21 Haziran 2010 Pazartesi
Lübnan Mutfağı'ndan: Humus
Akdeniz ikliminin yumuşaklığı bereket vermiş Lübnan topraklarına. Çeşit çeşit sebze ve meyve, zeytin ağaçları her yerde. Bir de fışkıran taze otlar, baharatlar eklenince eldeki malzemeye renkli, sağlıklı bir mutfak çıkıyor ortaya. Hamur işi dışında yemeklerde katı yağ kullanılmıyor. Zeytinyağı baştacı. Bahar ve yaz aylarında taze taze tüketilen otlar, kışın da kuru haliyle tüketiliyor.
Anayemeklerde nohut, kurufasülye, nohut ve yoğurt en çok kullanılan malzemeler. Nohutlu yemekler günün her saatinde karşınıza çıkabilir. Dünyada çok çeşitli mezelere sahip olmasıyla tanınan Lübnan mutfağının bizde en bilinen mezesi ise humus tabiiki. Araplardan öğrendiğimiz humus Güney Doğu Anadolu'da, özellikle Hatay'da ve Doğu Akdeniz'de sıkça yapılıyor.
Lübnan ile İsrail arasında tescil krizine de yol açan meze humusun yapılışı ise hiç zor değil.
Akşamdan ısladığınız nohutu ertesi gün düdüklüde 45-50 dakika haşlayın. Kaliteli bir nohut için bu süre yeterlidir. Bir de çabuk yumuşamasını istiyorsanız nohutları biraz sıcak suya bir çimdik tuz atarak ıslanmaya bırakın. Çabucak yumuşadıklarını göreceksiniz. Haşlanan nohutları soğuk sudan geçirin, bu işlem de kabukları kolayca soymanızı sağlayacak. Kabuklarını soyduğunuz nohutlara tuz, sarımsak ve limon suyunu ekleyin, blendırdan geçirin. Nohutlar iyice ezildiğinde kimyon, tahin ve azıcık da zeytinyağı ekleyip karıştırın. Üzerine tekrar zeytinyağı döküp, biraz da zeytinyağı ile servis yapabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
22 yorum:
Canım ellerine sağlık harika olmuş
kışın çokkk severim öpüyorum...
Humus pek yapılmaz bizim evimizde..Hani yapılsa,tek başına olmaz..Bu yüzden gittiğimiz mekanlarda yeriz bol bol pastırmalısını..)Uff canımı çektirdin şimdi..))Ellerine sağlık Necla'm..
Canım,Lübnan'da o kadar çok çeşit yapıyorlar ki,tadılmaya değer gerçekten..
Not:Hadi sizde Ankarada toplantı yapıp bizi çağırsanıza..))Biz fena alıştık herhalde..Olmazsa siz bana gelin..))
Kocaman öperim canım benim..)
Antakya'ya gittiğimizde yemiştim. Güzel bir meze. Ellerine sağlık cnm...
Canım ellerine sağlık çok severim .
Necla'cığım,
Bugün pazardaki gül yüzlü teyzelerimden birinden kuru iç bakla aldım. Pek güzel görünüyordu, o da "bu yılın, taze" deyince dayanamadım. Fava yapsam diye geçirdim içimden hemen. Bugünkü yemeğim bitsin kolları sıvayacağım (hey allahım sıvayacak kol mu kaldı bu sıcaklarda?)
ellerinize sağlık bayılırım humusa,çok güZEL görünüyor
Pek severim canım , üzerine karabiber, kırmızı biber ohh..
gelsin kilolar :)))
ellerine sağlık canım
sıcak Fethiye'den kocaman sevgler
bi ben yemedim humusu yaa,serin havalarda buz gibi iyi gide di mi narincem :)
sevgiler
Afiyetler olsun canım..
Bende Antakya- Harbiyede yemiş, hala unutamamışımdır..
Oralar bir başka...
tariflerin kadar onlari anlatis tarzin da cok guzel eline diline saglik,sevgiler
Neclacım humusu antalyadaki dostumuzun annesi döndü teyzem muhteşem hazırlar :))fakat humus hakkındaki bilgileri de sen gene ustalığını kullanarak muhteşem yazmışsın ikinizden feyizlensem ne hoş olurdu aslında:)
ellerine sağlık tatlım bir ara denerim tarifi yazdım benim yediğim de aynı bu tarifdendi:)
çok öpüyorum canım..
ellerine sağlık humus harika görünüyor.sevgilerimle
Bizde babamdan dolayı çok sık yapılır... bende çok severim:)) bir çatalda bana gelsin...
ellerine sağlık...
Canım humusu bir kere yemiştim ve sevmiştim. Ama evde hiç denemedim. Tarifi not aldım. İnşallah bir gün denerim. Ellerine sağlık bir tanem.
Humusu çok severim,bende yayınlamıştım,ellerine sağlık,çok hoş görünüyor.Sevgilerrrrr.....
ben daha yemeyenlerdenim,her gördügümde yapmak istiyorum simdi bu nefis humusu görünce tadini bir kez daha merak ettim
elinize saglik
Neclacım humuz favori yemeklerimden biridir, biz üzerine tereyağı kavururuz dolma fıstığı ile sitemde yayınlamıştım belki görmüşsündür pek leziz olur bir de pastırma kavuranlar vardır o da güzel olur. Tarsusta da sıcak humus çok meşhurdur, herkes sırf humus yemeye gider oraya. Tesadüf şu an Mersindeyim ve bugün çömlekte muhteşem br humus yedim :) Sevgiler.
bende severim ama şu nohutların kabuklarını ayaklama sorunu yüzünden hep üşeniyorum:)))
ellerine sağlık nefis görünüyor üşenmeyi bırakıp yapsammı acaba????
ellerinize sağlık bir çok defa denemek istedim ama bir türlü nasip olmadı ama ilk gelen misafirlerime deneyeceğim..
Necla'cığım,
Bamyasever bir kızın var demek ne güzel! Geçen gün ben de muhteşem minik bamyalar gördüm ama almadım. Haftaya pazartesi alıp pişiririm ben de. Pek severim pek!
çok severim neclacığım çok...ellerine sağlık.
Annem Antakya'da öğretmenlik yapmştı. O da Harbiye'de oturuyordu. Yemeklerini hala anlata anlata bitiremez.Ve ilk fırsatta yine gitmeyi düşünüyoruz ziyaret için. Oraları bir başka güzelmiş. Humus'u bende merak ediyorum.Annem yemiş çok güzel ama biraz ağır biz EGE'liler için diyorr :) Ama yinede denemek isterim.Tarf için teşekkür ederim Natrince abla.
Yorum Gönder