24 Nisan 2012 Salı

Sarma Dolma Yapmanın Püf Noktaları





Sebze, meyve ya da yaprağın pirinç, bulgur, fındık, fıstık ve çeşitli baharatlarla doldurulularak ya da sarılarak hazırlanan dolmalarımıza ülkemizin her yöresinde rastlamak mümkündür. Taze yapraklar çıkmak üzereyken ben de sarma ve dolma hazırlarken dikkat edilecek önemli noktaları toparlamak istedim.


Asma yaprağı sarması en sevilen sarma çeşidimizdir. Mümkün olduğunca taze ve rengi sarıya çalan yapraklar kart, iri ve koyu yeşil olanlardan daha lezzetlidir. İlkbaharda toplanan yapraklar kısa sürede tüketilmeli, kış için ister salamura şeklinde,  ister dondurucularda saklanabilmektedir.

Ben salamura yerine cam kavanozda tuzsuz saklamayı tercih ediyorum. Baharda bu işi yaparken fotoğraflayıp ayrıntılarıyla anlatacağım daha sonra. Yok ben uğraşamam, hazır kapıma gelsin diyorsanız; Tokat yöresi yapraklarını http://www.tazeyaprak.com/ adresinden temin edebilirsiniz.

Beyaz üzüm yaprağını tercih edin. Yapraklar kalın damarlı ve çok büyük olmasın.

Salamura yapraklar duru suda ara sıra suyu değiştirilerek tuzundan arındırılmalı.

Yaprakların iri olanlarını zeytinyağlı, daha ufak olanlarını etli dolmada kullanmakta fayda var.

Lahana sararken önceden sadece birkaç dakika, yapraklar ipek gibi olana dek haşlanmalı, pişmenin durması için sudan alır almaz soğuk suya bırakılmalı.

Üfelek (efelek, labada) yaprağı çok narin olduğundan  sıcak suya batırıp hemen çıkarılmalı, direkt olarak çok soğuk suya alınmalıdır. İçi de önden biraz pişmiş olmalı ki, yaprağı ve dolmanın içi eşit sürede pişebilsin.

Taze üzüm ve pazı yaprakları da kaynar suya batırılıp hemen soğuk suya alınması gereken diğer yapraklar. Asma yaprağını tutam tutam kaynar suya atın, çevriştirerek her yanının sararmasını sağlayıp bir - bir buçuk dakika geçmeden alın, sakın pişirmeyin.

Dolma yapacağınız kabak ve patlıcan gibi sebzelerin dış kabuklarını soymamalı. İçlerini oyarken de kabuk kısımlarını ne çok ince kağıt gibi bırakmalı, ne çok kalın.

Etli dolmalarda biber salçası ve yağlıca et kullanmak lezzeti arttırır unutmamalı.

Etli dolmalara abartmamak kaydıyla yenibahar ve kimyon lezzet katarken; zeytinyağlı dolmalarda yenibahar, karabiber ve tarçın kullanabilirsiniz.

Dolma içinin lezzetini arttıran en önemli nokta soğanının bolluğudur. Soğan rendelenmemeli, bıçakla doğranmalıdır.

Zeytinyağlı dolma yaparken pirinç ve soğanın ölçüsü bire dört olmalı. Yani bir kilogram pirince dört kilogram soğan. Etli dolmada ise bire iki oranını kullanabiliriz.

Dolmayı etli yaparken de et pirinç oranı yarım kilo kıymaya yüz elli gram pirinç şeklinde olmalı.

Taze nane, maydonoz ve dereotu dolmalarımıza yakışan değerli otlardır.

Dolmaların içini doldururken iç harcı sıkıştırmamalı, ağzına kadar doldurmamalıyız. Pirince veya bulgura piştiğinde yer kalsın. Sıkıştırırsanız içi güzel pişmez, pişene dek dışı erir, hatta ikiside piştiğinde ortaya çıkan görüntü hiç hoş olmaz.

Pirinç pilavını nasıl suyunu koyduğumuzda biraz tuzluca ayarlıyorsak sarma ve dolmada da suyunu biraz tuzlu tutmamızın sakıncası yoktur. Pirinç tuzu çekecektir, endişelenmeyin.

Tuzu üzerine serpmek yerine suyuna atıp, iyice erttikten sonra dolmaların üzerine değil de bir kenarından vermek bir diğer püf noktası. Suyun içinde pişen pirinçler gereğinden fazla şişebilir.

Yaprak sarmasını tencereye dikine dizmek, hepsinin eşit zamanda pişmesini sağlayacaktır unutmayın. Üzerine de sert, damarlı, kullanmak istemediğinizi birkaç yaprağı sererseniz, üst kısımlar kurumadan pişecektir.

Lahana sarmasını pişireceğiniz tencerenin dibine sert ve kaba olan sarmadığınız yapraklardan dizdiğinizde yanma durumunda sarmalarınızı kurtarma ihtimaliniz yükselir. Ki ben sevgili eşimin isteği üzerine lahana sarmamın dibini yakmak için özel bir gayret gösteririm çoğunlukla.


Anadolu'da pek çok yerde dolmanın üzerine konan ve dağılmadan pişmesini sağlayan dolma taşınız yoksa porselen bir tabak da yardımınıza yetişecektir.

Zeytinyağlı dolmayı zeytinyağı ile yapın, ayçiçek veya herhangi bir sıvıyağla yapıp zeytinyağlı dolma yaptım demeyin. Pişen dolmanıza biraz da çiğ zeyinyağı gezdirip kendi tenceresinde soğumaya bırakın.

Anadolu'da bazı yörelerde sarmanın, dolmanın altına pirzolalık kemikli et konur ki, lezzet katmerlenir.

Etli dolmanın üzerine tereyağında yakılmış domates ve biber salçası, kuru nane, hatta sarımsaktan oluşan sosu döküp, on on beş dakika dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

Dolmayı pişirirken suyu kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra mümkün olduğunca kısık ateşte pişmeye bırakın.

Ve bence çok önemli bir nokta, dolma içini lütfen derin dondurucuya koymayın. Derin dondurucuya girip çıkmış dolma içi kadar berbat bir şey tanımıyorum.

Şimdilik toparlayabildiğim bu kadar. Eklemek istedikleriniz varsa beklerim değerli komşular. Fotoğrafta gördüğünüz zeytinyağlı dolma içi ile doldurduğum brüksel lahanaları günlerce aklımı kurcalamıştır. Pek bi fotojenik olacağını düşünmüştüm ki beni yanıltmadı doğrusu.

Zeytinyağlı dolma içinin tarifini ve sizden gelebilecek eklemeleri bir sonraki gönderiye bırakıyorum. Desteğini esirgemeyen, teşekkürü borç bildiğim arkadaşlarımdan gelenlere göz atmadan ayrılmayın buralardan olur mu?


Sevgili Ayşegül'ün sardığı  pırıl pırıl, uzun ince yaprak sarmalara bir bakın hele.

Sevgili Fatma uzak diyarlarda zar zor bulduğu küçük diye yakındığı lahanalardan nasıl bir lezzet çıkarmış ona da bir uğrayın. 

Sevgili Mine, enginar doldurmuş, aşama aşama fotoğraflayıp anlatmış merak edenlere iftiharla sunulur.

Sevgili Sare, incelikleriyle anlatmış zeytinyağlı pazı sarmasını.

Sevgili Birsen ise öyle nefis bir sarma dolma arşivi oluşturmuş ki, baktıkça iştahınız açılır. 

Sevgili Selen de asma yaprağını bulgurlu ve lorlu doldurup üzerine karamelize soğan döküp, yanında ev ekmeğiyle yememizi öneriyor ki, hayali bile çok güzel.



15 yorum:

Fatma dedi ki...

Anadolu'da bazı yörelerde sarmanın, dolmanın altına pirzolalık kemikli et konur ki, lezzet katmerlenir.

iste bu, yine sevgili babaannemden bahsedecegim ama babaannem yaprak ve lahana sarmalarini comlekte ve tandirda pisirirdi(nevsehirliyiz)comlek ve tandirimiz meshurdur.kemikli etleri koyardi icerisine off mis gibi hupletirdik.

guzel bir arsiv oluyor emegine saglik Nejla...

sevgilerimle...

yemekbiraşk dedi ki...

harika bir post olmuş:) hepinizin ellerine sağlık sevgiler seval

zeymurancafe dedi ki...

bu guzel puf noktalar ıcın cok tesekkur ederım bu yıl benım yapragımda tokattan gelecek

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Nejla,
Harika bir dosya konusu bulmuşsun.
Bende, içinde asma yaprağında sardalyadan, havuç-soğan-pırasa dolması gibi 24 adet farklı dolma tariflerinin olduğu kategorimle sarma ve dolma tariflerimle bu liste de yer almak isterim.
Sarma ve Dolmalar
İçlerinde en ilginç ve değişik olanının Hodan-Ispıt Yaprağı Sarması olduğunu belirtmek isterim.

PaSaSofraM dedi ki...

etkinligimize böyle güzel tariflerle katilmanizi cok isterdim. Bekliyorum:)

Pelin dedi ki...

Zehracığım,

Çok faydalı ve çok değerli bilgiler vermişsin. Ellerine sağlık. Sarma dolma yaparken açıp açıp okurum ben artık bu yazını.

Sevgiler

sare dedi ki...

Sevgili Narince,
Türk mutfağının önemli yemeklerinden biri olan dolma sizin satırlarınızla anlamı bir kat daha artmış.
Teşekkürler...
Sevgiler...

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Necla ablacım ne güzel bilgiler paylaşmışsın, hepsini baştan sona okudum..Fotoğraftaki dolmalar da çok şirin olmuş, bayıldım:).
Bu da benim dolma arşivim, eğer paylaşmak istersen; http://www.kristalkelebek.com/?cat=32

Sevgilerimle:).
aslı

Berceste dedi ki...

Eh bunun uzerine dolaptaki dolmalara uzanmak farz oldu!

Sen su yukarida fotograftaki dolmayi nasil sardin onu sekilleri ile anlat bir de bana :) Lahana icin bicilmis kaftana benzer benim adima!

(Not: Son zamanlarda ekledigin birseylerden viruslenmissin, yeni sayfada birseyler aciliyor, oyun moyun...)

lezzetliyemeklerperisi dedi ki...

ÇOK TEŞEKKÜRLER VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN.

Unknown dedi ki...

mrb...sarmalarim oldukca tuzsuz oldu...postunuzdaki metodumu uyguluyayim...yani (Tuzu üzerine serpmek yerine suyuna atıp, iyice erttikten sonra
dolmaların üzerine değil de bir kenarından vermek bir diğer püf noktası. Suyun içinde pişen pirinçler gereğinden fazla şişebilir.

Unknown dedi ki...

cok tuzsuz oldu. .acill...yardim.

Narince dedi ki...

Esra Hanım geciktim, evet kenardan verin tuzu suyunda eritip. Sonuç ne oldu merak ettim şimdi.

Adsız dedi ki...

Zeytinyağlı dolma yaparken pirinç ve soğanın ölçüsü bire dört olmalı. Yani bir kilogram pirince dört kilogram soğan. Etli dolmada ise bire iki oranını kullanabiliriz.

burda bir terslik olabilir mi? 4 kilo soğan yerine 250 kg soğan mı denmek istendi.

Narince dedi ki...

Yok hayır doğru, soğan ölçüsü bu şekilde olacak.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin