9 Kasım 2009 Pazartesi

Hep Şikayet, Hep Şikayet


Süleyman Efendi dünyada hiçbir şeyden çekmemişse nasırdan çektiği kadar, şu tam gün okul uygulamasından çektiğim kadar başka hiçbir şeyden çekmedim ben de. Günümün üç yerinden bölünmesinden, başladığım hiçbir işi bitirememekten, okul yolunda gide gele yorulmaktan, geç yatıp erken uyanmaktan, her sabah saat sesiyle uyanmaktan, saati susturup tekrar uyumaktan, her zaman uykusuz ve bitkin dolaşmaktan, koşturmacanın ancak akşamın sonlarına doğru bitmesinden, sırtımdan eksik olmayan keskin ağrıdan, öksürükten, bal zencefil karışımı yemekten, pekmezini içtin mi sorusundan, meyve ye uyarılarından şikayetçiyim.

Şikayetlerim dizi dizi sıralanıyor, ben her gün çorba pişirmeyi ihmal etmiyorum. Çorbalar bazen uyduruk oluyor, bazen televizyonda gördüğüm bir çorbayı aklıma takıyor, akşama pişiriyorum, doyurucu olsun da yemekte kolaya kaçabileyim diye etli, bakliyat zengini çorbalar yapıyorum. Ankara soğuyor, ben çorba yapıyorum.


Yeşil mercimeği düdüklüde üzerini dört parmak kadar geçecek suyla yarım saat pişiriyorum. Başka bir tencerede soğanları kavuruyor, salçasını ekleyip, suyunu katıyorum. Her daim dondurucuda bulunan tavuk suyundan bir topak ekleyip kaynamasını bekliyorum. Kaynayınca yazdan hazır erişteleri ve mercimekleri katıyor, orta ateşte bırakıyorum. Tuzunu karabiberini ayarlıyor, kaynadıkça koyulaşan kıvamını bulan çorbama indirmeye yakın kuru nane katıyorum. Erişteler tamamen yumuşayıp piştiğinde çorbam da hazır oluyor. Sonrası, sıcak sıcak kaşıklamak. Ha bu çorbaya kimyon da katılabilir, ama ben pek hoşlanmıyorum o zaman. Dileyen ekleyebilir.

Afiyetle kalın.

14 yorum:

Ordanburdanhayattan dedi ki...

selam, benim de kışları çok sık pişirdiğim bir çorbadır bu. malum et sevmeyince illa ki yeşil mercimek çok tüketiliyor. eşim sevmez benim de ama inatla pişiririm ben. dediğin gibi hem doyurucu hem de besleyici değeri çok yüksek. ellerie sağlık, bu arada şikayetlerin sanırım herkesin ortak dertleri. Allah kolaylıklar versin tüm annelere

LEZİZCE dedi ki...

Aynı şeylerden bende şikayetçiyim.
Allah yardımcımız olsun bu şikayetlerimiz hiç bitmeyecek sanırım bir defa sorumluluk aldınmı gerisi geliyor şükür bu kadarına bunlar tatlı şikayetler nede olsa.

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım sen ne kadar yorulmuşun:((
Kendine fazla yıpratma yorma diyeceğim ama sende demesi kolay diyeceksin....

Ellerine sağlık çorba gerçekten çok besleyici canım ...

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Ben bol nanelisini severim bu çorbanın. Küçükken nedense hastalandığımda hep bu çorbadan isterdim:). Başlıbaşına bir yemek bence.
Çok leziz görünüyor, ellerine sağlık canım:).
Sevgiler.
aslı

pelince dedi ki...

Biri benimi anlatıyor :)) vallahi bende sıkıldım bu maratondan..
bu çorba tam doping çorbası ama,nefis olur... ellerine sağlık...

Kocaman Sevgiler..

Adsız dedi ki...

neclacımm çorba yemiyorlarsa ben her akşam gelebilirim nefis olur nefis..çok severim...ellerine sağlık canım...

gülay dedi ki...

canım ellerine sağlık.. yemek gibi doyurucu olmuş..

sevgiler...

İnci Yemek dedi ki...

şiire çok meraklı olmasamda orhan veli şiirlerini her zaman zevkle okumuşumdur:)kızım evde kimselere benzememiş o bir orhan veli delisi:)kitaplarını özellikle alır şimdi derste sonra göstereceğim
sayfanı:)
neclacım çalışan bayanların(ayrıca senin çalışmadığını tahmin ediyorum)oh ne güzel evdesiniz yatın bakalım öğlene kadar uyuyun
nasılsa evdesiniz dediklerinde
başımdaki bütün saçlarımın ok gibi dik olduklarını hissediyorum:)
işte bütün gün nasıl oluyormuş anlatmışsın,hepimizin yaşadıkları
sadece okula iki yıldır getirmiyorum hayatı öğrensin diye yaya bıraktık çocuğu biraz saatle yarışması iyidir değilmi:)neyse canım öksürüğe dikkat canım bende söylemiş olayım.lavanta otu var ,çay gibi demlenip içiliyor
onu bir dene bakalım.mercimekle geç tanıştım bir numaralı yemeğim oldu biz yemek niyetine yiyoruz:)
ellerine sağlık süper görünüyor canım .
iyi ve güzel bir hafta diliyorum.

angel dedi ki...

SELAM SITENIZI arkadaslari gezerken gordum.guzel tarifleriniz var.arkadas olmak isterim....

Zehra Gürgen dedi ki...

Bende kaç gündür mercimek diyorum...
ellerine sağlık canım, bence en lezzetli çorbalardan biri ve tabii faydası anlat anlat bitmez.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

vedeeee böylelikle harika bir çorba olup,
tabaklara doluyor..
çok severim.. çok !

akasyakokusu dedi ki...

Malesef bu zamanada okul çocuklarıda bizide yoruluyor..
Bizim zamanımızda yarım gündü planlar öyle kurulurdu...Şimdi gel-git ye iç getir götür:(Bir bakıyorsun akşam tabanlar zonkluyor değilmi:))Sayıyorum bu ben hiiiçç bi iş yapmadım:))) Ama yoruldumm..
Neyse çorbaya gelelim..Yıllar öncesi bu çorbanın adının Dulavrat çorbasını olduğunu öğrenmiştim..Hep dilim öyle söyler..Şimdide çorbanın memleketine düştüm.:)))Afiyetler şekerler olsun..

meltemmutfakta dedi ki...

Favori çorbalarımdandır :)
Ellerine sağlık Neclacım
sevgilerimle,

Sitare dedi ki...

sivas yöresinde herle derler buna,tereyağında kavrulmuş un katarlar bir de .ben çok severim.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin