Bu haftayı Narince'de kurabiye haftası ilan etme niyetim vardı . Ama ben bilgisayarın başına oturana kadar perşembe olmuş bile. Fırından yeni çıkmış kurabiyenin kokusu, dudaklarınıza değen ılık ve henüz gevrekleşmemiş ama ağızda parçalara ayrılan dokusu suratınızda kocaman bir gülümseme oluşturmaz mı? Hele cücükler görüp de havalara uçmuşsa. Çocuklu evlerde nadiren boş kalır kurabiye kavanozu, kek fanusu. Okullar da açık ise beslenme çantasına atılırlar birer ikişer, arkadaşlarla pay edilirler. Bu yüzden bloglarda kış geldi mi daha çok tarif verilir.
Kurabiye yapmanın çocukları da ortak etmek, oyun oynamak, eldeki malzemeleri avuç avuç karıştırmak gibi hoş yanları olduğu gibi, risk göze almayı kolaylaştırdığını da unutmamak gerek. Öyle ya tutmamış reçetelerle kimbilir ne çok malzeme ziyan olmuştur? Kurabiyede ziyan olma ihtimali düşüktür. Ecüş bücüş, şekilsiz de olsa yenir kurabiyeler. Fazla yumuşaksa bir daha fırınlanıverir. Zaten bisküvi Latincede ikinci pişen anlamına gelmiyor mu? Eski zamanlarda bugünkü gibi modern ve ısısı ayarlanabilen fırınlar yokken, fırın ilk yandığında yüksek ısıda başka şeyler pişirilip, ikici defada küçük bisküviler pişirilirmemiş mi?
Peşpeşe üç kurabiye tarifi vereceğim. İlki ve en güzelini bugün okuyacaksınız. Yine her zamanki gibi fırında pişen akşam yemeğinin peşine bir de kurabiye atayım demişim. Canımın çektiği gibi hidistancevizli, fındıklı hamurumu yoğurmuş, yağlı kağıt üzerine yuvarlak yuvarlak sıralamışım kurabiyelerimi. Tam fırına verecekken kenarda bekleyen yumurta gözüme ilişiyor.
- Eyvah! Yumurtayı unuttum!
-Amaan olsun en fazla dağılır, yayılır biz de kırar yeriz.
Dağıldılar, ama bitişmediler. İyi ki yumurta unutulmuş dedirttiler. Kıtır kıtır, dağılan
kurabiyeler harika sıfatını hakettiler. İşte reçete:
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı tepeleme buğday nişasatası
- 2 yemek kaşığı tepeleme hindistancevizi
- 100 gr oda ısısında tereyağ
- 3/4 Türk kahvesi fincanı sıvıyağ
- 1 çay bardağı + 3/4 çay bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı un
- Bir avuç dolusu iri dövülmüş fındık
Üzeri İçin:
- 1 yumurta beyazı
- Hindistancevizi, fındık
Hazırlama:
Hamur için gerekli bütün malzeme ele yapışmayan kıvamda yoğurulur. Unu azar azar ekleyin, daha az ya da daha çok un isteyebilir hamurunuz.
Hmurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzda yuvarlayın.
Önce yumurta akına sonra hindistancevizi ve fındık karışımına batırıp, yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak dizin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üst rafta sararıp gevreyene kadar pişirin.
35 yorum:
çok tatlı bir anısı olmuş günler inanılmaz bir hızla geçiyor bazen ne yapacağımı şaşırıyorum ama böyle güzel tarifler vermeye devam et haftanın ne önemi var öpüyorum
Neclacım ben geldim sen yoktun:)
ama muhteşem döndün canım ,nasıl anlattın öyle kurabiyeyi :) yazıyı okurken bir diş aldım sanki
kurabiyeden:))adeta yediğimi zannettim.
Ah o eski fırınlar geçen yazımda
bende yazmıştım ne çektiğimizi:))
pasta kurabiye hazırlamakla arası bozuluyordu insanın bu dönemlerde çıkmıştı işte hazır kekler pasta tabanlar sanayi:)neyse tekrar özümüze döndük modern fırınlar sayesinde.
çok konuştum canım :)ellerine sağlık canımın içi yalancı acıbadem
kurabiyesinede benzemiyor değil hani:)biraz daha yazarsam neler çıkacak.çok öpüyorum seni..
narinim misler sarmış ortalığı..
ah birde elimizi uzatıp almayı GERÇEKLEŞTİRSE ŞU TEKNOLOJİ diyorum hep :)))))
ayrıca yazdığın tüm yorumlara çok çok sevgilerimi iletip teşekkürler ediyorum canım.
Yazdim hemen,mutlaka denicem,elinize saglik diyorum...
Ne kadar güzel anlatmışsınız yüzümde gülümsemeyle yazınızı okudum
Afiyet şeker olsun:)
Ben tarifleri okusam da malzemeleri bir az bir cok kullanir, eksiltir ya da artiririm. Bir öglen kahvesine arkadas olurlar cocuklardan kalirsa. Bir de hindistan cevizi eklenmisse.
okurken kokar mı insana- çok severim ben fırından yeni çıkmış hindistan cevizli kurabiye, kek, koko vs. aroması hissedilir olur, evi sarar, ruha yarar... Ellerinize sağlık!
muhteşem görünümlü kurabiyeler şu anda kahvemin yanına bir tanesini aldım mmmm tadıda nefis ellerinize sağlık
Ellerinize sağlık. Nefis olmuş bir tane aldım bile.
Saygılar.
Necla ablacım kurabiyelerin fotoğrafını ilk görünce bir iç geçirdim zaten:), bu nasıl hoş bir görüntü böyle:). Ağızda dağılıp gittiği her halinden belli.
Bazen unutulan malzemelerle ortaya çıkan lezzetler çok daha güzel oluyor. Benim de başıma gelmişti bir kaç kez ve sonuçta tarif o malzeme eksik şekilde yer edinmişti tarif defterimde:).
Ellerine sağlık ablacım.
Kurabiyelerin devamını sabırsızlıkla bekliyorum;).
Sevgiler..
aslı
kokusu bile yeter.mm.mis gibi .ellerinize sağlık sevgiler.
Neclacığım kurabiyeye bayılırım.He
lede yanında bir bardak şekersiz so
ğuk süt olursa enfes olur.Size afi
yet olsun ellerine sağlık öpüyorum.
H. cevizi keke, kurabiyeye çok yakışıyor bence. Eminim bu kurabiyeler de harika olmuştur.
görüntüsü nefasetini anlatmaya yetiyor
ellerine sağlık arkadaşım
Narinim, bu karabiyeler çok güzeller. Fındık nasıl güzel kokmuştur pişerken. Ellerine sağlık canım..
Ellerine sağlık narinim yumurtasız kurabiyeler çok daha güzel sonuçlar veriyor bencede.ellerine sağlık tekrardan
ablacım anlattığın o tatlı anı bir yaşadım mahvoldum vallahii:)) kurabiye haftası perşembeden perşembeye olsun bari hım? ne dersin:))
sen bende evli mutlu çocuklu üçlemesini hayata bir an evvel geçirme etkisi yaratıyorsun harikasın seni çok seviyorumm:))
en anaç blog sahibesi ablamm:))
"cücüklerin" anneciği:))
zaten senin kurabiye tariflerine bayılıyorum bunuda ekleyelim arşivimize :))
sevgiler...
kokusu buralara geldi valla
ellerine sağlık canımcım
ellerine sağlık nefis olmuş kurabiyelerin...
Ay bu iş harika olmuş! Ben çok severim bir malzemeyi unutup da sonra ummadığın bir lezzetle karşılaşmayı...
cok severim hindistancevizini cok bastan cikarici gorunuyorlar:) birde soru boyle uzun uzun tek kisilik ev yapimi hamurla peynirli, ispanakli borek yapmak istiyorum. Hamuru pisince agizda dagilsin diye hayal ediyorum sence nasil bir hamurdan yapabilirim?
hmm iyi ki yumurtalar unutulmuş,,böyle de çok güzel gözüküyor :)ellerine sağlık..
Arkadaşım gene döktürmüşsün! Ellerine sağlık. Bayıldım! :D
En çok kabartma tozunu unuturum :)))Hindistan cevizi nefis bir koku saldı ve İzmire geldi ellerine sağlık Neclacığım cücüklere afiyet olsun sevgiler...
Hemde hindistan cevizli! ellerine sağlık nejlacım..
canım ablacımm bir kurabiye almaya ve sorunu yanıtlamaya geldimm:))
mantarıs adece böyle kızartırken bir de közlerken haşlamıyoruz diğer tüm tariflerde kullanırken haşlıyoruz muhakkak:))
öpüyorumm..
Neclacım canım daha önce bende buna benzer bir olkay yasamıştım yumurtasız olması dahada güzel olmuştu bazen unutmak daha farklı vegüzel tarifler ortaya çıkmasına sebep oluyor :=)
ellerine sağlık tatlım afiyet bal olsun sana ve çocuklara..
Ya Hu reva mı bu,tatlı komşucuğum..
İlk paragrafta 'bitirdin' zaten beni.Okudukça o anları yaşadım,derinden tasavvur ettim ve ettikçe daha da acıktım daha doğrusu pek fena 'kurabiyesedim' :)
Bir tane alacağım,müsaadenle..
Kalbi selam ve sevgilerimle
ellerine saglık arkadasım cok guzel olmuş..
ellerine saglık arkadasım cok guzel olmuş..
Görüntüsü o kadar güzel ki, sanki kokusunu da duydum. Ağızda dağılır cinsten çok lezzetli kurabiyeler olmuş. Şimdi öbür tarifleri daha çok merak ettim.
Ellerinize sağlık, sevgiler.
Ellerine saglik Narincem,
Tek kelime ile harika gorunuyor.
Sevgiler...
narincem ne güzel dile getir mişsin be gülüm.vallahi kalkıp dolaptaki kurabiyelerimi çıkarasım geldi.dediğin gibi çocuklu evlerde kalmıyor.çocuksuzlar da da dondurucuyu boyluyor.çocuğum var da elhamdülillah daha minik teyzesi:))eline sağlık
Neclacım aman unutmakta iyi oluyor bazen :)
grüntü,renk çook güzel bu haftasonu kızımla ben de mutfak eğlencesi yapacaktık ama kuzumun çok ödevi var..bir araya sıkıştıracağız artık..
eline sağlık cücükleri öpüyorum güzel yanaklardan..
Yorum Gönder