Hamur Malzemesi:
- 250gr. un
- Bir tatlı kaşığı maya
- Minicik tuz
- Minicik tozşeker
- 180ml. ılık su
Şurup İçin:
- 500 gr toz şeker
- 250ml. su
- Bir iki damla limon
Kızartmak İçin:
- Sıvıyağ
Sırasıyla:
Su ve tozşekeri kaynadıktan sonra on beş dakika daha ortadan az ateşte kaynatın. Son bir iki dakikada limon suyunu katıp, kaynama süresi dolunca ocaktan alın. Şerbeti soğumaya bırakın.
Hamuru Hazırlamak İçin;
Unu hamur kabına eleyin.
Unun ortasını havuz gibi açarak mayalı ılık suyu şekerle birlikte ezerek ortadan başlayarak unla karıştırın. Tuzu ve kalan suyu yavaş yavaş ilave ederek iyice yoğurun ve bazlama hamurundan daha cıvık bir hamur yapın.
Hamuru ılık bir yere koyup on beş yirmi dakika mayalanmasını sağlayın. Mayalananan hamuru bir kez daha yoğurun.
Hamurun Kızartılması;
Derin bir tencerede sıvıyağı kızdırın.
Bir kaseye biraz sıvıyağ koyun.
Bir elinizin avuç içini soğuk sıvıyağ ile yağlayın. Yağlanmış elinize bir miktar hamur alarak avucunuzun içinde sıkarak, işaret ve baş parmağınız arasından çıkan hamuru soğuk yağa batırılmış bir çay kaşığı yardımıyla kopararak alın.
Hızlı hareket ederek hamuru kızgın yağa atıp, delikli bir kepçe ile sürekli çevriştirerek kızartın.
Kızaran hamuru yağını iyive süzdürmeye gayret ederek kepçe ile yağdan alıp hemen soğumuş şerbetin içine atın.
Bütün malzeme bitene kadar bu işlemi tekrarlayın, bu arada lokmaları şerbette beş altı dakika bekletip alın. Yağa düşüp hemen kabaran hamurları izlemek ne kadar zevkliyse, hepsini bir boyda, bir şekilde yapmak, aynı anda hem kızartmaya hem hamura şekil vermeye çalışmak, hem de şerbete atmak, karıştırmak bir o kadar zor. En iyisi siz yanınıza birini alın yaparken. Çıtır çıtır hamuru ısırdığınızda ağzınıza dağılan şerbetle mutlu kalın.
29 yorum:
çok güzel görünüyor canım eline yüreğine sağlık.ayrıca dikkatimi çekti benim kullandığım tekniği sende kullanıyorsun lokmaları yağa dökerken bu tekniği genelde herkes bilmez..tebrik ediyorum...... 1 tane alıyorum ve kaçıyorum...sevgiler.....
yok yok siz bunu bile bile yapıyorsunuz bana...tatlıya dayanamadığımı biliyorsunuz dimi.
Ayyy şunlara bakın ya gel de yeme.
Ellerine sağlık hamaratım benim.
sevgiler...
Gene harikalar yartmışsınız.
Paylaşım için Teşekkürler.
Sevgilerle
Neclaaa yapma amaaa neden bu işkenceyi bana yapıosun?
Ya peşpeşe çok sevdiğim 3 lezzet nasıl yani istesen böyle denk getiremezsin.
Çok güzel görünüyorlar üzerine de tarçın isteyip tatlıyı ben alsam :(
Görüntü muhteşem emeğine sağlık canım:)
Afiyet bal şeker olsun:)
sevgilerimle,
Biz bir kere yapmıştık ayy nasıl komik şekilleri olmuştu anlatmam :)) seninkilere bayıldım.. senin tarifin ile tekrar denemek isterim... iki tanecik kaptım gidiyorum...
ellerine sağlık...
kocaman sevgiler.
benim hamarat ve becerikli arkadaşım ellerine sağlık lokmalar nefis görünüyor
spiral kurabiyelere de bayıldım hepsini yapmak istiyorum ama yetişemiyorum vallahi
OHHH GELSİN LOKMALAR BAYILIRIM ŞERBETTLİ ŞERBETLİİİ:)ELLERİNE SAĞLIK
Nefis bir goruntu cok severim
Harika olmus eline saglik
Sevgiler....
eline sağlık muhteşem olmuş maya instant mayamı kullandın,afiyet olsun
Neclacım gerçekten hepsini aynı boyda nasıl yapabildin? İzmir'de bile böyle muntazamını zor bulursun!!
ellerine sağlık canım.
Tamda bu aralar nedense canim tatli istemiyor diyordumki su görüntü aklimi basimdan aldi valla...
ellerine saglik canim,sevgiler.
Oo canım süper gözüküyor ellerine sağlık...
Canım enfes olmuş.Ellerine sağlık.Sevgiler...
Neclacım ellerine sağlık canım
benim bu pc. nin başından kalkmam gerekli:)tatlı hazırlamam lazım
diye evde mücadele var:)tam ikna ettim ekmek kadayıfına bizim ev halkını şimdi lokma çıktı:)sıraya
sokmak lazım .önce ekmek kadayıfı havalarda soğuyor zaten.son karar
budur.kocaman sevgiler.
Çok çok güzeller, en güzeli (yemeden) seyretmek. Ellerinize sağlık.
harika bir görüntü, ellerine sağlık arkadaşım....
Yeşim sağol canım.
Sayın İpek Hanım, profilinizi açmadığınız için size ulaşamıyorum.
Teşekkürler sevdalıtatlar.
Meltem bilmiyordum benim gibi tatlı sevgisiyle dolu olduğunu. Hay allah naapsam şimdi?
Pelinciğim, şekiller zorluyor evet, ama sıkça yapmak bu sorunu çözecektir diye düşünüyorum.
Sevgili Güler abla, sen hem işe hem eve hem bloga yetişiyorsun ya daha ne olsun?
Teşekkürler sevgili Neşe ve Filiz Hanım.
Hanife Hanım, evet instant maya kullandım. Yaş maya da olur faketmez zaten.
Yok yok Zehram, yarışamam İzmirli ustalarla, adım sanım okunmaz. Yine de sağol güzel sözlerin için.
Seval Hanım, Aslı ve Müjde sağolun değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.
İncimciğim, sen ekmek kadayıfıyla başla, gerisi gelir.
Klasik Tatlar ve Eldivenlerim, teşekkür ederim sizlere de.
nefis görünüyor ellerinize sağlık
ellerine sağlık canım.tek kelime ile nefis görünüyor...afiyet bal şeker olsun..
Muhteşem...En sevdiğim tatlı ama hiç evde denemedim hep hazır alıp yiyoruz. En yakın zamanda bende denicem. Ellerine sağlık. Sevgiler...
Eskiden ben de severdim lokma ama artık yiyemiyorum biliyor musun? Sadece onu değil, şerbetli tatlıların tümü ağır geliyor. Şeker eşiğim iyice düştü! (Ama aklıma hep yaz ve sahil geliyor lokmayı görünce, bir de Ege'deki hayırlar)
üzerine de
tarçınnn
tarçınnnnn
tarçıııınnnn :)))
Canim,
ilk aklima gelen ne oldu biliyormusun:
"Balli lokma tatlisi aman hadi hayirlisi"
Gencligimin bu sarkisi cok gerilerde kaldi ama bu güzelim tatlinin sani söhreti hic sönmezmis, ellerine saglik diyorum.
Selamlar ve kocaman öptüm
benim oğluşumda pek sever geçenlerde istiyordu.deneyeyim bende...
Ellerine sağlık tabağı alabilsem ne güzel olurdu hazırcacık :)
Lokmalar nefis görünüyor.Ellerine sağlık canım.
Sevgiyle kal...
bu ne harika bir goruntuu usenmesem kalkip yapicam yaa...ellerine saglik canimm nefis gorunuyor bak bitarafima bisey olursa sorumlusu sensin:)hahah
hayirli cumalar
Oh mis gibi lokma görüntüleri karşıladı beni sayfana girince:). Yapılışının ince ayrıntılarını paylaşman çok güzel olmuş, çok teşekkürler.
Ellerine sağlık..
Sevgilerimle:).
aslı
Yorum Gönder