5 Kasım 2014 Çarşamba

Çikolatalı Turta




Evet... Bu enfes şey için nerden başlasam bilemedim doğrusu. Aslında hikayesi kızımın diğer üç kankasıyla birlikte her cuma gelenekselliştirdikleri ev buluşmalarında sıranın bize gelmesiyle başladı her şey. Bu tatlı dört kıza hazırladığım çikolatalı turta  ve mandalinalı tartın tariflerini paylaşacağım sizinle.

Hani deriz ya bazen, özensem olmaz ! Bu  çikolatalı güzellik de akşam bulaşığı beklerken doğaçlama bir şekilde ve hızla yapıldı. Ertesi sabah kalıptan çıktığında önce güzelliği, gözler önüne serdiği yumuşacık nemli yapısıyla, sonra da tadıyla büyüledi yiyen herkesi.

Tarif aşağıda. Unutmayın yemeğin lezzetini kullanılan malzemenin kalitesi belirler. Kakao oranı yüksek bir kuvertür tatlımızın lezzetini katlıyor. Elbette elinizde kuvertür yoksa kare paketlerdeki bitter çikolatalardan kullanabilirsiniz. Ama dediğim gibi, çikolatalı tatlara düşkünseniz kuvertür çikolata alıp koyun kilerinize mutlaka.





Malzemeler:


  • 4 adet orta boy  yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 125 gr oda ısısında tereyağ
  • 2 tepeleme dolu dolu yemek kaşığı yoğurt
  • 3 tepeleme yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 paket karbonat
  • 1/2 su bardağı iri kıyılmış bitter kuvertür


Üzerinin Ganajı İçin:


  • 200 ml krema
  • Bitter kuvertür


Hazırlama:

Yumurtaların sarıları aklarından ayrılır.

Akları bir fiske tuz eklenerek mikserle çırparak kar yapılır.

Tabak ters çevrildiğinde kabarmış yumurta akları dökülmüyorsa istediğimiz noktaya ulaştınız demektir. (Yumurta aklarına minicik bile sarısının bulaşmamış olması gerekiyor. Bu yüzden mikser ucunuz sarılara değmeden önce bu işlemi yapıyoruz.)

Derin bir kapta yumurta sarıları toz şekerle birlikte şeker tamamen eriyene kadar çırpılır.

Sırasıyla tereyağ, yoğurt ve kakao da eklenir, çırpılır.

Kar yaptığınız yumurta akları dikkatlice alttan üste doğru bir tahta spatül yardımıyla söndürülmeden kakaolu harca eklenir.

Un, kabartma tozu ve karbonat birlikte elenerek yine tahta spatülle dikkatlice karıştırılan harç yalnızca  tabanına yağlı kağıt serilmiş, kenarları yağlanmamış kelepçeli kalıba boşaltılır. ( Kenarları yağlamıyoruz ki hamur tutunup kabarabilsin.)

İri kıyılmış bitter çikolata harcın üzerine serpiştirilir.

Önceden ısınmış 220 derece fırında on kadar pişirilir ve fırının ısısı 180 dereceye alınır.

Pişip kürdan testinden geçen turta tabanı fırının  ızgarası  üzerinde alttan hava alması sağlanarak soğumaya bırakılır.

Dibi tutmayan küçük bir tavaya krema konur ve kısık ateşte ısıtılır. Altını çok açıp fokur fokur kaynatıp kestirmeyin sakın.

Isınan kremaya bitter çikolata eklenir. Ölçü vermedim aslında 120/150 gr kadar çikolata yetiyor. Sizin kullandığınız çikolataya göre ayarlayabilin istedim. Çikolata eridikçe karıştırın ve istediğiniz koyulukta bir çikolata sos görünümüne ulaştığınızda eklemeyi bırakabilirsiniz.

Karıştırarak kabuk tutmasını önleyerek soğuttuğunuz ganajı soğuyan turtanın üzerine döküp  buzdolabında iyice soğutun.

Kenarlarından bıçakla sıyırarak kelepçeli kalıptan ayırdığınız tatlıyı üzerine toz fıstık serperek servis yapabilirsiniz.

Afiyetle...




Hiç yorum yok:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin