22 Mayıs 2010 Cumartesi
Unutulmuş Kuru Elmalar, Bir de Kabak Yemeği
Kışı bitirelim dedim, yazdan sakladığım ne varsa sözünü ettim de şu güzelim renkleri nasıl unuttum bilmiyorum. Ne büyük haksızlık! Sevgili Aysel anımsattı, bu yaz bol bol elma kurutacağım dedi de aslında fotoğrafını hazır edip araya almayı planladığım elma kuruları, kuşburnular aklıma geliverdi. Dağlardan topladığımız küçük, yeşil, yabani elmalardı. Eve getirip dilimlemiş, temiz bezler üzerinde kurutmuştuk, kurtçuklarla konuşa gülüşe. Kurutulmuş elma ve armuta kak derler bizim oralarda. Çocuklar çok seviyorlar, abur cubur yerine, ders çalışırken atıştırıyorlar. Kış boyunca da hoşaf yapıldılar. Kuşburnular kırmızı rengiyle birlikte mayhoşluklarını da verdiler hoşafa. Sürekli kuşburnu çayımız vardı. Hafif bir kırgınlık hissettiğimde içtiğim iki fincan kuşburnu çayı içimi ısıtıyordu.
Bu sıcak, bu kırmızı tonlardan yeşile geçeceğiz şimdi. Pek çoklarının burun kıvırdığı, ama ağız tadı olanların sevdiği bir sebzeye: kabağa. Kabağı fesleğenli pişireceğiz. Yarım halka şeklinde doğranan soğanlar zeytinyağında kavrulacak. Rende domates ve birkaç diş sarımsak katılıp şöyle bir çevriştirilecek. İyice yıkanan, lira lira doğranan kabaklar eklenecek. Altı kısılıp kısık ateşte kendi suyunda pişmeye bırakılacak. Suyunu çekmeye yakın da bir çay bardağı su ve tuz eklenecek. Kabaklar yumuşayınca fesleğen serpilecek, soğuk soğuk yenilecek.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
13 yorum:
Evde dolaptaki kabakları yapmazmıyım fesleğenli .Eline sağlık Neclacığım....Sevgiler..
Yanında da 1 kase yoğurt. Hımmm harika. Ellerine sağlık canım.
Necla canım çok geçmiş olsun,şimdi nasılsın? iyileştin mi?
Meyve kuruları pek leziz,afiyetler olsun..
Kabak ve fesleğeni hiç denememiştim,hafif ve miss kokulu olmalı..
eline sağlık..
Kendine dikkat et..
İyi pazarlar..
Neclacım sana da geçmiş olsun canım arkadaşım ellerine sağlık
kabaklar nasıl güzel olmuş. ellerine sağlık. :)
Neclacım bayılıyorum senin güzel yazılarına, ufacık nesneleri bile anlamlandırma şekline..Yazılarında bambaşka bir hava var ve bu bana hep iyi geliyor:).
Elma kurusunu çok severim ben. Güneş altında mı kurutuyorsun yoksa evin içinde mi? Bu sene ben de kendi elma kurularımı kendim yapayım bari:).
Kabak yemeğini fesleğenle tatlandırmak ne güzel fikirmiş..Ellerine sağlık:).
Sevgiler.
aslı
Necla'cığım çok geçmiş olsun canım..Tansiyon bir geldimi gitmek bilmiyor..Bende 15 yıldır çekiyorum..Dikktli ol lütfen.!
Kabak tek kelime ile nefis görünüyor..En çok sevdiğim ve sık sık yaptığım yemek türüdür..Ellerine sağlık..Elma kurusuna bayılırım..Kuşburnundan 2-3 kg kadar gelmişti kışın,halen nasıl değerlendireceğimi bilemiyorum..)Fikir verirsen çayı dışında sevinirim..
Kendine çok iyi bak canım..Sevgiler..
canım güzel hayırlı bir hafta diliyorum.dilerim bu hafta daha sağlıklı daha enerji dolu olur senin için...kendine çok iyi bak.çok öpüyorum canımın içi....sevgiler....
Bu güzellikler unutulur mu hiç :) Biz de kalmadı bile, zaten az kurutmuştuk... Kabağın bu halini hiç denemedim, evde taze fesleğen var, balkonda saksıda beklemede :) Kabak da var, denemeliyim, ellerine sağlık Neclacığım. Sıcacık kocaman sevgiler, iyi haftalar...
güzel bir kabak yemeği olmuş...kabaklar sanki hiç pişmemiş gibi ama çok güzel pişmiş gibi resim vermişler tadı kendini çok belli ediyor...ellerine sağlık canımcım...
Sevgili Necla'cigim,
Oncelikle gecmis olsun, umarim daha iyisindir.
Kabak yemegine bayildim, ellerine saglik, kurular da oyle.
Guzel bir hafta diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.
NEJLACIĞIM KURULUK KONUSUNDA AYNI FİKİRDEYİZ :)
BENDE BU YAZ ÇOK ŞEY KURUTACAGIZ ÇOKK:)
SEVGİLER
Necla'cığım,önerin için çok teşekkürler canım..İyi ki varsın güzel gönüllü arkadaşım..
Yorum Gönder