin neresinin daha lezzetli olduğunu bilerek eti isteyeceğim artık kasap beyden :)

sevgiler narincim...

Fatma dedi ki...

Benim etler aynı bu dediğiniz gibi oluyor sert ve susuz bu tarife dikkat edeceğim ve hemen deneyeceğim, teşekkürler:)

made in funda dedi ki...

TEK KELİME İLE MUHTEŞEM..ARKADAKİ KEDİCİĞE DE BAYILDIM..MİNNOŞ....ELLERİNE SAĞLIK CANIM...

Tümay Öztürk dedi ki...

Nefiiiiiissssss! Ellerine sağlık canım. bende bu çekilde pişiriyorum hatta bu konuda uzman tv ile de çekim yapıp steak pişirmiştik. Yanına sunduun ıspanak püresi ise ayrı bir lezzet. Ellerine sağlık tekrar canım :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin