4 Nisan 2013 Perşembe

Brüksel Lahanası Lezzetli Olur muymuş? Olur muş Olurmuş...




Brüksel lahanasını ev halkına yedirebilme çalışmalarımdan bir örnek. Başka denemelerim de oldu ya, bu hali en güzeliydi; vasat değil bayağı güzeldi yalnız. Başka deneyenler de oldu, beğenildi söyleyeyim. Brüksel lahanalarının dış kabuklarını ayıklayıp, dikine ikiye bölüyoruz. Altı kalın tabanlı bir tavada zeytinyağını ısıtıyoruz; kesilen tarafı tavaya gelecek şekilde lahanaları bırakıyoruz tavaya. Kapağını kapatıp, altını kısıyoruz. Lahanalar için için yumuşarken, kuru soğanı piyazlık doğruyor, bir fiske toz şekerle birlikte lahanaların yanına ekliyoruz. Ara ara karıştırarak kısık ateşte karamelleşiyor hem lahanalar, hem soğanlar. Yıkanmış kuru üzüm, limon ve portakal kabuğu rendesi, taze kekik dalları ve yarım portakalın suyunu da verip kapağını ve ocağın altını açarak suyunu uçuruyoruz. Biraz da deniz tuzu serpeliyor, azıcık tereyağı ile son dokunuşumuzu yapıyoruz.

Etin yanında pek güzel süslüyor hem tabağı, hem mideyi. Etimiz dana biftek olur bonfile olur ne tarafından isterseniz. Önce kızmış ayçiçek yağında mühürlenir -yani her iki tarafı da en az bir dakika hiç ellemeden, çatal bıçak değdirmeden kızartılılır,  çıkan  kokuyla sarhoş olunur- . Kızaran etler bir tabağa alınır. Aynı yağa iri piyazlık doğranmış bir soğan ve kabaca doğranmış iki havuç atılır, bir iki dakika daha çevriştirilir. Sonra bolca domates, az biber salçası ile çevriştirilir. Etler de eklenir ve üzerlerini çıkacak kadar sıcak su, tuz, tane karabiber, bir iki dal taze biberiye, bir iki dal taze kekik, bir de defne yaprağı kondurulur ve düdüklüde buharı çıktıktan sonra yirmi dakika kadar pişirilir. - Bu süre düdüklünüze, etinize göre değişir yalnız- Pişen etler ve baharat dalları, defne yaprağı  düdüklüden alınır, kalan karışım blendırdan geçirilir. Fotoğraftaki gibi koyuca sos elde edilir. Oldu ya, suyu fazla kaçırmışsınız sosu biraz nişastayla ya da unla bağlayıp yeniden fokurdatıverin. Yanında patates püresi olmazsa olmazımız. Nasıl ? 

Yakın zamanda Erzincan yöre yemekleri ile buluşmak üzere sevgilerimi saygılarımı gönderirim efenim, sağlıcakla kalınız...


6 yorum:

sibelyalcincom dedi ki...

Mükemmen canım ellerine sağlık:)

Pelin dedi ki...

Ben sevmeyenlerdenim mesela Neclacığım ama markette elim hep gitmek ister bu lahanalara. İçindeki malzemelere bakınca gerçekten tadı güzel olmuştur diye düşündüm. Ellerine sağlık

sevgiler

Unknown dedi ki...

Görüntüsü şirin olsa da tadını sevmeyen gruptanım Narinim :) Ellerine sağlık, yine de seyredeyim ben :))

Adsız dedi ki...

çogüzel !

A Cat From London dedi ki...

Ellerine sağlık, afiyet olsun. Biz havuçlu zeytinyağlısını pişiririz evde Brüksel lâhanasının, çok güzel meze olur.

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Cok degisik olmus gercekten ama bence süper,mutlaka denemeliyim,sevdirmeliyim,cok tesekkürler tarifiniz icin,fotografsa gel beni hemen ye diyor,nefis!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin