Bir avuç eriğe hayır demezsiniz sanıyorum. Biz yaz boyunca canımız çektikçe dalından koparıp yeme şansına sahiptik. Çocuklar eriğe bu kadar doymuş da olsa, işi abartan ben komposto mu yapmadım, marmelat mı, pestil mi?
Komposto son ılık günlerimizde sofrada yerini alsa da burada yok. Cücüklerime komposto mu yapayım marmelat mı dediğimde cevapları belliydi: ikisini de! Marmelatını, yıkayıp çekirdeklerini çıkardığım erikleri kaynatarak yapıyorum. Öyle uzun süre saklamadım hiç, saklanacağını da sanmıyorum. Bir kilo eriğe bir çay bardağı su koyup, kısık ateşte iyice yumuşayana kadar pişiriyorum. Soğuyunca kevgirden geçiriyor; zira alttaki hali kevgirden geçmemiş halidir, bence böyle daha güzel oluyor, istediğimiz kadar şeker katıyorum. Sonra ekmek banarak kahvaltıya da olur, tatlı niyetine kaşıklayarak da olur, damaklarımızı tatlandırıyoruz.
Hem benim gibi hızınızı al-a-mayıp kurabiyelere de sürebilirsiniz. Tartölet gibi görünseler de kendileri kurabiyedirler. Onların reçetesini verecek olursak:
Malzemeler:
- 1 yumurta
- 125 gr. tereyağ ( oda ısısında)
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Çeyrek limonun suyu
- Yarım paket kabartma tozu
- 2 çay bardağı pudra şekeri
- Yarım paket vanilya
- Alabildiği kadar un
Malzemeler kulak memesi kıvamında yoğurulur, yağlanmış küçük tartölet kalıplarının dibine alçakça serilir. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında hafifçe pembeleşene kadar pişirilir.
Marmelat dedik ya, aslında bu elde ettiğimiz güzel püre pestil demek. Birazını da kurutup pestil yapınca, tamamı da çocuklşar tarafından aynı gün tüketilince, tekrar yapmak şart oldu. Çocuklara kışa abur cubur niyetine, ders çalışırken, tatlı aradıklarında atıştırmak, beslenme çantasının bir köşesine konmak üzere temiz naylonlara serilip, güneşte kuruttum pestilimi. Geç kalmış sayılmazsınız, cılız Eylül güneşinde bile kuruyorlar. Beş kilo erikten epeyce çıktı. Artık yeterse de yetmezse de.
45 yorum:
Ellerine sağlık canım ama ben marmelat halini daha çok seviyorum, cücüklerine de afiyetler olsun!!!:)
Sevgiler,
Evren
Hayallah bu pestil işi kötü oldu! Tam kış hazırlıklarını bitirdim, eleğimi astım derken...
Ellerine sağlık arkadaşım,çocuklara afiyet bal şeker olsun!!!
Hele pestillere bayıldım,hiç yememiştim mürdüm eriğinden pestil,çok güzel olmuştur tahmin ediyorum...
Ellerine sağlık.Pestili nasıl yapacağız?çok canım çekti....
Sevgili Müjde, sözünü ettiğim marmelatı temiz bir naylona ince bir tabaka halinde döküp, güneşte kurutuyorsun.
şekercim sen Ankarada mıydın? hayır yani öyleyse geldiğimde görüşcez ve ben bu fotograflardaki kadar güzeller mi diye test edip onaylıycam!! :D
tabii başımdaki sıkıntıyı atabilirsem :D
Üzümleri ben saplarından ayıklayıp yıkayıp öyle kaynar suya daldırıp çıkardım. Öylece kurudular. Sonra yemesi de daha kolay olacaktır. Hadi kolay gele!
ayyyyyyy hiiiii sahane gorunuyor walla ellerıne saglık arkadasım
Kurur kurur!
Güneşte 2-3 gün bıraktıktan sonra zaten ben de gölgede, serince bir odada bırakıyorum. Gerekirse arada fırın desteği de kullanabilirsin ama hava nemli olmadıktan sonra sorun olmasa gerek...
Ellerinize saglik cok güzel görünüyor
çok güzel görünüyor her ikiside ellerine sağlık
Neclacım,
Mürdüm eriğinin,kompostosu,marmelatı,reçeli,pestili hiçbirine hayır diyemem.Seninkiler harika olmuş herzamanki gibi emeğine sağlık arkadaşım...
sevgilerimle...
http://www.meltemmutfakta.com
Neclacım ellerine sağlık canım
çok severim marmelatı ama tartölat görüntülü kurabiyelere bayıldım tarifi aldım.kocaman sevgiler..
neclacığım harikasın gerçekten.elinden her iş geliyor,hem de en iyisi.imrendim sana ne yalan söyleyeyim.amaaaa buralara kar yağmak üzere.yağmur,yağmur yağmur....cücklerine afiyet bal şeker olsun...
Nefis olmuş ,kurabiyelere bayıldım...pestili ne çok severim,dut pestili arasında ceviz ahh ahh :)) erik pestilide şahane.. ama hiç yemedim daha önce... ellerine sağlık..senin çocuklar çok şanslı.. kocaman maşallah gönderiyorum arkadaşıma..
Necla sen yokmusun!! aldın aklımı başımdan yine ..
Bak şimdi herkes pestil yapma isteğiyle tutuştu tabii bende :)
şimdi eriği püre yapıp sermem yeterlimi? ayrıntısı varmı bu işin?
CANIM ELLERİNE SAĞLIK BENDE MARMELATI KURABİYE ÜZERİNE KOYARIM ÇOK GÜZEL OLUYOR.
PESTİLİ ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK
canım ellerine sağlık.. benim ilgimi pestil daha çok çekti..yapımı da kolay görünüyor:)
sevgilerimle..
Canım maşallah hamarat hatunsun yaparsın sen:)))
Ellerine sağlık çok iştah açıcı gözüküyor...
ELLERİNE SAĞLIK CANIM,ÇOK LEZZETLİ DURUYORLAR..BEN DE YAPMAK İSTERİM.....SEVGİLERİMLE
Neclacığım ne yaptın sen; yine beni mahvettin :) Pestilin rengine bayıldım harika bir görüntü bizim evde de marmelat var hemen denemeli güneşi kaçırmadan... Bu arada kekle reçel yemeyi severim ben de... Kurabiyeler de nefis; Ellerine sağlık sevgiler...
canım almadım maili, sen bir daa yolla :)
pestilin rengi harika gorunuyor. murdum erigini cok severim. ellerinize saglik cokk cook guzeller
kurabiyeler süper olmuş renk harika ellerine sağlık cnm
http://edadesing3.blogspot.com/
canım bak buraya burada bılgıler var olmadı ıstersen bana bı renk sole sana guzel bı sablon yapalım
ok
resme gelınce sen post yollarken resmın boyutunu secıyosun kucuk orta buyuk buyuku sen tamamdır ok
Erik pestilini çok severim ama açıkçası dışardan aldıklarıma hijyen konusunda pek güvenemiyorum. Ben de bu şekilde kendi pestillerimi yapsam ne güzel olur. Seninkiler harika görünüyor, ellerine sağlık Necla:).
Annemin marmelatlarını bu güzel amaç için isteyim bari:))..
Sevgiler;).
aslı
merhaba canim hmm nasilda severim ben pestili.. annecigim yapardi biz yerdik..ahh ahh nerde simdi annem bi, yerde ben bi yerdee ..havalar imkan verse yapar annecigimi anardim canim sayende ama buralar pek bi bozdu bee...
sevgilerimle canim
Marmelat harika olmus, hele o pestile bittimmm... Cocukken yedigim pestiller aklima geldi, canim cekti:)) Ellerine saglik.
Pestile bittim bende..Keşke benimde yapabilme şansım olsaydı..))Marmelat ve kurabiyeler ise çok imrendirici görünüyorlar..Ellerine sağlık canım..Afiyetle yersiniz inşallah..Sevgiler..
şu renge hayranım..
ama pestillere taklı kaldım !!!!!
:)))))))))))
ha-ri-ka-sınn.
pestil yemeyeli yillar oldu bir cesaret yapsam mi ama buranin nemli havasinda kurur mu? Firin destegi kullansam tadi ayni olur mu?
Neclacım neredesin canım özlettin kendini.sağlığın iyidir umarım.
iyi hafta sonları diliyorum..
mürdüm festivali gibi:))
hepside harika görünüyor, ben de pestile bayıldım, rengi çok hoş, alıp denesemmiki, ne kadar zamanda kuruyorlar, buranın güneşi yeterli gelirmiki?
Neclacığım Çok güzel fikirler veriyorsun:)
güzel bir hafta sonu geçirmen dileğiyle...
sevgiler...
Nefis mi nefis lezzetler, hele o pestil, rengi...herşeyi muhteşem, ellerine sağlık :)
vaaaooovvv pestille olayı bitirdin yani...ne güzel bir renk,tadını da çok merak ettim. eminim acayip lezzetlidir.azım gözüm sulandı valla:)))ellerine sağlık canım.
çok öpüyorummmmm
Merhaba Nejla,
Yaptıkların takdire şayan.Ellerine sağlık.Pestili bende deneyeceğim.
İnşallah olur.
Sevgiler*
Harikasin nasil guzel gorunuyor
Mutfaga girip hazirlamak istedim
keske dalindan toplayabilsem
ellerine saglik
Sevgiler
Merhaba Nejla hanim.
Kis icin hazirliklarda dolanirken rastladim size.Biz su an yaz mevsimini olanca guzelligi ile yasiyoruz,meyveler ve sebzeleri cesitli sekillerde hazirladim kis icin..Sizden ricam pestillerin tam yapim asamasini yazarsaniz memnun olurum gozum kaldi harikalar.Australiadan sevgiler Ayten.
Ayten Hanım merhabalar. Pestilin yapımı çok kolay, bir kilo eriğe bir çay bardağı su hesabıyla çok kısık ateşte çelik tencerede kaynatın erikleri. Tabii önce çekirdeklerini ayıklayın. Pişip marmelat kıvamına gelince altını kapatın, soğuyunca kevgirden geçirin. Kabuklar katışmaz, güzel bir püre elde edersiniz. Sonra bu püreyi temiz naylonlara ince bir tabaka halinde yayıp güneşte kurutun. Beze de serebilirsiniz, eriğinizin tadını kontrol edin, şeker oranı az ise kaynattığınızda sıcakken toz şeker ekleyebilirsiniz. Bu haliyle kahvaltıya ekmek banabilirsiniz bile. Güneşte önlü arkalı iyice kuruduğunda naylondan ya da bezden kolayca ayrıldığını göreceksizinz. Şimdiden afiyet olsun, hem oralar yaz, kıskandım ben şimdi.
sevgiyle kalın.
Merhaba Nejla hanim.
Tarifi birebir denedim sonuc mukemmel..Gostermis oldugun emege ve ozene tesekkur ederim.sevgilerimle Ayten.
Geçen gün aklıma gelmiştiniz, sonucu bildirmeniz ve tabii memnun kalmanız beni çok sevindirdi Ayten Hanım. Tekrar görüşürüz umarım, ben de sevgilerimi yolluyorum.
Nejlacim diye hitap edebilirmiyim..
Yaklasik 30 senelik can dostumla adiniz ayni..Hatta ona necom diye hitab ederim her daim..Buyuk bir zevkle her zaman ugrayacagim sayfana nejlacim..InsaALLAH Australia'ya yolunuz duserse buyuk bir zevkle misafir ederim sizi..Sevgilerimle Ayten.
Elbette bu şekilde hitab edebilirsiniz, hiçbir sakıncası yok. Bana da çok yakın arkadaşlarım Neco demişlerdir zamanında. Çok naziksin, davetin için teşekkür ederim. Kimbilir, hayat yolumuzu ummadığımız diyarlara düşürebiliyor. Her zaman uğraman beni çok mutlu eder. Yorumların ve önerilerin yol gösterecektir. Uzaklara çok sevgiler, görüşmek üzere.
sağlıcakla kal sevgili Ayten'ciğim.
yazdan bişeyler yapıp kışın yemek kadar zevklisi yok benim için. Fakat bu kurutma işi İstanbulda olmuyor!!Çok kıskandım şimdi bu pestil işini, çok severim:)
Sevgili Funda çok zevkli oluyor gerçekten. Daha bugün yedik pestillerden. Kızım servise binmeden çantasına attı bir parça. Bitiyor diye üzülüyoruz.
Yorum Gönder