17 Eylül 2012 Pazartesi

Kışlık Domates Konservesi, Erik Reçeli ve Kış Hazırlıklarında Son Durum



Mevsim sonbahara dönüyor. Ben geriden geliyorum oysa. Yaz meyveleriyle hasbihal edemedik daha, hoş ameliyat sonrası kiminin ancak suyunu içebildim, kiminin püresini ya. Neyse efenim, hala bulabiliyorken yapıp fotoğraflamak istediğim reçetelere yoğunlaşmak istiyorum. Sonra sevgilimin hediyesi 5 kg bitter kuvertürüm, çok çikolatalı, çok meyveli hayallerim var. Var ya bir yanda da yetişmesi gereken kış hazırlıklarım var. Biraz domates ve fasülye konservesi yapıldı, tarhanamız çoktan kavanozlara girdi, dondurucuya bamya atıldı, taze fasülyeler, patlıcanlar, biberler, kabaklar,domatesler  kurudu. Yabani elmalar kurudu; hoşaflık, atıştırmalık. İki kavanoz da turşu kuruldu şimdilik. Turşuların devamı gelecek, patlıcan, kırmızı biber ve ajvar sos yapma hayallerim de mevcut. İşin çoğu gitti azı kaldı diyebilirim. Ama bünye pek kaldıramıyor bunca işi, dur desem de durmuyor, halsiz düşüyorum gün sonunda.

Gelen sonbaharın sakinliği, dizi dizi kavanozlar, renkler unutturuyor biraz da olsa yorgunluğumu. Erikler sütçümden, küçük ve tatlı köy erikleri. Bir kilo eriğe bir kilo şeker oranıyla temizlenip yıkanmış erikler akşamdan şekere yatırıldı, sabah kaynatıldı.Ocaktan almaya yakın azıcık limon sıkıldı, sadece tahta kaşık kullanıldı bu işlemler sırasında ve minicik tereyağı atıldı içine. Pişmesine yakın porselen bir tabağa alınıp kıvamı kontrol edildi, hazır olduğunda sıcak vaziyette iken kavanozlandı, ağızları sıkıca kapatıldı, hemen ters çevirip dinlenmeye bırakıldı. Ters çeviriyoruz ki, meyveler kavanozun üst kısmında kalmasın.  Olur da ölçemediniz göz kararı ayarladınız şekerini, sonra bir de baktınız ki reçeliniz fazla şekerli olmuş; çare kolay. Hemen aynı meyveyi azıcık suyla şekersiz olarak şöyle bir iki tıkırdatın, ekleyin reçelinize yeniden kaynatıverin birazcık, ziyan olmasın emeğiniz, paranız.


 Domates konservesi içinse dün yaptığımda ( bir günde bütün ihtiyacımı yapamıyorum) dokuz kilo lezzetli Ayaş domatesleri kullandım. Dokuz kilo domatesten on dört adet yarım litrelik kavanoz çıktı. Altlarına çarpı attığınız domatesleri kaynar suyun içine atın. Biraz bekleyin, kolayca kabuklarını soyabileceksiniz. Şimdi yemeklik doğrayın ve büyükçe bir tencerede az zeytinyağında doğranmış sivri biberleri ( ölçüsü size kalmış, ben fazla biberli sevmediğimden az kulandım)  çevriştirip hemen domatesleri atın. Kaynadığında ara ara karıştırarak biraz diriliği çıkana kadar pişirin. Temiz, içi kuru kavanozlara  -ocağın altını kapatmayın bu arada- doldurun. Bir yandan küçük bir tencerede yeni, kullanılmamış kapaklarınız da kaynayadursun. Bir maşa ile kaynar sudan aldığınız kapağı bezle tutarak dikkatlice kapatın hemen. Dilerseniz bu aşamada hemen ters çevirip kaldırabilirsiniz. Ancak ben kapakların atma ihtimalini sıfıra indirmek için geniş tencereye kapakları altta kalacak şekilde kavanozları dizip yarıya gelmeyecek kadar sıcak su koyup beş altı dakika kaynatıyorum. Bu aşamada da domateslerin bir parça pişeceğini hesaba katarak tencerede öyle uzuun süreler pişirmiyoruz. Şimdi kavanozları dikkatlice bezle tutarak sudan alıp yine kapakları altta kalacak şekilde dizin ve ertesi güne kadar yerlerinden oynatmayın.

Ertesi gün kapaklara baktığınızda kapağın orta kısmının hafifçe içe çökmüş olduğunu, oradaki bombeyi  hissedeceksiniz. Serin ve karanlık bir yere kaldırıp kışın yemeklerinizde gönül rahatlığıyla kullanacağınız domatesleriniz hazırdır.

Kış hazırlıkları kapsamında diğer anlatımlarım, fotoğraflar, tarifler ve önemli ip uçları için uğrayabilirsiniz. 

Afiyetle, güzel günlerde tüketiniz.


9 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Ellerine sağlık canım..Kışın afiyetle yemek nasip olsun..Erik reçelin süper olmuş...bayıldım..

sare dedi ki...

Sevgili Narince, bütün evlerde bir telaş bir telaş, değil mi?
Erikleri tanıdım, hemen içinden bunlar marketden alınma değil diye düşünmüştüm. Çankırı'da da yetişir ve çok lezzetli olurlar. Çok güzel olmuş reçeliniz, rengi muhteşem Ellerine sağlık.
Domates suyu ise şişe sıralanmışlar bende sizin gibi yaptım. Birazını kabuğunu soyup konkase şeklinde yapıyorum.
Sevgili arkadaşım ne çok hazırlık yapmışsınız, kendiniz fazla yormayın.
Yaptıklarınız afiyetle mutlu sofralarda yenilip içilsin.
Sevgili yeğenlerime de başarılı bir eğitim- öğretim yılı diliyorum.
Çok sevgiler.

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

hoş geldim narinim ellerine sağlık.
kışın kahvaltıda sendeyim.

kalpkurabiye dedi ki...

herşey tıkırında olsa gerek ablacım:)
bereketli olsunn:))
Allah ağız tadı ile tüketmeyi nasip etsin:)

mosguetravelerMosguetraveler dedi ki...

MERHABALAR
MAŞALLAH MAŞALLAH DİYORUM
HAMARAT OLMAK BİR BAŞKA ŞEY

SİZİ İZLEMEYE ALDIM.BENDE BEKLERİM

Yeşim dedi ki...

Allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin...ellerinize sağlık

İnci Yemek dedi ki...

Sağlıklı ve güzel günlerde yemek nasib olsun canım:)ellerine emeklerine sağlık.
öperim seni ve kuzularımı..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

narinime de bu yakışır dedim durdum..
emeklerine- elelrine sağlık

sağlıkla da yemek nasip olsun..
çookk sevgiler.

Gaye dedi ki...

bende yaptım konservelerimi..ilk kez makarna sosu ve menemende kullanılmak üzere biberlisinden de yaptım.. umarım bozulmaz..eline sağlık..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin