11 Haziran 2012 Pazartesi

Pancake: Yumurtanın Hallerinden Yalnızca Biri






İçerdiği protein ile beslenmemizde vazgeçilmez  bir yeri var yumurtanın. Tek başına bir öğünümüz olabilir, beklenmeyen misafire kek olur, mücverde, köftede malzemeleri bağlar. İyi bir kabartıcıdır aslında, karbonat kullanmadan pasta kekini kabartmak pasta sevdalılarının en özel hayallerinden biri değil midir? Yoğurtla birleşir çılbır olur, sucuğun, pastırmanın  yanında, menemende ekmek banılasıdır. Kavurduğunuz herhangi bir ota, sebzeye ya da mantara bir de yumurta kırdınız mı lezzeti katlarsınız. Hele soğana! Çok kısık ateşte usul usul, yakmadan kavrulmuş soğanların üzerine açılan göz göz boşluklara kırılır yumurta. Saraya alınacak aşçıların sınav sorusu, iftar sofralarının baş tacı, Abdülmecid'in lezzetli yapanı ödüllendirdiği, adına yarışmalar düzenlediği : soğanlı yumurta!

Doğanın mükemmel ambalajı, içinden taşan lezzetiyle, yemek konusunda becerisi olmayanların da imdadına koşuyor. Bir yumurta kıracak kadar zamanda mutfağa misafir ediyor onları. Tatlıların, hamur işlerinin, türlü türlü sosların baş malzemesi. Parfe ve  dondurmalarda, kremalarda çiğ kullanıldığından azıcık gözümüzü korkutsa da vazgeçemediğimiz; yıllarca kolesterol yapıyor diye tereyağ ve kırmızı etle birlikte adeta öcüleştirilen.

Bütün dünya mutfaklarında, bütün yemek kitaplarında rastlarsınız ona. Hemen her ülkede yumurtayla yapılan ortak tada yoğunlaşalım istiyorum.  Fransızlar krep demişler, İngilizler, Amerikalılar  pancake (pen-keyk), Ruslar bliny (bilini), Avusturya'da palachinka (palaçinka)olmuş, bizde akıtma, cızlama. Biz tuzlu halini sever ve kullanırken; diğer uluslarda hamuru tatlı hazırlanıp, hatta reçel, akçaağaç şurubu ve çeşitli meyvelerle sunulmuş. Fransızlar portakal kabuğu katıp, alkollü içkilerle flambe edip tüm dünyaya crepe süzette (krep süzet) i armağan etmişler. Ruslar bliny yanında tereyağ, ekşi krema, havyar, somon füme yerlerken; biz akıtma arasına ette koymuşuz, peynir de , böbrek de.

Krep ve akıtmalar, bir de İngiliz pancake leri tavaya bütün olarak yayılırken; Amerikan pancek lerine kabartma tozu konuyor, tavaya ince bir tabaka halinde değil biraz kalınca ve sekiz on santimetre çaplarında dökülerek pişiriliyorlar.

Bu bildiğimiz akıtmadır, pancake de neymiş deyip, yaklaşımımızı özenti bulan zihniyete de gıcığım var bu arada. Oturup aradaki farkları araştırmalarını, farklı tadlara damaklarını açmalarını öneriyorum onlara. Bir de yumuşacık, pofuduk pofuduk pancake tarifi vereyim belki denemek zahmetinde bulunurlar?

Malzemeler:

Hamur İçin:


  • 2 adet yumurta
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 çay bardağı un
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 200 gram süt kreması 


Pişirmek İçin:


  • Tereyağı


Servis İçin:


  • 4 adet kivi
  • 200 gram krema
  • Pudra şekeri
  • Vişne reçeli



Hazırlama:

Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın.

Hamur malzemelerinden kremaya vanilyayı katıp çırpın.

Sonra un ve yumurta sarılarını da ekleyip yeniden çırpın.

Yumurta beyazını çelik ya da cam bir kap içinde minicik tuzla kar haline gelinceye kadar çırpın. Kar haline gelip de ters çevirdiğinizde kaptan dökülmediğinde kremalı diğer karışıma katın.

 Tahta bir spatula yardımıyla, alttan üste doğru yumurta aklarını söndürmeden karıştırın güzelce.

Yapışmaz yüzeyli bir tavaya tereyağı koyup eritin.

Hazırladığınız hamurdan bir tatlı kaşığı kadar alıp tavaya koyun, üstünden hafifçe bastırarak bir santim kalınlığında, düzgün bir şekil almasını sağlayın.

Bu arada fırınınız elli derecede beklesin sizi.

Ocağın altını orta ayarda tutup, önlü arkalı, yakmadan bütün harcı pişirin. Pişirdiğiniz pancakeleri ılık tutmak için fırında bekletin.

Servis için kullanacağınız kremaya sevdiğiniz oranda pudra şekeri katıp iyice çırpın. Hem hamurda şeker var, hem kivi, hem reçel, bu yüzden kremanın tatlılık oranını size bırakıyorum.

Pancakelerinizi reçel, dilimlenmiş kivi ve kremayla servis yaptığınızda çocuklarınız bayram edecek.


10 yorum:

ayak izleri-sevgi dedi ki...

harika görünüyor.. üzerine vişne reçeli.. allaah..

sarımutfak-hande dedi ki...

çok güzel sunum harika
tekrar kahvaltı yapasım geldi :)))
ellerine sağlık

zeymurancafe dedi ki...

ellerıne sağlık kahvaltıda yumusacık bır pancake fena olmaz nefıs gorunuyor

Aysel dedi ki...

Hımmm nefis görünüyor, banada yapan olsa da ben de bayram etsem olma mı ???

Hülya dedi ki...

Anne sütü kadar değerli bir besinmiş yumurta...
Beyazını yemeyi çok sevmesem de yumurtasız mutfak düşünemem.
Pancake de harika görünüyor.
Ellerine sağlık

our twins of N.Y./SEYHAN dedi ki...

sunum yine muhteseem, yine harika! ellerine saglik...

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

pancake bayilirim, evde yapamasam bile mutlaka hazirini alirim
ellerine saglik canim cok guzel gorunuyor.

sare dedi ki...

Yazınızın sonunda belirttiğiniz konuya tamemen katılıyorum. Çok haklısınız.
Krep, cızlama pek sevmiyorum ama ara ara çeşit olsun diye yaparım.
Pancake tarifi çok güzel... Denenecektir, sevgili Narince.
Sevgiler.

nalan dedi ki...

az kaldı, benimde bitecek hasterim. ben hep akıtma yapardım, hatta arkadaşımın oğlu kavanoz kavanoz isterdi "sen yap hazır olsun, annem beceremiyo" diye :)
yumurta tekrar serbest oldupunda denemeli tarifini, du bakali :)

Unknown dedi ki...

Ne hoş gözüküyor..
Oysa tatığım zaman,şekerli tadından dolayı hayal kırıklığı yaşatmıştı.
Ben de tuzlusunu yaparım dedimdi ama,henüz icraat yok:)
Ellerine sağlık canım.
Şifa olsun inşAllah..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin