28 Ekim 2009 Çarşamba

İncirli Cevizli Tartölet



Kendimi bildim bileli ceviz boldur evimizde. Cevizi bol bulan annem cevizli çörekler, baklavalar yapar hatta erişteye bile bolca katardı. Çünkü köyden her yıl çuval dolusu ceviz gelirdi. Artık köyde kimsemiz kalmadığından ilgi görmeyen ağaçlarımız eskisi kadar çok ceviz vermiyorlar. Ben de köyden gelenler bittiğinde kabuklu ceviz satın alıyorum. Ankaralılar bilir, üşenmeyip At Pazarı'na tam tepeye çıkıp fındık, fıstık, ceviz her türlü kuruyemişimi, kurumeyvemi, hatta bakliyatımı oradan satın alıyorum. Cevizimi mutlaka kabuklu alıyorum, iç cevize böceklenmemesi, sineklenmemesi için kimyasal ilaçlar sıkılıyor çünkü.

Geçenlerde yeni senenin cevizi henüz gelecekti ki pazarda iri iri cevizler gördüm. Satıcı malını bir güzel övdü ve şöyle dedi:
-Bunlar Şili cevizi. Dünyanın en iyi, en kaliteli cevizi Şili cevizidir.

Hoppala soğuk iklimin cevizi güzel olmaz mıydı? Eve gelip yaptığım küçük araştırmada öğreniyorum ki artık cevizi de ithal eder olmuşuz. Hem de en çok Şili'den. Datça bademi diye İspanyol bademi, Maraş cevizi diye de Şili cevizi tüketiyormuşuz. Uygulanan tarım politikaları bakalım bizleri daha hangi gıdaları dışardan almak zorunda bırakacak? Karadeniz'de fındık ağaçlarını söktüren zihniyetle sonumuz nerelere varacak?



Bize dönersek, bu yılın cevizleri geldiklerinde henüz yeşil kabuğu dışında, yaştılar. İlk geldiği günden itibaren hermen her akşam ailece başına oturup, yarısını tüketmiş bulunuyoruz. Hatta bizim kız biraz kaçırmış, ufak bir ishal vakası da atlatmıştı. Bir hafta kadar ellerimiz kara kara dolaştık. Kalanların kabuklarını da soyduk, gazete kağıdı üzerinde kuruttuk. Evde de epeydir beklemiş kuru incirler vardı. Malum At Pazarı'na çıkma vakti yanaştı. İncirler öylece yenmeyecek kadar kurumuştu, bir an önce kullanılmalıydılar. İncirin yanına en çok ne yakışırdı? Tabii ki ceviz. O halde tartölet yapmalıydı. Kafes tartöletler çok oyalasa da sonuç için uğraşmaya değerdi.




Tart Hamuru İçin:

  • 1 yumurta
  • 125 gr. tereyağ
  • 1 yemek kaşığı tepeleme yoğurt
  • 2,5 su bardağı un
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Bir paket kabartma tozu

İçi İçin:

  • İncir
  • Ceviz
  • Tarçın
  • Elma

Üzerine Sürmek İçin:

  • Yumurta

Hamur yoğuracağınız kaba unu alın. Ortasını açıp yumuşamış tereyağını, yumurtayı, yoğurdu, kabartma tozunu ve şekeri koyup özlü bir hamur yoğurun. Hamuru bir kenara kaldırın dinlensin.

Akşamdan ılık suya ısladığınız incirleri küp küp doğrayın. İçine bir elma rendeleyin, iri dövülmüş ceviz ve tarçın katın.

Dinlenen hamurdan kopardığınız bir parçayı hafifçe unladığınız tezgahta çay tabağı büyüklüğünde açıp, tereyağı ile dibini yağladığınız tartölet kalıplarına yerleştirin. Hazırladığınız incirli harcı içlerine bolca koyun. Kalan hamurdan ince ince şeritler yapıp, üzerlerini kafes şeklinde kapatın. Kapatırken şeritlerin uçlarını alt taban hamuruna tutturun mutlaka. Üzerine de yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 190 derece fırında beyaz kalacak şekilde pişirin. Ha bu arada ben poz verirken daha güzel görünsünler diye süsledim azıcık kendilerini, bal sürdüm üzerlerine. İsterseniz siz de sürebilirsiniz.



23 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık bir ara Etinin çıkardığı turtalar gibi olmuş bayıldım sevgiler...

müjde dedi ki...

Tek kelimeyle harika...
Ellerine sağlık canım.Afiyetle yiyin inşallah.Sevgiler...

Disalce dedi ki...

çok şanslıymış bol ceviz her insanın mutfağında görmek istediği bişeydir emnim...

neyse inşallah yine eskisi gibi bol cevizlerin gelir..

harika bir tarif yayınlamışsın..nefis görünüyorlar canım..

Pembe Tatlar dedi ki...

Süper tek kelime ile harika elerine sağlık bitanem...
Gerçekten çok emek vermişin yemeye kıyabildinmi:))
Bitanem ben not aldım maile gerek yok ben aldım sayfandan:)))
Sende maiş atacaksan bu etkinlik hepimizin...
Öpüyorum...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

bilgiler ne kadar düşündürücü ve iç acıtıcı..
ama resimler bir okadar insanın yüzünü güldürüyor :)
eline sağlık canım.

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

bacım en çok merak ettiğim kesilen parçayı kim yedi:)))kimi kıskanmam gerekiyor:)))
ellerine sağlık şekercimmm nefissss görünüyor.
afiyetler olsun size
öpüyorummm

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Canım bayıldım tartöletlerin görüntüsüne, fotoğraflar da harika çıkmış:). Cevizi biz de mutlaka her kahvaltıda yemeye çalışıyoruz, ayrıca ben de kullanabildiğim her hamurişine, tatlıya ceviz koymayı çok severim. Hem lezzetli hem sağlıklı..

Bu tarım politikalarını ben de hiç anlayamıyorum. Yerli üretim destekleneceğine köstekleniyor durmadan, gitgide dışa bağımlı hale geliyoruz.

Bu tarifi mutlaka denemek lazım. Ellerine sağlık:).
Sevgiler..
aslı

meltemmutfakta dedi ki...

Neclacım çayı demle ben bu harika miniklerden yemek için geliyorum:)
Ellerine emeğine sağlık canım:)
sevgilerimle,

Şehnaz dedi ki...

arkadaşım,harika ötesi bir tarif olmuş....kağıt kalıpmı kullandın....ay yarın inşallah denemek istiyorum....ellerine sağlık canım.....

made in funda dedi ki...

neclacığım yine yine harikasın..süpersin.ellerine sağlık canımmmmm.

gülay mutfakta dedi ki...

canım elerine sağlık.. biraz uğraştırsa bile çok nefis olmuştur..

sevgiler...

İnci Yemek dedi ki...

Neclacım hazır gibi olmuşlar ellerine emeğine sağlık canım.allah anneme uzun ömürler versin bizim cevizlerde şimdilik köyümüzden geliyor,fındıklarımızda
oradan geliyor fındıkları kökünden söktüren zihniyet şimdi genetiğiyle
oynanmış gıdaların yurda girişini
serbest olmasını imzaladılar.
artık gıda alışverişlerinde bir kere daha düşünmek ve araştırmak gerekiyor.cumhuriyet bayramın kutlu olsun senin ve ailenin.sevgiler..

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Malzeme listesine bakinca tartoletin neden parlak oldugunu anlayamamistim. Hosuma gitti cunku, merak ettim. Yazinin devamini okuyunca bal surdugunu okudum, haaaa tamam o zaman simdi dedim kendi kendime! Nefis olmus, ellerine saglik!

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Canim,
yazdiklarini saskinlikla okudum, taa Sili'den ceviz memlekete geliyor ve Karadeniz'de findiklar sökülüyor, yurdumda neler oluyor diye bir kez daha soruyorum kendime böyle saskinlikla hergün.

Tartöletlerin güzelligine ama hayran kaldim, sizlere afiyetler olsun arkadasim.

Selamlar ve kocaman öptüm

Canan dedi ki...

Tartöletler harika görünüyor. Ellerine sağlık. Sizin kadar olmasa da biz de ailecek cevizciyiz.

Sevgilermle,
Canan

Zehra Gürgen dedi ki...

O kadar güzel görünüyorki tartöletler, resme bakakaldım.
Tabii görüntünün dışında ceviz ve incir ikilisi var içinde o ayrı bir güzellik!

ellerine sağlık canım

pelince dedi ki...

İncir ve ceviz çok şahane çok,ellerine sağlık.. ceviz bizim evde de çok tüketilir...Afiyet olsun Neclacım...

hunerlieller dedi ki...

binbir derde deva cevizi bool tüketmek lazım..Tartöletler harika görünüyor. Ellerine sağlık. sevgiler.bayramınız kutlu olsun.

Doyumluk.... dedi ki...

ayyy...biri ceviz mi dedi?bayılırım.Hangi lezzete ceviz katılırda muhteşem olmaz.Evimizin bahçesine bir ceviz ağacı diktirmeyi istiyorum. Siz şanslısınız.Çok faydalı çok tüketmek gerekir.Tart harika eline koluna sağlık.

Sevgi Küçük dedi ki...

Derya çok doğru yazmış: aynı hazırlar gibi olmuş ama eminim çoook daha güzeldir!ellerine sağlık benim becerikli arkadaşım!:)
ay ayrıca bu At pazarını ben neden hayal meyal hatırlıyorum??ne taraftaydı bu pazar?bir yıl ayrı kaldım herşeyi unuttum mu ne?!bende gelcem senle, nerde bu bakliyatlar?

Krema Tadında dedi ki...

şahane olmuşşşşş

Mimosa Café dedi ki...

off nefis olmuş bunlar. elinize sağlık.

zeynep dedi ki...

çok lezzetli görünüyor ellerıne sağlık tarıfı aldım kesın yapıcam inşallah...
sevgiyle kalın...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin