28 Nisan 2009 Salı

Ev Yapımı Makarna



Dünyada çok beğenilen ve tüketilen bir gıda olan makarna, pek çok kaynağa göre ilk çağlardan beri biliniyor. Marco Polo'nun Çin seyahatinden batıya getirdiği söylenir ancak; çok daha eski tarihlerde İtalya'nın çeşitli bölgelerinde makarnanın izlerine rastlamak mümkündür. Yapılan kazılarda Eski Roma Dönemi'ne ait makarna yapımında kullanılan aletler bulunmuş. Tabii ki bu durum İtalya'nın makarnanın anavatanı olarak bilinmesinde sadece bir sebep. En yeni makarna teknolojilerinin İtalya'da başlayıp dünyaya yayıldığını unutmamalı. İngiltere'ye giden İtalyanlardan makarnayı öğrenen İngilizler, bu güzel lezzetin nasıl yapıldığını düşünürken, ağaçta yetiştirildiği söylentisine bile kanmışlar.

Makarna sadece buğday ve sudan oluşan en saf yiyecektir. Ekmeklik buğday değil durum buğdayı kullanılıyor makarna yapımında. Durum buğdayının protein ve kompleks B vitamini oranı ekmeklik buğdaydan daha fazla.

Makarnalık durum buğdayı temizlendikten sonra su ile yumuşatılıyor, irmik taneleri şeklinde öğütülüyor. Elenerek saf parlak sarı renkte makarnalık irmik elde ediliyor. Elde edilen irmik su ile karıştırılarak hamur haline getiriliyor, basınçla şekil verilerek, kalıplara yollanıyor. Şeklini alan hamurlar kurutmaya alınıyor, soğutuluyor, paketlenip raflardaki yerini alıyor.

Tarih boyunca elde, ilkel makinelerde üretilen makarna günümüzde modern teknolojiyle üretiliyor. Ancak elde yapılanın yerini hiçbirinin tutmayacağı aşikar. Bizim topraklarımızda da özellikle Orta Anadolu'da coğrafya etkisiyle, tahılın mutfaklarda ana malzeme olduğunu görürüz. Anadolu kadını yüzyıllardır eriştesini evinde yapmıştır.


Ben de zaman zaman üşenmezsem günlük makarnamı yapıyorum. Hatta kışlık eriştemizi annemle birlikte her yıl mutlaka hazırlıyorum.

Un, yumurta, tuz, süt ve biraz suyla yoğurduğum hamuru önce açıyor, karelere bölüyorum. Sonra her kareyi baş parmağım ve işaret parmağımın arasında sıkıştırıyorum. Bizim oraların söyleyişiyle cimcik, bilien adıyla kelebek, İtalyanlar'a göre farfalle gibi. Bir gazete kağıdının üzerinde bekleyen hamurları kaynayan suya atıp, haşlıyorum. Üstteki yoğurtlanmış, üzerine kızdırılmış yağ ve toz biber gezdirilmiş hali.


Bu halini bildiniz mi peki? Bu erik ekşili ve bol soğanlı. Sıvıyağda soğanları kavuruyorum. Erik ekşisini pestil olarak da kullanabilirsiniz. Ben annemin yaptığı ekşiyi kullanıyorum. Ekşi erikleri yazdan çok az su ile kaynatıyor ve derin dondurucuda saklıyor. Kavrulan soğanlara salça, ekşi, tuz karabiber, toz kırmızıbiber, biraz acı olmasında fayda var, bir su bardağı kadar da su koyup kısık ateşte kaynatıyorum. Hazırlanan sosu haşlanmış hamurların üzerine döküp sıcağıyla yiyin.


22 yorum:

fiko-yağız mutfakta dedi ki...

her iki şekli de enfes olmuş elelrine sağlık

ipek dedi ki...

Çok güzel yapmışsın, ellerine sağlık. Hiç evde makarna yapmadım, bir heves geldi bana.

Zehra Gürgen dedi ki...

Necla'cım çok güzel yapmışsın makarnanı.Marifetli arkadaşım.
Ama ben erik eşkisinin nasıl yapıldığını biraz daha ayrıntılı olarak almak istiyorum.Yapmak istiyorum ama hiç bilgim yok bu konuda,

ellerine sağlık
sevgiler

İnci Yemek dedi ki...

Neclacım tek kelime ile muhteşem başka söz bırakmamışsın canım gerek
bilgilendirme gerekse sunum.Tarifleri ayrıca konuşalım
ev makarnasındaki bu şekli hiç görmemiştim resimlere bakınca kelebekler bozulmamış muhteşem en kısa zamanda bende yapıyorum ev makarnasının yerini hiç bir şeye değişmem.ekşiyi soğan ile nasıl olur bilmem bir yerlerde tatmak lazım ellerine emeğine sağlık canım.kocaman sevgiler..

Narince dedi ki...

Evdeki makarnanın yerini hiç bir şey tutmuyor, yapmak da zor değil. Zaman istiyor sadece biraz. Mantı hamuru gibi yoğurup, süt mutlaka olmalı, lezzeti daha da arttırıyor, hamuru çok düzgün açamasanız da olur.
Zehracığım annem dağlardan topladığı yabani erikle yapıyor ekşiyi. Sarı ve ekşi olanlardan. İki kilo yıkanmış eriği bir su bardağı su ile kısık ateşte yirmi dakika kadar fokurdatıp, soğuduktan sonra kevgirden geçiriyor. Sonra soğuyunca poşetleyip dondurucuda saklıyor. Bu kadar kolay yani. Çorbalarda özellikle çok kullanıyorum. İstersen temiz bir bez üzerine ince bir tabaka halinde döküp, güneşte kurutarak pestil halinde de kullanabilirsin.

Sevgili İnci cimcik derler bizde evlerde çok yapılır, sadece sıkıştırıveriyorsun, çok güzel bir lezzeti var. Ekşinin de bol soğanla karabiber ve acı birlikteliği bizim alışkın olup çok sevdiğimiz bir karışım. Ben de sevgilerimi gönderiyorum hepinize.

pembetatlar.blogspot.com dedi ki...

Ellerinize sağlık gerçekten harika...
Ev yapımı gibisi varmı müthiş:)
Sevgilerimle...

pelince dedi ki...

Necla süpersin,çocuklara sağlıklı makarna yapmak gibisi var mı.
Üzerindeki sos enfes olmuş.Ama erik ekşili halini daha önce denemedim,eminim çok severim...
Ellerine sağlık...

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Eveett o ekşinin pestil hali var bizim mutfakda... Annem de arada bir aklına gelince ekşili hamurdan yapar... Zentinyağlı pırasaya da çok yakışıyor... Afiyetler olsun, ellerine kollarına sağlık... Sevgiyle...

Narince dedi ki...

Teşekkürler pembetatlar.

Pelin evet benimkiler hamurun her halini seviyorlar. Kilolarıyla göstermiyorlar şükür.

Sevgili Aysel, pırasaya biz de katıyoruz, mayhoşluğu pek güzel oluyor.

May dedi ki...

Memleketim aklıma geldi. Çok sık yapılan yemeklerden biridir. Üzerine peynirde güzel olur. Herşeyde olduğu gibi bunda da hazıra konuyoruz ne yazık ki... Çok güzel olmuş, ellerinize sağlık sevgili Necla...

Tijen dedi ki...

Bayılırım ev makarnasına. Eh onu yapan peyniri de yapar, hadi bakalım mutfağa tekrar!

Narince dedi ki...

Hoşgeldin sevgili May. Peynirli de severim. Babam da cevizlisine bayılır. Amaaan bize de hamur dedim mi iştahımız açılıyor. Ne iyi ettin de geldin, yine beklerim. Kutuda, burada görüşmek üzere.

Peyniri de yapar değil mi Tijen? Yaparım yapmasına da bir seferle kalmam diye korkuyorum. Haftada bir iş açarım başıma. Doğrusu da bu ya zaten , tembellik ediyoruz işte.

made in funda dedi ki...

yaaaa canım çektiii.olmaz ki şimdi.sayende makarnaın tarihini de öğrenmiş olduk canım.sağolasın.makarnalar acaip iştah kabartıcı,bence çok tehlikelii.afiyetler olsun...

Unknown dedi ki...

Neclacım ellerine kollarına sağlık pek bir iştah açıcı duruyorlar.Ama bu makarna açma kesme işi beni şimdilik zorlar.Yapmayı çok isterim ama pek bir cesaretim yok şu anda.Birgün kendim yoğurup açarak börek yapma hevesim var onu başarırsam sıra buna da gelir inşallah

Narince dedi ki...

Sağol Defne, yedikçe yediriyor, bol karbonhidrat tehlikeli!

İnan hiç zor değil Kendimce. Girişmek lazım, hamur yıtılsın, yamuk olsun, sorun değil her seferinde bir adım ileri gidersin.

Damak Tadı dedi ki...

En sağlıklı ve en lezzettli makarna evde yapılan makarna..Ellerine sağlık Necla'cığım..İnsan isteyince neler yapıyor değilmi??


Kocaman sevgilerle..

Narince dedi ki...

Öyle sevgili Gül.Yeter ki isteyelim, ilk zamanları hatırlıyorum da gülüyorum şimdi.
sevgiler canım.

Adsız dedi ki...

Görüntüye vallahi bayildim. Tadinin da ne kadar lezzetli oldugunu tahmin edebiliyorum. Ellerine saglik. Sevgiler.

meltemmutfakta dedi ki...

Necla'cım harikasın ne diyebilirimki müthiş görünüyor ellerine emeğine sağlık.Bende çok keyif alıyorum makarna yapmaktan...Çok sık olmamakla birlikte bende makarna yapıyorum.Kardeşim bu konuda çok başarılıdır ve o çok sık yapardı bize...şimdi bizlerden çok uzaklarda Amerikada Gastronomi okuyor.Ocak ayında okul bitio ve Şef oluyor.Mutfak şefi...
Onun yapmasına öyle alışmışızki annemle yapsak diyoruz arada bir kalkıp yapıyoruz.
Seninkide harika görünüyor.Hele o sos bilirim o lezzeti nasıl harikadır.Şimdi ben en kısa sürede Ankara'ya makarna yemeye gelmezmiyim?????gelirim gelirim!!!Marifetli arkadaşımın elinden makarna yemek için fizana bile gelirim.
Ellerine emeğine sağlık harika görünüyor tatlım.
Necla'cım çok haklısın hiçbir makarna ev makarnasının ve eriştesinin yerini tutmuyor.
sevgiyle kal,

www.meltemmutfakta.com

Pelin dedi ki...

Neclacığım,
Ne kadar marifetlisin. Erik ekşisini daha tatmadım bile. Nasıl güzeldir kimbilir?
Ellerine sağlık.
Sevgiler

mutfakcini dedi ki...

Ev yapımı makarnanın tadı başka olurr.Bi depilav gibi demleyerek yapılır ya hani,vitamini gitmeden.Mmm bayılırım.Emeklerine sağlık canım,zahmetli iş.

Narince dedi ki...

Sağolun Senem Hanım.

Meltem, umarım kardeşine hasretiniz çabuk biter. Buyur gel makarna yemeye, beklerim.

Pelin tadarsan zaten limonu unutursun.

Teşekkürler mutfakcini, zahmetli olan her yemek lezzetli değil mi aynı zamanda?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin