17 Ekim 2009 Cumartesi

En Güzelinden Kaymaklı Ekmek Kadayıfı



Çocukluğumda belki de en geriye gidebildiğim anılarımda ekmek kadayıfının ve greyfyurtun olması tuhaf mı, komik mi bilemedim. Keresteci olan dedem, ihaleler için sık sık Antalya'ya giderdi. Bu yolculuklara onu babam götürdüğünden, çoğunlukla beni ve kardeşimi de alırlardı yanlarına. Hayal meyal hatırlayabildiğim, Antalya'da olduğumuz, çok sık ağaçlı bir ormandayız, birkaç kilometre beriden ağaçlardan kopardığımız iki üç tane greyfurtu tuzlayarak yemeye çalışıyoruz. Kardeşimin ve benim suratım ekşi, avucumda tuz.

Dönüşte yolumuzun üzerinde olan Afyon'dan her geçişimizde eve mutlaka şekerleme, lokum ve Afyon kaymağı aldığımızı biliyorum. Yine bu küçük molalardan birinde küçük bir lokantada ekmek kadayıfı yediğimiz, kardeşimin lokanta kelimesini söyleyemeyişine gülüşmeler küçük sinema kareleri gibi aklımda.

Kaymaklı ekmek kadayıfına olan sevgim böyle erken yaşlarda başlayınca, haliyle bir yetişkin olup, mutfağa merak sardığımda evde mutlaka yapılması gereken tatlıların başında geliyordu. Yalnız her denememde istediğim sonuca ulaşamıyordum bir türlü. Çünkü bulduğum bütün tariflerde ekmek kadayıfı ilk aşama olarak suyla ıslatılıyordu yumuşayıp, gözeneklerinin açılması ve şerbeti içine çekebilmesi için. Oysa yapılan bu işlem, sonrasında ne kadar rulolarca kağıt havlu arasında suyunu çektirmeye çalışsanız da tatlının şerbetini tatsızlaştırıyor, hep susu bir tatla başbaşa kalmanıza sebep oluyordu. Tatlı yeniyor ama zevkle değil, arada yine dışardan alınıyordu.

Sabreden, uğraşan sonunda muradına erermiş. Ben de sonunda bu sorunu çözdüm. Artık yaptığım ekmek kadayıfları hazırları aratmıyor, hepimiz iştahla, ımmmhhh sesleri , hatta bazen daha da tuhaf sesler çıkararak yiyoruz.

E hadi yeter neymiş bu işin sırrı diyorsanız söyleyeyim. Hangi tarife bakarsanız bakın size ekmek kadayıfını ılık suyla ıslatmanızı söyleyecektir. Ben size bunu sakın yapmayın diyorum. Satın aldığınız ekmek kadayıfını önce nemli bir beze, sonra da temiz bir poşete sarıp ağzını sıkıca kapatın. Bu vaziyette bir gece bekletin. Sabah kalktığınızda kadayıfının ortası da dahil, yumuşacık olduğunuz göreceksiniz.

Şerbet için 4 su bardağı şeker, 4 su bardağı da su kullanacaksınız. Kadayıf ise artık evlerde kullanım için üretilen mini boy kadayıf olacak. Şekerden bir avuç ayırın ve kalanına suyu ekleyerek kaynamaya bırakın.

Ayırdığınız şekeri çelik tencerede ağdalaşana kadar kaynatın. Benim gibi her daim evde karameliniz bulunuyorsa bu aşamayı geçebilir, bir yemek kaşığı karamel kullanabilirsiniz. Şeker koyu pekmez rengine döndüğünde ateşten alın ve üzerine kepçe ile kaynayan şuruptan koyarak sulandırın.

Şimdi karameli ve şerbeti birleştirin ve bir taşım kaynatıp ekmek kadayıfının üzerine hepsini dökün. Bu arada ekmek kadayıfı şerbeti çektikçe şişeceğinden hacminin birbuçuk katı büyüklüğünde bir tepsiye koyalım. Koymadan önce de keskin bir bıçak yardımıyla kadayıfın tam ortasına çarpı işareti atın. Bu işlem hem kaynarken ortasından hava almasını hem de şerbeti orta kısmın da iyice çekmesini sağlayacak.

Şimdi şerbeti kepçe ile kenarlardan alıp üzerine dökerek şerbeti tamamen çekene kadar ocakta ortadan az hararetli ateş üzerinde pişireceğiz. Zaman zaman tepsinin ağzını kapatın, açıp şerbetini gezdirirken arada bir de kadayıfın altını kaldırıp havalandırın. Havalandırmazsanız dibini tutuyor. Bu işlemleri yaparak şerbet iyice koyulaşıp bitmeye başladığında kadayıfı eşit üçgenlere bölün ve her bir üçgeni ters çevirin. Biraz da altının ağdalaşmasını sağlayın. Şerbeti tamamen çektiğinde ocaktan indirip, soğumaya bırakın.

Afyon kaymağı bulmak zor da olsa bulabildiğiniz bir lüle kaymağını soğuyan tatlının üzerine kondurup afiyetle yiyin.

20 yorum:

Gaye dedi ki...

Selam, sen bana yorum attığın sırada ben de sana uğramış, tarifini okuyordum.. :) Hoş tesadüf oldu.. Eline sağlık canım, sırları da vermişsin .. iyi tatiller.

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım gerçektende çok güzel bir anı çocukluktaki hiçbirşey unutulnuyor...
Desene denelerin sonunda harika bir şey çıkardın ortaya...
ben hiç yapmadım ama mutlaka deneyeceğim eşim çok seviyor ...
Canım tabikide bu etkinlik herkesin etkinliği istediğin kadar tarifle katılabilirsin bitanem mutlu haftasonları:))

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

vallahi tebrik ederimm.
eline sağlık..
anılar kadar tatlı olmuş :))
afiyetler güzellikler narinciğim.

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Siz bana kaymaklı kadayıf gönderin ben size Afyon kaymağı göndereyim :=)

Şengülce dedi ki...

canım hemde dediğin gibi en güzeli kaymaklada yenir ellerine sağlık.iyi hafta sonları..

sendepisir.com dedi ki...

Ankara'lı olduğunuzu görünce yazamadan geçemedim. Bloğunuza Yeturdan girdim. Ankara'da uzun yıllar kaldığım için kendimi yarı Ankara'lı hissederim.Kaymaklı ekmek kadayııfına da İzmir Ankara arası gidip gelirken Afyon'dan alıştım.
Kolay gelsin.. Başarılarınızın devamını dilerim....
Sendepişir.com
Nilgün

pelince dedi ki...

Necla ne güzel anlatmışsın,geçen başka bir arkadaşada aynısını yazdım sanırım..

Eşim ekmek kadayıfını çok sever,ve bolulu hasan usta bize çok yakın olduğu için her hafta sonu mutlaka tatlı siparişi verir.. senin anlattığın sesleri çıkarta çıkarta yer :)) ben sevmediğim için seyrederim sadece...
senin bu tüyoların süper oldu,eğer denersem eşim çok mutlu olucak orası kesin...

ellerine sağlık..

Klasik Tatlar dedi ki...

Kaymaklı Ekmek Kadayıfı yapılması zor tatlılardan bir tanesi. Anılarınızla tarifi bir güzel anlatmışsınız,tebrik ederim.
Güzel güzel okudum bilgilendim, ayrıca teşekkür ederim.

meltemmutfakta dedi ki...

Neclaaaa iananamıyorum sana bugün annemle nasıl canımız istedi bilemezsin.
Ufak çaplı diyet yapmaya çalışıyoruz.Direndik yememek için:)
En sevdiğimiz talıdır elbette kaymaklı...kaymakta Afyon kaymağı ise,uffff daha fazla bakamayacağım:)
Aklımızımı okudun arkadaşım...
Ellerin dert görmesin.Afiyet bal şeker olsun...
sevgilerimle

aleyna dedi ki...

canım bu nasıl bir görüntü.akmış şerbet tabağa.gel ye beni ye beni diyor lakin elim pc den içeri girmiyor.ellerine sağlık.yiyenlere afiyet şifa olsun.

Unknown dedi ki...

Neclacım nefis bir görüntü şu blog işine girdiğimden beri ne çok şey öğrendim bilemessin
Öğrendiklerimin arasına senin sayende birşey daha eklendi teşekkürler

HUYSUZBALIK dedi ki...

Neclacım nefis ötesi görünüyor dışarıdakilerden çok daha lezzetlidir eminim. Bir gün yaparsam bu püf noktasını unutmayacağım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

balböcükleri dedi ki...

ya nefis yaaaaaa.afyonda ikbal tesisleri vardır bilirsin belki antalyaya gidenin yolu düşer vişneli ekmek kadayıfı yaparlar nefistir.üzerinde kaymak tabii kalori bombası:)

Tijen dedi ki...

Ben artık yiyemiyorum ağır şerbetli tatlılar iyi mi? Normal tatlılar bile çok tatlı gelmeye başladı. Bu iyi mi kötü mü bilemiyorum ya...

İnci Yemek dedi ki...

En güzel demek az gelir bu lezzete:)muhteşem üstü bir şey süper.Ellerine emeğine sağlık canım,her şeyden önemlisi ayrıntı elbetteki değilmi neclacım çok teşekkürler paylaşımına.Bizim ev ahalisi bir kaç kilo versinler bakalım şöyle bir:)ilk bu tarif hazılanacak listeme aldım canım.
kuzucukları öpüyorum .iyi haftalar diliyorum.

SıcakPaylaşımlar-Aysel dedi ki...

Kaymaksız ekmek kadayıfı düşünemiyorum, nasıl da güzel olur kaymakla yemesi... Ellerine sağlık canım...

Adsız dedi ki...

ARKADAŞLAR BİTANEDE YAPIP YİYEN YORUM YAPSADA ANLASAK İYİMİ KÖTÜMÜ İNTERNETTE BİRSÜRÜ TARİF VAR HANGİSİ DÜZGÜN BİLEMİYOSUN Kİ

Narince dedi ki...

Sayın Adsız. Bu tarifimi yapın, güvenin bana, pişman olmayacaksınız.

Ankara Boyacı dedi ki...

iyi bir site teşekkürler.

Kolaylezzet dedi ki...

On yıl sonra bile nefis görünüyor. Elinize sağlık.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin