26 Ekim 2017 Perşembe

Haşhaşlı Nokul









Selçuklulardan bugüne Sinop'tan Samsun'dan Eskisehir'e, Isparta ve Burdur'a kadar Anadolu'nun pek cok sehrinde yapılir nokul. Cogunlukla mayalı hamurdan; kıymali, cevizli, üzümlü, haşhaşlı... Derler ki Samsun'a tütün götüren Bafralı tutunculer bugunku ulasim imkanlarinin olmadigi uzun yolculukta tok tuttuğu,  çabuk bayatlamadigi için yanlarina nokul alirlarmis. Siz de yapmak isterseniz işte size tarifim:


Malzemeler:

 🍀50 gr tereyağ
 🍀2 dolu yemek kaşığı toz şeker
 🍀1 çay bardağı su
🍀1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
 🍀2,5 çay kaşığı instant maya
🍀300 gr un

Içine Sürmek İçin: 
🍀Siyah haşhaş ezmesi

 Üzerine Sürmek Için:
 🍀1 yumurta sarısı
🍀susam


 Hazırlama:

 Küçük bir tavaya su, tereyağ, zeytinyağı ve toz şekeri alıp şeker ve tereyağ eriyen kadar ılıtın. (Fazla isinirsa biraz ilimasi için bekletin. )

 Hamur yogurma kabına unu alın ve mayayi ekleyip karıştırın. Sıvı karışımı una ilave edip iyice yogurun.(yumuşak ve yağlı bir hamur olacak)


 Hamuru çok az unladığınız tezgahta merdane yardimiyla dikdortgen seklinde olabildiğince ince açın.(çok ince olması önemli)

 İç harcı her yanına eşit şekilde bolca serpin.

 Hamuru bir ucundan başlayarak rulo şeklinde sarin. Biçakla ikiser parmak genişliğinde dilimleyin ve yagli kağıt serili tepsiye alın.

 Üzerine yumurta sarısı  sürüp bolca susam serpin.

 Fırını 180 dereceye ayarlayıp soğuk fırına verin.  Altı üstü güzelce kizardiginda kurdan batirip kontrol edin. Kurdan temiz çıktıysa fırından  alın. 

Afiyetle.


1 yorum:

WebKenti dedi ki...

leziz görünüyor

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin