26 Haziran 2012 Salı
Maş Fasülyesi Çorbası
Yaz günü de ne çorbası demeyin. Ben ararım, evdekiler de arar. Bi çorba yapsak da içimiz yumuşasa. Üç beş gün geçti mi çorbasız, bu duygu belirir. Bugün arşivdeki yirmi altı çorbaya bir yenisini ekleyeceğiz. Bereketli coğrafyaya sahip, çok kültürlü kent Antep'ten. Ne çok Antep yemeği tarifi veriyorsun diyebilirsiniz. İpek Yolu'nun geçtiği bu kentin mutfağı büyülü baharatları, zengin yemek çeşitliliği ile eşeledikçe, öğrendikçe çoğalıyor sanki. Önümde pişirmek için sabırsızlandığım onlarca yemek sıra bekliyor hala.
Maş fasülyesini duymuşsunuzdur. Toroslar'da yetişen, proteince zengin, minik, yeşil bir baklagil. Gaziantep'te çorbası ve piyazı yapılıyor. Maş çorbası temel olarak alaca çorbaya benziyor. İri piyazlık doğranmış bolca soğan, kurutulmuş biber ve üzerine yakılan yağ-tarhun ikilisi gibi.
Bir su bardağı fasülyeden altı- sekiz kişiyi doyuracak kadar çorba çıkıyor. Maş fasülyelerinin taşlarını ayıklayıp yıkadıktan sonra bolca suda pişmeye bırakın. Hatta bu suyun bir su bardağı kadarı et ya da tavuk suyu olursa çorbanız daha lezzetli oluyor. On beş yirmi dakika sonra kabuklarının suyun üzerine çıkması beklenirken ben böyle bir durumla karşılaşmadığımı söylemeliyim. Siz bu arada irice piyazlık doğranmış üç orta büyüklükte kuru soğanı zeytinyağında sarartın. Bir yemek kaşığı domates salçası, bir yemek kaşığı da biber salçası katıp kavurun. Kavrulmuş soğanları henüz iyice yumuşamamış fasülyelere ekleyin, az ateşte pişmeye bırakın. Fasülyeler pişmeye yüz tuttuğunda bir Türk kahvesi fincanı yıkanmış pirinç, iki üç tane de kurutulmuş dolmalık biber atıp, pirinçler ve biberler yumuşayana kadar pişirin. Tuzunu da ayarlayıp, çorbanızın kıvamını kontrol edin. Suyu azsa sıcak su ekleyin, biraz duru görünüyorsa altını açıp, kapağınını kapatmadan fokurdatın çorbayı. Pişen çorbaya küçük bir tavada kızdırdığınız tereyağı, kurutulmuş tarhun ve toz kırmızı biber üçlüsünü ekleyip taze taze servis yapabilirsiniz. Afiyet şeker olsun...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
12 yorum:
Sıcaklara da alışır çorbamızı gene içeriz çok lezzetli görünüyor.Ellerine sağlık.
Çorbayı o kadar seviyorum ki,bu sıcakta neyin demem,görünce affetmem:)
Maş fasülyeli hiç yapmadım,bu eksikliği en kısa zamanda telafi edicem inşAllah:)
Ellerine sağlık canım,şifa olsun..
Muhabbetle..
Ben çorbayı hiç mevsim ayırmadan severim de narincem ev halkından yaz aylarında rabet görmeyince ihmal ediliyor işte.
Ramazan ayı kapımızda o günler için listeme aldım çorb etiketini:)
Ayrıca da,kaymaçinanı,çikolatalı etimek tatlını.Vakitsizlik ve keyifsizliğimden yorum bırakmadım diye seni izlemedim sanmayasın:))
sarılıp öpüyorum seni...
bizim ailede yaz-kis corbasiz olmaz diyenlerden:)
ellerine saglik...
Artık Türkiye2ye geldim, bloğna doya doya bakabilirim çünkü herseyi anneme yaptıracam :D Yaşasın yemek yemek
Ellerinize Sağlık Güzel olmuş, zahmetlerinizin karşılığını inşallah fazlasıyla alırsınız... teşekürrler..
Ellerinize Sağlık Güzel olmuş, zahmetlerinizin karşılığını inşallah fazlasıyla alırsınız... teşekürrler..
Ellerinize Sağlık Güzel olmuş, zahmetlerinizin karşılığını inşallah fazlasıyla alırsınız... teşekürrler..
Bu bereketli çorbayı, gene ne güzel anlatmışsınız Sevgili Narince...
Çok severim ama biz bu sıralar almayalım:))
Biz soğuk çorbalarla kendimizi kandırıyoruz.
Fotoğraf bir harika, ellerine sağlık.
ben ığıdırda yemiştim yeşilden yapılanı,mağalesef reçetelerim kaybolmuş(ığıdırdakileri),google amca da bana bigi vermiyoru,biliyorsan bana mail ile gönderebilirsen çok sevinirim,bu maaş fasuliyesi gerçekten çok lezetli oluyoru,ellerine sağılık.
Üzgünüm bilmiyorum sayın Mazes.
Şu çorbayı bu kadar güzel yapmayınnnn acıkıyoruz :)
Yorum Gönder