18 Mart 2010 Perşembe

Oh ne âlâ!


Ye, iç, gez, toz bir de üste para kazan! Oh ne güzel!

Televizyon gezginlerini izledikçe eminim pek çoğunuzun ağzından dökülüyordur benzer cümleler. Mehmet Yaşin şehir şehir dolaşıp nefis yemeklerin, kebapların, pidelerin tadına bakarken , Vedat Milor esnaf lokantalarında ambiansa bir, lezzete dört yıldız verirken sizler de yutkunmuyor musunuz? Gerçi beni bilmem hangi beş yıldızlı otelin, dünyanın bilmem hangi köşesinden gelmiş aşçısının hazırladığı gastronomik tabaklar değil, sıradan küçük lokantaların lezzeti daha çok çekiyor.

Anthony Bourdain, yaşlı gezegenimizin herhangi bir yerinde huşu içinde yemek yerken, kokuları siz de almak istemiyor musunuz? Ben de rezervasyonsuz gezineyim, param da cebimde kalsın diye iç geçirmez misiniz? Sürekli yemeğin içinde yaşayan, yine de formda kalmayı başarabilen yakışıklı aşçımız pek çoklarını kızdırsa da izlenesi bir program hazırlıyor.

Andrew Zimmern, farklı lezzetler peşinde gezerken içimizin kalkması umulan yemeklere istedikleri tepkiyi vermiyorum çoğunlukla. Çünkü ben de en az kendisi kadar seviyorum kuzu ciğerini, beyin, işkembe, bilimum sakatatı. Lakin Meksika'da armadillo eti ya da küçük böcekleri canlı canlı yerken aynı hisleri taşımıyorum. Ama diyorum Bourdain geldi İstanbul'a, Zimmern de gelse, kokoreç yese, beyin haşlama yese, ciğer kebabımızın tadına baksa, unutabilir mi bir daha?

Şimdi bu sözün üstüne bizden bir tarif eklemeliydi ya haftalardır sırasını bekleyen bir hamur işi var bugün. Bir İtalyan şefe, GinaDe Palma' ya ait bir tarif. Tabii benim dokunuşlarımla. Tarife göre bir kek; bana kalırsa daha çok kuru meyveli, tatlı çörek demeli buna. Şef üç tur bindiriyordu tarifte, ben tur bindirmek yerine hamuru altı eş parçaya bölüp yağladım. Sebebinin bu olduğunu sanmamakla birlikte, hamuru çok güzel, ama hacminden dolayı hamur kalma ihtimali yüksek bu çöreği ben pek sevmedim. Hamur tek başına poğaça yapılmaya müsait, güzel bir hamur yalnız çok dolandığından, düşük ısıda usul usul pişirmek gerekiyor, bu da kurumaya sebep olabilir. Benimki güzel pişti, daha küçük çörekçikler halinde pişirilse daha güzel olabilirdi diye düşünüyorum. İşte tarif:

Hamur İçin:

  • 4,5 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • Bir su bardağı ılık su
  • Bir çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • Bir paket instant maya


Kat vermek İçin

  • 80 gr tereyağ

İçine:
  • Kuru üzüm
  • Fındık
  • Ceviz
  • Badem
  • Tarçın
  • Karanfil
  • Portakal kabuğu rendesi
  • Kuru kayısı


Hazırlama:

Malzemelerin hepsini yoğurup, yumuşak özlü bir hamur elde edin. Hamuru ılık bir yerde mayalandırdıktan sonra altı eş parçaya bölün. Oda ısısındaki tereyağını da altı eş parçaya bölüp, açtığınız bezelerin herbirini yağlayıp, üst üste koyun. Hepsini birden yine yağlayarak, katlayın ve yağların donması için on beş dakika buzdolabına kaldırın.

Bu arada bulduğunuz ve sevdiğiniz her kuru meyveyi yıkayıp, hatta önceden çıkarıp ılık suda biraz yumuşamalarını sağladıktan sonra, doğrayın. Buzdolabından çıkardığınız hamuru hafif unlu zeminde dikdörtgen şeklinde açın. Kurumeyveli harcı, hamurun her yerine eşit bir şekilde yayın. Sonra bir ucundan başlayarak rulo şeklinde, bu ruloyu da gül böreği gibi sarın. Yağlı kağıt ile kapladığınız kelepçeli kalıba hamuru yerleştirin, tekrar mayalanıp kabarana kadar ılık bir yerde bekletin. Hamur tekrar kabarınca, üzerine yumurta sarısı sürün, susam serpip 170 derece fırında pişirin.

30 yorum:

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

BENDE O TV PROGRAMCILARINI ÇOK KISKANIYORUM .GEZ YE OH NE GÜZELLL

Unknown dedi ki...

Valla arkadasim, isin özü bir daha dünyaya gelsem, ben de gezgin bir gurme olmak isterdim... Hele de önde gelen kanallardan birinde, hem ayligimi alayim, hem gezeyim, hem de bedavadan yiyip iceyim... Bence de ohh ne ala... Nerede kalmistik... Eveet... Neyse bir daha dünyaya gelmeyecegimize göre bugünümüze bakalim ve ellerinize saglik diyelim... Cok lezzetli görünüyor buralardan... Mmm... Afiyetler olsun... Sevgilerimle,

umutluhayat dedi ki...

elleriniz esağalık güzel olmuş

susamcorekotuFeriha dedi ki...

eline sağlık görüntü ve içindeki lezzet mükemmel:))

Sevgi Küçük dedi ki...

aynen katılıyorum! Ne ala ki ne alaaa!
ayrıca harika olmuş ellerine sağlık. bende denesem mi acaba? dur iyileşince deneyeyim
öperim

Ordanburdanhayattan dedi ki...

aman Allahım bu nasıl bir güzelliktir yaa, ellerine sağlık. o gezginlere nasıl imrenirim ben de hiç sorma. dünyanın en keyifli işi bana göre, eşime göre de en keyifli iş spor yorumcularının işiymiş:))) sevgiler

Unknown dedi ki...

Canim arkadasim, biraz önce yorum birakmistim sana ama gelmemis galiba. Tekrar yaziyorum ve diyorum ki dünyaya bir daha gelsem ben de gurme olmak isterdim... Hele bir de arkamda o güncel, bol parali kanallardan biri varsa... Gelsin kabarik cekler, hem gezelim, hem yiyelim, icelim ohhh ne ala.... Cok haklisin arkadasim... Neyse biz konumuza dönelim... Sana tarifin icin ellerine saglik diyorum... Cok istah acici görünüyor, Sevgilerimle,

Unknown dedi ki...

Neclacım o parogramları ben de çok seviyorum hatta küçük oğlum izlerken oh hem yiyorlar hem gezip görüyorlar hem de para kazanıyorlar der.Valla çok keyifli değişik tatlar mekanlar ama bir de onlara sormak lazım bence bir şey hobi olmaktan çıkınca işe dömnüşüyor o da olayı sıkıcı kılıyor bazen düşünüyorum bir küçük cefem olsa ya da yaptıklarımı satma şansım şimdi aldığım keyfi alırmıyım diye
Valla çöreğin görüntüsü nefis nar gibi kızarmış ama sen öyle diyorsan

angel dedi ki...

ellerine sağlık cnmmm
sevgiler bırakıyorum

ANNEMİNELİ dedi ki...

Bütün paylaşıma katılıyorum.Derler ya;'' Babamda yapar''. Bende yaparım.Çörek süper görünüyor.Ellerine sağlık.Sevgi ve saygılarrrrr....

Kağıttan Gemiler dedi ki...

Yaklaşık bir saattir geziniyorum blogunuzda. Çok güzel tarifler ver elinize sağlık. Bir kaçını haftasonu denemek üzere not bile aldım.
Selamlar

Hatice dedi ki...

dimi ama:))

çörek çok güzel görünüyor, ne güzel de kızarmış, hamur kalma ihtimali yüksek demişsin ya acaba diyorum daha büyük bir kalıpta pişirmek daha mı iyi olur?
bir de anlayamadığım bir nokta var Neclacığım, 6 bezeye bölün demişsin ya, onları açıp mı yağlıyoruz, eğer öyleyse tabak büyüklüğünde mi olacak?
sonra nasıl katlıyoruz?
sevgiler...

Narince dedi ki...

Hatice'ciğim evet altı bezeyi tabak büyüklüğünde değil, açabildiğim kadar açıp hepsini yağladım, üst üste koydum. Sonra tekrar en üstteki bezeyi de yağlayarak katladım. Sonra dikdörtgen açıp içini koydum canım. Hamur daha büyük bir kalıba dolamaya yetmeyecektir. Belki daha ince açılırsa söylediğin gibi olabilir denemek lazım.

yeşim dedi ki...

çok güzel görünüyor canım arkadaşım....ellerine sağlık.iyi hafta sonları.sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Necla'cığım,bu çöreğin arasına çekilmiş haşhaş-marzipan girerse, tıpkı Almanların schneckeleri gibi olur..)Tek porsiyonluk doyumluk şeklinde..))Ellerine sağlık canım..


Bir ara benide gurme yapacaklardı istemedim..Olsaydım sanırım 150 kiloya çıkardım kesin..))



Sevgiler..

made in funda dedi ki...

SANA KATILMAMAK MÜMKÜN MÜ NECLACIĞIM.HEM GEZ HEM YE HEM DE ÜSTÜNE PARA AL...KISKANÇLIKTAN ÇATLIYORUM ASLINDA!!!ÇÖREĞE GELİNCE BİRAZ ZAHMETLİ AMA NASIL HARİKA GÖRÜNÜYOR CANIM...NEFİS...BEN YAPMAYAYAIM BUNDAN KESİN HEPSİNİ MİDEYE İNDİRİRİM...ELLERİNE SAĞLIK..AFİYETLER OLSUN SİZE..

beste dedi ki...

bourdin'e bayiliyorum senin bu yaptigin lezzete de of ki ne of:) yumusaciktir oo:)

Pembe Tatlar dedi ki...

bu konuda bende hemfikirim canım:)))
Çok can sıkıcı birde tadlarına bakıp hımmm diye kafa sallamıyorlarmı:)))

Canım ellerine sağlık:)))
Senin şu kandırıkçı böreği sık sık yapıyorum hatta en kısa zamandada yayınlayacağım ..
Pzar kahvaltı için bunuda deneyeceğim:D

Magia da Inês dedi ki...

Oi, amiga!
Voltei para mais uma visitinha...
Essa receita está apetitosa e a foto do prato maravilhosa!...
Um ótimo fim de semana!
Beijinhos.
Itabira - Brasil

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Canim,
sanirim yemekten anlayan ve iyi bir bir asci olan bir kisi mutlaka yutkunuyordur o programlari izlerken, zira ben de öyleyim, itiraf ediyorum:)) Aman biryerlerimiz sismesin korkusuda cabasi tabii ki, yok saka yapiyorum sadece.

Bu mayali güzellik cok dikkatimi cekti, bu tür cörekler simdi burada Paskalya zamaninda cok yapiliyor, ellerine saglik canimcim.

Selamlar ve kocaman öptüm.

sucre en poudre dedi ki...

süper görünüyor!
ellerine sağlık
iza:)

meltem Beker dedi ki...

Çöreklerin yada keklerin görüntüsü çok güzel görünüyor bencede seninkiler çok güzel pişmiş canım:)

Bu gezginleri bende gıptayla izliyorum canım:)
Süper iş walla tekliflere açığım:)))
sevgiler...

Zehra Gürgen dedi ki...

evet izlerken bende hep ohh diyorum :)
ama tabii o noktaya gelene kadar adamlar çook çalışmışlar.Damaklarını geliştirmişler. Çöreğe bayıldım Neclacım, iyileştiğimde denemek isterim, hamurun görüntüsünden çok güzel olduğu kesin.
ellerine sağlık canım
sevgiler

rumma dedi ki...

Üzümlü çöreği hep hazır alırım, hiç evde yapmayı denemedim..:)

Harika görünüyor ellerinize sağlık..sevgiler

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

En sevdiğim programlar Gezi-seyahat ve gurmelerin programlarıdır... Hele bir de bizim kültürümüzü anlatıyorsa keyifle ve imrenerek izlerim...

Çörek harika görünüyor... Ama azıcık kendimi frenlemem lazım... Herşeye sulanıyorum sonra kıyafetlerin düğmeleri zor kapanıyor...

Ellerine sağlık... Sıcacık sevgiler...

Bir Dilim Düş dedi ki...

Vallahi ence de çok haklısın. Bu arada tarif müthiş görünüyor ellerine sağlık.

Sevgiler,
Evren

Tijen dedi ki...

Ufak bir not eklemek isterim:
O programları yapan kişiler olmak epey bir emek istiyor. Herkes emeğiyle ve becerisiyle gelmiyor tabii oralara, sadece torpille program yapanlar da var ama Mehmet Yaşin olsun, Vedat Milor olsun yıllarca kendilerini geliştirmiş kişiler. Bir günde isim olmadılar yani.
*
Necla'cığım,
Bu muhteşem bir lezzete benziyor. Gözümü kapattım da zihnimle hissettiğim şeyi pek sevdim.

gülay mutfakta dedi ki...

evet bende katılıyorum.. en keyifli iş bence.. çörekte harika görünüyor.. elllerine sağlık...
sevgiler..

Mimosa Café dedi ki...

bu çok güzel birşeye benziyor. özellikle de fırından taze çıktığında mis kokulu muhteşem bir lezzet olmalı... çok seyahatli bol yemekli iş sahiplerine imrenmemek elde değil tabi. düşlerini gerçeğe çevirdikleri için çok tebrik ediyorum kendilerini. bu arada esnaf lokantalarına ben de bayılırım. sevgiler.

Adsız dedi ki...

Its such as you read my mind! You seem to know a lot about this, such as you wrote the ebook in it or something. I believe that you can do with a few % to power the message home a little bit, however other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I will definitely be back. low cost car insurance affordable car insurance

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin