15 Mart 2012 Perşembe

Yazın Zibili, Kışın Yemeği





Fotoğrafta gördüğünüz tabak geçmişimize, yazı kışa taşıyan, doğaya saygılı, elindekini ziyan etmeyen anlayışa sevgiyi, saygıyı betimlemektedir. Antep'te börk aşı denilen pilavı yapmak üzere yola çıkıp, sulu bir yemek olarak kalmasında karar kıldığım günün anısıdır.

Yazın dolma için kuruttuğum patlıcanların içlerini atmaya kıyamam, onları da önce tuzlu suda, sonra duru suda bekletir, iplere dizer kuruturum. Kışın sırası gelince de diğer kurularla haşlayıp yoğurtlamasını pek severim. Severim de patlıcan başlarını neden kurutmamışım bunca sene ona yanarım. Antepliler patlıcanın yeşil sap kısmının altında bulunan bu tepe kısmına balcan börkü, bu durumlar için de ''yazın zibili, kışın yemeği olur'' derlermiş.

Kaynayan suya kuru patlıcan içleri atılır, bir taşım kaynatılır. Kaynayan su dökülür, tencereye temiz su doldurulur. Suyun rengi yine karaya döner. Bir yandan yemeğin yapımı devam ederken ara ara tenceredeki su değiştirilmeli, taa ki suyun rengi temizlenene dek.

Başka bir tencerede kızan sıvıyağa kuşbaşı ya da kemikli et bırakılır. Orta ateşte kavrulur, rengi dönünce kısık ateşte etler suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır. Suyunu çeken etlere yemeklik doğranmış kuru soğan eklenir, sararana dek kavrulur. Biber ve domates salçası katılır, bir yemek kaşığı un şöyle bir kavrulur, üzerine üç dört parmak çıkacak kadar sıcak su eklenir, kısık ateşte etler hafif yumuşayana kadar pişirilir.

Etler istenilen kıvama geldiğinde iki üç diş sarımsakla birlikte kuru patlıcan içleri , birkaç adet kurutulmuş biber, tuz, karabiber ve bir iki kaşık yıkanmış pirinç ilave edilir. Patlıcanlar piştiğinde ocaktan alınır.

Aslı sumak ekşili, naneli, daha çok pirinçli börk aşını gelecek yıla yaparız belki hep birlikte hıı?




10 yorum:

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık
ziyan etmicen değerlendirecenki beeket olsun değilmi

fatosun mutfagından... dedi ki...

bizde de annem yazın azığı kışın katığı der..ellerine sağlık..nefis görünüyor..hayırlı cumalar..

sare dedi ki...

Narince, patlıcanın baş kısmı bizim evde pek kıymetlidir, kuruturken de hiç atmam.Bulgur pilavında falan kullanırım.
Bu yemeği hiç bilmiyordum, çok güzel olduğuna eminim, sağol.
Sevgiler, canım.

mine dedi ki...

bir kere denedim kuru patlıcan dolmasını nefisti üstelik hazır almıştım ne güzel hem kurutup hem başka değerlendirmişsin bayıldım
adına da : )
afiyet şeker olsun canım

yeşim dedi ki...

patlıcanın yeşil baş kısmı çok lezzetli oluyor narinim bu sene mutlaka kurut.hirçikli meftune yaparsın bol sumaklı enfes olur...bide patlıcanı dolmalık oyuyoruz ya içini de zeytinyağlı dolma yaptığında havuç rendesi ile beraber dolma harcının içine koy.enfes oluyor zeytinyağlı patlıcan dolma...içide değerleniyor.walla ne diyim sende benim kafadansın.afiyet şifalar olsun arkadaşıma..ellerine sağlık.hayırlı cumalar dilerim.öptümmmm.

İnci Yemek dedi ki...

Neclacım hiç bilmediğim uygulamalar öğrendiğim için çok mutluyum canım çok faydalı oldun bilesin:)
Biz sadece patlıcanı kurutur ve yemeğini hazırlarız en çok da zeytinyağlısını bazen kavurmalı.
Taze patlıcandan dolma hazırladığımız zaman anacığım içini birde dolmalık biberim kafasını ince ince doğrayıp kavurur domatsli enfes our çok severiz.
ellerine sağlık canım benim önerilerini bu yaz deneyeceğim.
sarılıp öperim seni.Sağlıklı mutlu haftalar dilerim...

bırtutamkekik dedi ki...

ne hoş bir fikir...
harikasın narincem!
sevgiler..

Adsız dedi ki...

Oha ama yaa ! Şimdi olsada yesem,birde pilav ve turşuda olsaydı keşke

sibelyalcincom dedi ki...

Harika bir fikir ellerine sağlık bereketli sofralarınız olsun:)

Unknown dedi ki...

İlginçmiş. Bu Antep yemekleri sayende çok ilgimi çeker oldu :))

Ellerine sağlık Narinim..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin