22 Temmuz 2010 Perşembe

Kabak Tadı



Bu deyim de nerden çıkmış ki? Kabağın ne günahı var? Sevmeyen sevmesin! Salatası, kızartması, dolması, zeytinyağlısı, çorbası... Say say bitmez, hamur işlerine girer, karnı oyulur tavukla, kıymayla etle doldurulur. Sabah erkenden toplanan çiçeği dolma yapılır. Çok yıllar önce Uşak'da sacda yapılmış kabaklı, bol soğanlı bir gözleme yemiştim tadını unutamam.

Lezzetli, lif zengini, az kalorili kabak diyet listelerinde mutlaka yer alır. Lakin ben kızartmasını baş köşeye koyuyorum, üzerine sarımsaklı yoğurt. Sütçü getirmiş pek güzeldiler, ilk iş kızarttım akşama, birazını dilimleyip iplere dizdim, kuruyacaklar, kışa soframıza. Biraz daha ufakçalarını da dolmalık kurutacağım.

Tazesiyle yaptığım dolmalar burada işte. Kabakları ikiye, üçe bölüp içlerini oydum, yıkayıp temizledim. Bolca soğanı kavurdum, domates ve biber salçasıyla kavurup yıkanmış pirinci, az bulguru katıp kavurmaya devam ettim. Maydonoz, dereotu, kuru nane, tuz, karabiber de katıp tekrar kavurduktan sonra altını kapattım. Kıymayı çiğden koyarım hep, zaten çabucak pişer, kavurup da koyduğunuzda sert sert kalır içinde çünkü.

Dolma içinizin tane tane olması için dikkat etmeniz gereken diğer nokta da suyu dolmaların üzerine boca etmemektir. Sıcak suyu dolmaların kenarından, boyunu aşmayacak kadar verip, kısık ateşte pişirin. Su bitmiş ve hala pişmemişse, tekrar sıcak su ekleyebilirsiniz. Pişmesine yakın sık sık kontrol edin, fazla pişmiş, mırç mırç olmuş dolmayı kimse sevmez. Pirinçler iyice yumuşamadan altını kapatıp, tencereyi bir beze sarın, kendi sıcağıyla tam kıvamını bulacaktır.


afiyetle...

20 yorum:

fuat gencal dedi ki...

Çok güzel bir anlatım. Çok leziz ve iştah açıcı bir görüntü. Ellerinize,emeğinize sağlık.

Saygılar.

A. dedi ki...

Sarmsaklı yoğurt ve soğuk su olacaktı o kabakların yanında :D Offf offff offff. Sizin ev nerde Allah aşkına yaa? Yeter artık gelicem birgün

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Merhabalar,kabagin kurutuldugunu hic duymamistim,tabiki neden olmasin,iyi fikir,ayrica pisirdiginiz dolma seklindeki kabaklarda sanki muffin gibi duruyor,cok hos,ellerinize saglik,ne yalan söyleyim,ben daha hic dolmasini yapmadim,bulgurlu yada pirincli yemegini ve salatasini yapiyorum,birde kizartmasi tabiki...

Tesekkürler,sevgiler...

Unknown dedi ki...

Canım benim kabakla yapılan her yeme
ğe bayılırım.Hem hafif,hem leziz elle
rine sağlık.Kabak tadı süper:))Koca
man öpüyorum...

Pembe Tatlar dedi ki...

Eşimin akisne ben çok severim aynen her haliy bir kenara kızartmasını tek geçerim:)))

Ellerine sağlık canım

Yemekbahane dedi ki...

çok severim kabak dolmasını yaaaaaa

umutluhayat dedi ki...

ben kabağın yemeği hariç herşeyini sevrim ,kızartma konusunda ise hemfikiriz.sevgiler

çeşnici Handan dedi ki...

Kabağın her çeşidini çok severim hele kızartmasını yoğurtla ayrı severim. Dolmaların da çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık.

Selen dedi ki...

Yurekten katiliyorum, nefis bir sebze. Bizde de en cok yenen sebzelerden biri. Her hafta koca bir tencere dolma yapmaktan ben biktim ama cocuklar yemekten bikmadi. Ben de azicik haslanip, ustune beyaz peynir/yumurta karisimiyla firina verilmisine bayiliyorum. Resmen aseriyorum bu haline zaman zaman.

kalpkurabiye dedi ki...

ablacımm yine çookkk zevkli bir yazı olmş harikasın:)) kabak her hali ile güzel... aaahh ahh bizim bahçedekiler de bir çiçek açsaaaaa:)) bir dökseee:))
kabak tadına boğulacağız:))

lezzet sarayı dedi ki...

hmm çok severim kabak kızartmasını ellerine sağlık

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Neleri olmazki bende çok sık değişik şekilde pişirenlerdenim.Eline sağlık Neclacığım nefis tabağın altındaki dantel örneğine bayıldım.Sevgiler..

YeMeK vAkTi dedi ki...

gerçektende öyle narinim ne alaka kabak tadı hoş ben günlük hayatımda kullanmam bu lafı ama kabak güzel bir tattır yahu

Delfina ; dedi ki...

Her türlüsü lezzetli gerçekten Neclacım.Sen kurutmaya da başlamışsın,Ankara havası kurutuyor mu sebzeleri?Harika öyleyse.Demek kıymayı kavurmamak daha iyi,her yazında nice püf noktası öğreniyorum Neclacım.

İyi ki varsın.

yeşim dedi ki...

nefis görünüyor canım neclacım.ellerine yüreğine sağlık.afiyet şifa olsun sizlere .hayırlı cumalar ve lezzet dolu hafta sonları diliyorum..çok öptüm...

ANNEMİNELİ dedi ki...

Kabak sebzesinin herşeyine bayılırım,ellerine sağlık,teşekkürlerrr,sevgilerrrrr.

Tijen dedi ki...

Hakikaten neden sevilmez ki kabak? Ben her hafta mutlaka kabak alıyorum. Pek çok değerlendirme yöntemi var, her seferinde başka bir şekilde pişiriyoruz. Hatta çok körpe olanları çiğ salataya dönüştürüyorum bazen.

pelince dedi ki...

Neclacım ne güzel fikirler verdin bana.. kabak sevilmez mi hiç,bende pek severim.. Dolmada çok nefis olmuş,bir kaşık yoğutla yerim hemen;)
anlatımın içince yüreğine sağlık..

Sevgiler..

Zehra Gürgen dedi ki...

canım bahçede kabaklar öyle bereketli verdilerki, kabak yemekten bir hal olmuştuk :)
ama şimdi dolmaları görünce olsada yesek dedim hani !
kabak kurutmayı bende istiyorum ama nemden burada hiçbirşey kurumaz imkansız..hava üzerimize yapışmış halde yaşıyoruz :(

şimdi anladın mı neden benden ses soluk yok, sıcaktan baygınlık geçiriyorum, beyin fıkırdamaları yaşıyorum arkadaşım..fevkalade berbat bir durum..

kabak güzellemeleri için ellerine sağlık canım
sevgier sıcak sıcak :)

nesrin dedi ki...

Ellerinize saglik. Dolmada kizartmada nefis görünüyor. Kabaklarin bir sucu yok. Söyleyenler utansin. Sevgiler...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin