5 Haziran 2009 Cuma

Karamelli, Portakal Pelteli, Biraz da Baygın Mini Pastacıklar


Bir taşla çok kuş vurma niyetinde değilim, zira ben kuşlara kıyamam. Misafir kumrumuz tam yumurtasını da alıp gitti derken, dün gelip de bozmaya kıyamadığımız yuvasına tünediğinde evde yeni bir curcuna başladı. Ortada olmayan yumurta hakkında acıklı hikayeler düşünülüp, bahçeye inip yumurta arandıktan sonra anneannenin telefon desteğiyle kuşun aslında yumurtasını başka bir yere götürdüğü, bize de koyduğumuz bulgurla beslenme amacıyla geldiği hikayesinde karar kılındı. Yazıda Can Dündar'ın kıyısından köşesinden, hatta ayaklarının dibinden geçemeyecek Necla çocukları yine mutfakta oyalayacaktır.

Artan pandispanyalar bu sefer minik pastacıklar oldular. Araya güzel bir muhallebi, üste portakal peltesi ve karamel yanığıyla birleşip, sıcağa dayanamamış baygın mı baygın pastacıklar, yanıbaşlarına yerleşen dondurmayla çocukların damaklarını şenlendirdiler. Tadı için şunu söyleyebilirim: muh-te-şem! Başka hiçbir tarifim için bu kelimeyi kullanmamıştım, şimdi kullanıyorum, övsem övsem bitiremem tadının güzelliğini. En kısa zamanda adamakıllı pasta boyutunda yapılmalı yeniden. Portakal mayhoşu, karamelle -ki ben karamelden pek hoşlanmam- ve vanilya ile nasıl anlaştılar, nasıl nasıl.






Dondurmalar poz verirken eridiler, tam donmasını bekleyemediğimiz pastacıkların pelteleri süzgün durdularsa da burada yer almayı lezzetleriyle hakettiler.
Pandisapanya alttakidir, tarif etmeye gerek yoktur tekrar tekrar. Diğer malzemeler ve yapılışları ise şöyledir efendim:


Muhallebi İçin:

1,5 fincan un (Türk kahvesi fincanı)

1,5 fincan tozşeker (Türk Kahvesi yine)

2,5 su bardağı süt

1/2 paket şekerli vanilin


Pelte İçin:


3 kahve fincanı portakal suyu

2 tatlı kaşığı nişasta

3 yemek kaşığı toz şeker



Karamel İçin:

1 kg. tozşeker

1/2 lt. su


Muhallebiyi orta ateşte karıştırarak pişirin, şekerini süt kaynayınca ekleyin ki sütün içindeki protein ölmesin, altını kapatınca da şekerli vanilin ekleyip blendırın doğrayıcı ataçmanı ile çırpın. Oldukça koyu olana kadar pişirin muhallebiyi, bu çırpma işlemi de muhallebinin sağa sola akmadan olduğu yerde durmasını sağlayacak.

Pelte malzemelerini ise küçük bir tavada kısık ateşte karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin, ılıyınca kullanın.

Karamelin ölçülerinin çok oluş sebebi şu: ben karameli bir seferde çokça yapıyor, uzun süre kullanıyorum sonra. Cam şişelerde veya kavanozlarda haftalarca bekliyor. Siz isterseniz ölçüleri azaltıp daha az yapabilirsiniz. Miktarı fazla tuttuğunuzda yaparken çok dikkatli olmalısınız yanabilirsiniz. Derin bir çelik tencereye şekeri koyup, uzunca bir maşayla karıştırarak erimesini sağlayın. Şeker önce sertleşecek sonra eriyecek ve köpürecek bu arada ocağın altı çok yüksek olmalı. Köpürmeye başladığında altını kısın, taşmadan hemen kapatın. Ocaktan aldığınız tencereyi güvenli bir yere, en iyisi balkona almaktır, suyunu verdikçe etrafa sıçrayacak çünkü. Suyunu azıcık azıcık verin, bir yandan karıştırmayı ihmal etmeyin. Pelteleşir gibi olsa da korkmayın karıştırdıkça ve suyunu verdikçe geçecek. Suyun bitmesine yakın zaten ısısı da düşmüş olacağından kalan suyu korkmadan dökebilirsiniz. İşiniz burada biter ve soğuduğunda kullanabilirsiniz karameli.

Cam bardakta toparladım pastacıkları, yine aynı bardakla kestiğim kekleri bardağı strech filmle kapladıktan sonra en alta yerleştirdim, sonra muhallebi, sonra yine kek, yine muhallebi, portakal peltesi sıralamasıyla. Dolapta yeterince bekletip tüketebilirsiniz.



Kalan kek parçaları ve muhallebi de kupta sunuldular.








20 yorum:

sarımutfak-hande dedi ki...

ay ismide güzelmiş baygında olsa yerim ben bunları
ellerine sağlık cnm

ipek dedi ki...

Neclacım harika görünüyor. Tadı da enfestir sanırım.Ellerine sağlık.

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Bol muhallebili mini mini pastacıklar:)..Ben bayıldım bunlara. Ellerine sağlık.
Sevgilerimle:).
aslı

Pasta Perisi dedi ki...

karamele bayılıırm hemen hemen her tatlıda yer vermeye çalışırım... görünüş harika. nekadarda portakal ve dondurma dayanamayıp kendilerini salsalarda muhteşem görünüyor. ellerine sağlık...

pelince dedi ki...

Baygın olsa da şahane mi şahane gözüküyor.Lezzeti bu kadar övgüyü hak ediyorsa çok güzeldir tadı eminim.
Neclacım ben bu etiketleme işini bilmiyordum.En kısa zamanda bende yapıcam.Bu kadar tarifi nasıl yaparım blmiyorum ama...
Çok teşekkür ediyorum.

Pasta için ellerine sağlık,yiyenlere afiyet olsun.

Mutlu hafta sonları.

Unknown dedi ki...

Canım bence çok koş olmuşlar ellerine
sağlık sevgiler...

İnci Yemek dedi ki...

Neclacım imtahan için çok başarılar dilerim evlada dualarım sizinle olacak canım.Baygın maygın
ellerine sağlık gerçekten nefis görünüyor buradan ellerine sağlık
bardaktakini aldım gidiyorum.
başarılı hafta sonları..

made in funda dedi ki...

canım öncelikle süper zevkli anlatımın için çok teşekkür ediyorum.çok kitap okuduğun entellektüel olduğun belli ki ben de böyle kişileri çok severim.
ayrıca bu nasıl harika bir lezzettir arkadaşım yaaa.resimlere 5 dk baktım abartısız.her satırı dikkatlice okudum.süpersin canım..ama itiraf edeyim karamel ölçüsünü görünce gözlerimi kocaman kpcaman açmıştım ki açıklaman beni rahatlattı.

eeee ne diyeyim afiyet bal şeker olsun canım benim...

Zehra Gürgen dedi ki...

Neclacım tadını merak ediyorummm..
Fotoğraflar harika, ehh portakal peltesinin tadını biliyorum yanına muhallebi ve karameli koyunca bende kesin tadı muhteşemdir diyorum!!

ellerine sağlık canımm.

Pembe Tatlar dedi ki...

Neclacım harikasın sen ya:))
Ellerine sağlık bu ne şahane bir sunum ve tarif ellerine sağlık canım mutlu hafta sonları:)

HUYSUZBALIK dedi ki...

Neclacım o nasıl bir görüntüdür. Gerçekten de ilk kez bir tarifi bu kadar övdüğüne şahit oluyorum demek ki hakikaten muhteşem. :) Bayık mayık bulsam hemen lüpletirdim ben o pastaları. Karamelin saklanabildiğini bilmiyordum teşekkürler paylaşım için. Ellerine sağlık. Sevgiler...

meltemmutfakta dedi ki...

Necla'cım baygın yada erimiş ama inan bana çok iştah açıcı görünüyor.Ben sunum açısından porsiyon hazırlanmış lezzete bayılırım.Bunlar tam ban göre...
Malzemelere bakılırsa lezzet mükemmel.Afiyet bal şeker olsun.
Canım sanırım sizin sınav bu hafta sonu başarılar diliyorum.Allah yardımcınız olsun arkadaşım.
Bu arada İncinin kızıda sınava bu haftamı girecekti hatırlayamadım.Bilgin varsa haber verirsen sevinirim canım.
İyi bir hafta sonu geçirmen dileğiyle...
sevgiyle kal,
www.meltemmutfakta.com

Sevgi Küçük dedi ki...

Neclacığım çok ama çok güzel olmuş gerçekten. pastaların görüntüsü ise baygın ama çok tatlı baygın. cilveli :D
ellerine sağlık
çok öpüyorum

Tijen dedi ki...

Çok sevimli bunlar!
Üstelik her parçasında senin el emeğin var, hazır ürünler kullanmamışsın, daha ne ister gönül?
Ellerine sağlık komşum!

Hatice dedi ki...

Neclacığım pastacıklar harika görünüyor, karamelin malzemelerini okuyunca bu kadar karamel çok değil mi diye düşünürken açıklaman beni rahatlattı:)
ilk fırsatta yapıp dondurmayla ikram etmeli, ellerine sağlık...
sevgiler...

mutfaktakizaman dedi ki...

harikaa yaa harikaa bayildim bu nasil bir goruntuuu ellerine saglikk ben yapistimm, mumkunse ayirmayinizz:)))

Doyumluk.... dedi ki...

Görüntü harika .eline sağlık.

Mutfak Havlusu dedi ki...

Bence harika olmuş bu halleri ismide çok tatlı:)
bu arada sizi seyrimde olduklarıma ekledim izninizle..

Gaye dedi ki...

Bu yaptığın pasta o kadar damak tadıma uygun ki, anlatamam sana.. eline salık diyorum başka ne denir ki :)

Gaye dedi ki...

Bu yaptığın pasta o kadar damak tadıma uygun ki, anlatamam sana.. eline salık diyorum başka ne denir ki :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin