12 Ekim 2013 Cumartesi

İncasiye




Bayramda et pişireceğim ama; kavurmanın, haşlamanın dışında bir şeyler yapmak istiyorum diyenlere önerimdir. Biraz tatlımsak, herkes sevmeyebilir şimdiden söyleyeyim. Mardin'den bu tarif,  ete tatlımsak hallerini katansa erik ve pekmez. Asıl ismi inci asiye fakat; günlük söyleyişte kaynaşıp incasiye olmuş yıllar içinde. Aslı elbette koyun etiyle, ben kemikli dana kullandım. Kafama göre değiştirmeye hakkım var mı, değiştirdiysem ismi incasiye olur mu bu yemeğin? Kafam bi milyon şekerim bu aralar bunları tartışmaya hiç girmeyeceğim, ne kendimle ne başkasıyla. Ama şekerim bir söz var ki dilimde dönüp duran, ne mevzu ile alakası var ne de sizi ırgalıyor biliyorum. Yine de diyeceğim işte: '' hem şu kısacık ömrümüzde kaç kişiye kapılarımızı ardına kadar aralıyoruz ki?''

Yemeğe dönersek iki gözüm, et ister düdüklüde ister en sevdiğiniz tencerenizde önce mühürleyip, sonra kısık ateşte kendi buharında bir süre pişirilir, suyunu çekince iri doğranmış piyaz soğan ve  biber salçası ile kavrulur, üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su, tuz  verilir. Bu arada kuru erikler suya ıslanır. Etler pişince yumuşayan erikler, bir kaşık da pekmez eklenir. Hepsi bir şöyle tıkırdar, bu kadar.

Bayram için bir başka et yemeği daha sunacağım, kutlamamı da o zaman yaparım, kendinize iyi bakın güzeller...


7 yorum:

bırtutamkekik dedi ki...

bir azeri arkadaşım var çok sevdiğim..
bizi bir akşam evlerine yemeğe davet ettiler.
öyle hoş lezzetler tattık ki o akşam,kazmaklı pilav,kuru erikli et sote,vs..
aklımda kalan en hoş yemek erikli olan et soteydi.:)
eminim bunu da severim.
ellerine sağlık narincem.
musmutlu bayramlar dilerim şimdiden.
sevgilerimle...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Bende ilk kez burda, etin bütün kuru soganlarla pisiren arkadasimi gördügümde sasirmis ama cok sevmistim,ben eminim bunuda severim,zaten erigin o muhtesem mayhoslugu ete yakisacaktir ,nefis! Simididen Kurban Bayraminizi kutluyorum efendim,sevgiler...

sare dedi ki...

Narince, tam benlik bir yemek "inci asiye", incasiye yi çok sevdim. meyveyi ete çok yakıştırıyorum.
Sevdiklerinizle mutlu bir bayram geçirmenizi diliyorum, çok sevgiler.

mine dedi ki...

"tatlımsak" halleri merakımdan deneyeceğim sanırım ellerine sağlık canım şimdiden nefis bir bayram dileklerimle

Unknown dedi ki...

Nefis bir tariff, kesinlikle deneyecegim. Paylasim icin tesekkurler.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Tarif çok güzelmiş ellerinize sağlık. Ayrıca ismiyle ilgili tahminimi söyleyeyim bir Mardinli olarak: incas Mardin yöresel arapçasında erik anlamına gelir. Yani incasiye erik yemeği demektir. Aynı şekilde caneriği, çağla vs. den yapılan yemeklere de yöresel Arapça isimler verilir. İnci Asiye daha ziyade yakıştırma. Memleketimi hatırlattınız, teşekkürler. Güzellikler sizinle olsun.

Unknown dedi ki...

Evet. Yukarıdaki yoruma ben de bir Mardinli olarak katılıyorum. İncasiye incas eriği yemeği anlamına gelir. Benzer şekilde gene farklı tür erikten yapılan alluciye (gene et yemeği) vardır. İnci Asiye ismi de Niyagara yerine Ne Yaygara ya da Amazon yerine Amma Uzun demek gibi hoş bir yakıştırma olmuş. :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin