23 Haziran 2012 Cumartesi

Etimek Tatlısı




O vakitler Oktay Usta programını kendi sunmuyor. Bir kenarda sessiz sakin yemeğini yapıyor. Hamur açarken halay çekmiyor, ordan oraya koşturmuyor, konuklarını şaşırtmıyor. Bir yarışma düzenlenmiş programda, küçük çaplı. Hanımlar çikolatalı tariflerini sunuyorlar. Ve yarışmadan birinci çıkıyor bu tatlı. O gün aldığım tarifi yıllardır yaparım. Yarışma ismi çikolata soslu yalancı tavuk göğsü iken,; zamanla, tatlının altında ekmek kadayıfına kafa tutan etimeklerden dolayı etimek tatlısı oluverdi. Üzerine beyaz pasta kreması yapanlar da çok. İki haliyle de nefis bir tatlı. Yapımı kolay ve söyleyeceğim ufak noktalara dikkat ederseniz, tuttu tutmadı derdi yok.

Bir paket etimeği tepsiye dizin. 2,5 su bardağı toz şeker ve 2,5 su bardağı suyu küçük bir tencereye koyun. Kaynadıktan sonra altını kısıp on beş dakika kaynatın, oacktan almadan bir dakika önce de birkaç damla limon suyu sıkın. Şerbeti ocaktan alır almaz etimeklerin üzerine gezdirin. Bir paket etimek bütün bu şerbeti çeker, meraklanmayın.

-Şerbete karamel ekleyip rengini koyulaştırabilir, etimeği iki sıraya çıkarıp tatlıyı yükseltebilirsiniz. Oralar sizin arzunuza kalmış.-

Başka bir tencereye bir litre süt, üç  Türk kahvesi fincanı un, üç Türk kahvesi fincanı şeker koyup orta ateşte karıştırarak muhallebi pişireceğiz şimdi.

-Önce unu yağda kavurup sonra sütünü vermek de bir yoldur. Lakin unun topaklaşma ihtimali ile uğraşmak istemeyenler için bu şekilde pişirmek en kestirme yoldur.-

Muhallebiyi iyice koyulaşana kadar dibini tutturmadan dikkatlice pişirdiğinizde bir yemek kaşığı oda ısısında tereyağ ve bir paket şekerli vanilin ekleyin. Blendırın doğrayıcı parçalayıcı ucu ile bi on dakika kadar çırpın muhallebiyi. Bu işlemi atlamayın lütfen, bu sayede tatlınız bıçakla kesildiğinde dağılmayacak, sağa sola akmayacak.Parçalayıcı ucunuz yoksa mikserle, o da yoksa kolunuza kuvvet çırpıcı ile iyice çırpınız.

Çırpma işlemi sayesinde biraz da ılımış olan muhallebiyi soğumuş, şerbetini çekmiş etimeklerin üzerine gezdirin. Üzerini düzeltip soğumaya bırakın.

Şimdi üzeri için çikolata sos yapacağız.200 ml süt kremasını kısık ateşe koyup ısınmasını bekleyin. Isındığında 100 gr kadar bitter çikolata koyup karıştırarak  kremanın içinde eritin. Sonra nutella kavonozunu eğip üç yemek kaşığı kadar akıtın, iyice karıştırın, çikolata sosunuz hazırdır.

Tatlı soğudu, çikolata sosunuzu da karıştıra karıştıra ılıtıp üzerine döktünüz mü işiniz bitti demektir. Tatlıyı buzdolabına koyun, en az üç dört saat iyice soğuyup donmasını bekleyin. Sonra dilimleyip servis yapabilirsiniz.


14 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

mımmm.nefis olmuş,ellerinize sağlık..gözüm gönlüm açıldı..

Canan Demirbağ dedi ki...

Çok severim bu tatlıyı,elinize sağlık..

tatlıhayat dedi ki...

En sevdiim tatlılardan biridir ellerinize sağlık..Sevgiyle..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

en has tatlıyı bile gölgede bırakır bu narinim..
ellerine sağlık...

pembe kekik dedi ki...

Çikolatanın üzerinde bir de nane olunca kalbimden vurdun. Çok nefis görünüyor.Ellerine sağlık Narince.

Sonu garanti tarifler dedi ki...

nefis gözüküyor.ellerine sağlık canım...sevgiler...

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

Ne güzel anlatmışsınız .ellerinize sağlık sevgiler

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

En sevdiğim sütlü tatlıların arasında yerini alır:)
Ellerine sağlık canım:)
Sevgiler...

emelce yemek dedi ki...

Gercekten cok güzel görünüyor,cok ta severim

sare dedi ki...

Sevgili Narince, şu sıcaklar geçsin ilk işim bu tatlıyı yapmak olacak, face de gördüğümde vurulmuştum.
Daha önce hiç yapmadım ama yedim. Bizim evde beyler pek tatlıcı değil ben de kendim için pek yapmıyorum. konuklarım geleceği zaman...
Teşekkürler, sevgiler.

Adsız dedi ki...

çok seviyore :D

Tijen dedi ki...

Gördüğüm en asortik etimek tatlısı bu Necla'cığım!

Özgür Tatlar dedi ki...

oktay usta artik sov yapiyor ,ama yinede tarifleri guvenilir.etimek tatlisini ben cikolata sossuz yapiyorum.hersekilde gideti var bu tatlinin.hem ekonomik hem kolay.

FATMA ÇELİK dedi ki...

harika bir tatlı ellerinize sağlık

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin