26 Haziran 2012 Salı

Maş Fasülyesi Çorbası




Yaz günü de ne çorbası demeyin. Ben ararım, evdekiler de arar. Bi çorba yapsak da içimiz yumuşasa. Üç beş gün geçti mi çorbasız,  bu duygu belirir. Bugün arşivdeki yirmi altı çorbaya bir yenisini ekleyeceğiz. Bereketli coğrafyaya sahip, çok kültürlü kent Antep'ten. Ne çok Antep yemeği tarifi veriyorsun diyebilirsiniz. İpek Yolu'nun geçtiği bu kentin mutfağı  büyülü baharatları, zengin yemek çeşitliliği ile eşeledikçe, öğrendikçe çoğalıyor sanki. Önümde pişirmek için sabırsızlandığım onlarca yemek sıra bekliyor hala.

Maş fasülyesini duymuşsunuzdur. Toroslar'da yetişen, proteince zengin, minik, yeşil bir baklagil. Gaziantep'te çorbası ve piyazı yapılıyor. Maş çorbası temel olarak alaca çorbaya benziyor. İri piyazlık doğranmış bolca soğan, kurutulmuş biber ve üzerine yakılan yağ-tarhun ikilisi gibi. 

Bir su bardağı fasülyeden altı- sekiz kişiyi doyuracak kadar çorba çıkıyor. Maş fasülyelerinin taşlarını ayıklayıp yıkadıktan sonra bolca suda pişmeye bırakın. Hatta bu suyun bir su bardağı kadarı et ya da tavuk suyu olursa çorbanız daha lezzetli oluyor. On beş yirmi dakika sonra kabuklarının suyun üzerine çıkması beklenirken ben böyle bir durumla karşılaşmadığımı söylemeliyim. Siz bu arada irice piyazlık doğranmış üç orta büyüklükte kuru soğanı zeytinyağında sarartın. Bir yemek kaşığı domates salçası, bir yemek kaşığı da biber salçası katıp kavurun. Kavrulmuş soğanları henüz iyice yumuşamamış fasülyelere ekleyin, az ateşte pişmeye bırakın. Fasülyeler pişmeye yüz tuttuğunda bir Türk kahvesi fincanı yıkanmış pirinç, iki üç tane de kurutulmuş dolmalık biber atıp, pirinçler ve biberler yumuşayana kadar pişirin. Tuzunu da ayarlayıp, çorbanızın kıvamını kontrol edin. Suyu azsa sıcak su ekleyin, biraz duru görünüyorsa altını açıp, kapağınını kapatmadan fokurdatın çorbayı. Pişen çorbaya küçük bir tavada kızdırdığınız tereyağı, kurutulmuş tarhun ve toz kırmızı biber üçlüsünü ekleyip taze taze servis yapabilirsiniz. Afiyet şeker olsun...


13 yorum:

pembe kekik dedi ki...

Sıcaklara da alışır çorbamızı gene içeriz çok lezzetli görünüyor.Ellerine sağlık.

** ZEL ** dedi ki...

Çorbayı o kadar seviyorum ki,bu sıcakta neyin demem,görünce affetmem:)
Maş fasülyeli hiç yapmadım,bu eksikliği en kısa zamanda telafi edicem inşAllah:)
Ellerine sağlık canım,şifa olsun..
Muhabbetle..

İnci Yemek dedi ki...

Ben çorbayı hiç mevsim ayırmadan severim de narincem ev halkından yaz aylarında rabet görmeyince ihmal ediliyor işte.
Ramazan ayı kapımızda o günler için listeme aldım çorb etiketini:)
Ayrıca da,kaymaçinanı,çikolatalı etimek tatlını.Vakitsizlik ve keyifsizliğimden yorum bırakmadım diye seni izlemedim sanmayasın:))
sarılıp öpüyorum seni...

our twins of N.Y./SEYHAN dedi ki...

bizim ailede yaz-kis corbasiz olmaz diyenlerden:)
ellerine saglik...

Ashley ★ dedi ki...

Artık Türkiye2ye geldim, bloğna doya doya bakabilirim çünkü herseyi anneme yaptıracam :D Yaşasın yemek yemek

Endüstriyel Mutfak dedi ki...

Ellerinize Sağlık Güzel olmuş, zahmetlerinizin karşılığını inşallah fazlasıyla alırsınız... teşekürrler..

Endüstriyel Mutfak dedi ki...

Ellerinize Sağlık Güzel olmuş, zahmetlerinizin karşılığını inşallah fazlasıyla alırsınız... teşekürrler..

Endüstriyel Mutfak dedi ki...

Ellerinize Sağlık Güzel olmuş, zahmetlerinizin karşılığını inşallah fazlasıyla alırsınız... teşekürrler..

sare dedi ki...

Bu bereketli çorbayı, gene ne güzel anlatmışsınız Sevgili Narince...
Çok severim ama biz bu sıralar almayalım:))
Biz soğuk çorbalarla kendimizi kandırıyoruz.
Fotoğraf bir harika, ellerine sağlık.

Ramo 1 dedi ki...

Uygun fiyatlarla kaliteli, telsiz ve güvenlik bariyeri, telsiz kiralama hizmetleri sunmuş bulunmaktadır.

MAZES dedi ki...

ben ığıdırda yemiştim yeşilden yapılanı,mağalesef reçetelerim kaybolmuş(ığıdırdakileri),google amca da bana bigi vermiyoru,biliyorsan bana mail ile gönderebilirsen çok sevinirim,bu maaş fasuliyesi gerçekten çok lezetli oluyoru,ellerine sağılık.

Narince dedi ki...

Üzgünüm bilmiyorum sayın Mazes.

Blogs dedi ki...

Merhabalar,

Blog'unuz tariflerinizin kalitesinden dolayi ilgimizi çekti.



Indeksleyebilmemiz için tarifinizi Ptitchef.com'a kaydetmenizden
memnuniyet duyacagiz.

Ptitchef Web'in en iyi Mutfak sitelerini bir araya getiren bir
rehberdir. Yüzlerce Blog şimdiden kaydedilmiştir ve sitelerinin
tanitimini PtitChef üzerinden gerçekleştirmektedir.

Ptitchef'e kaydolmak için
http://tr.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form veya
http://tr.petitchef.com sayfasini ziyaret edin ve üst kisimda yer alan
"Site blog'u ekleyin" üzerine tiklayniz.

Saygilarimla

Vincent
Petitchef.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin