29 Ocak 2011 Cumartesi

Oğlum Aşçı Olacak



Oğlum büyüyor, o bir ergen artık. Tosun paşam -42 günlükken beş kilo sekiz yüz gram gelince böyle seslenmeyi uygun görmüştük. Hoş kilolu olmasa da bizde oğlanlara böyle seslenilir ya- büyüdü de ergen oldu. Geç girdi biraz, doktor endişelenmeyin, kemik yaşı küçük daha demişti. Bütün yaşıtları uzayıp giderken, bizimki kısa kalınca. Fal bakar gibi, yetişkinlikte de 1.79cm boyu olacakmış, daha ne olsun? Hala kısa, bu yıl uzamaya başladı farkedilir bir şekilde. Boy pos değil ergenlikte derdimiz. Hani bağımsızlığını ilan etme çabalarından, benmerkezciliğinden, kimlik arayışından, otorite sevmeyişinden, sinirli, hırçın hallerinden, yaşadığımız sıkıntılardan da söz etmeyeceğim.

İnsanoğlunun özellikle sıfır altı yaş arası yaşadığı merak güdüsü Umut'ta yeniden yeşerdi sanki. Haftada bir yeni ilgi alanı buluyor kendine. Her hafta başka bir mesleğe göz kırpıyor. Yok artık küçükken her sorana verdiği basma kalıp cevap:

-Bilim adamı olucaaamm!

SBS'den kaytarabilir miyim umuduyla futbol hakemi olmak istemişti bir ara. Futbol oynamayı bırakıp baskete merak sarınca vazgeçti. Daha evvel futbola ilgisinden söz etmişim.

Bilgisayar mühendisi olma isteği de köreldi, eskiden bilgisayar mühendisi olunca hep bilgisayar oynayacağını sanıyordu ki; böyle olmadığını, üstelik bu mesleği yapması için çok okuması gerektiğini gördü.

İki hafta önce masa tenisi oynayacağım diyerek eve geldi. Oturup araştırdı, videolar izledi. Tamam dedi, ben masa tenisi oynamalıyım!

Ses yok, unutuldu.

Peşinden grafiti hevesi başladı. Bir gün bütün akşamını harcadı, kağıtlar karalandı, kalemler renklendi. İki üç gün sonra yine ses çıkmadı.

Batman filmindeki Joker karakterini sevdi, birkaç gün bilgisayarı açınca şu fotoğrafla karşılaşıyorduk. Çok şükür o da geçti.

Son olarak sucuklu yumurta pişirdi kendine, bana dönüp:

-Anne ben aşçı olacağım!

Aşçı olacağını sanmıyorum. Ama bebekliğinde bir kucağımda Umut, boşta kalan tek elimle iş yapmaya alışmıştım ben. Onu yakmadan büyüttüğüme şükretmişimdir hep. Çünkü pişen her yemeği o da karıştıracaktı en az bir kez. Karıştırmazsa olmazdı. Mutfağa oturup, alt dolaplardan bütün tencereleri indirip, elinde tahta kaşıkla az oynamadı.

Yemek pişiriken tezgahın bir ucuna oturur doğradığım domateslerin yarısını o yer, yarısı yemeğe girerdi. Umut tezgaha tüneyecek, çeşme akacaktı illa! Küçük elleri suda buruşacak, ama annesi badidik dıkamayacaktı ( bulaşık yıkamayacak). Bu arada annesi mızıldanacak, bu çocuk ne istese yapıyorsunuz diyecek, Necla aldırmayacaktı.

Birlikte yaptığımız kek, kurabiye çoktur. Keki çırpmak için can atardı, kabartma tozunu o katmalıydı mutlaka. Kurabiye hamuruna eli değmezse tadı olmaz, anneannesi bana kızsa da börek açarken ona bir tezgah kurmadan rahat etmezdi. Bu keke Umut'un eli değmedi, küçüğümün elleri değdi, sıra onda. Şimdi kız kıza mutfakta oynamak başka güzel. Benim klasik çikolatalı kek harcımla yaptık. Biraz nane ferahlığı nasıl olacak deyip, nane likörü kattıydık. Sadece bir yemek kaşığı, pek farketmedi, küçük Ayşe'mi dinleyip, daha fazla eklemeliydim, korkmadan.

Çocuklarımızın merakı ve cesareti hep üzerinizde olsun...



30 yorum:

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

kuzunun o minik ellerine saglik :) kirkbinkere MasAllah!! afiyet seker olsun! cici haftasonlar diliyorum..

Unknown dedi ki...

Oğlum 7 yaşında ilgi alanları sürekli değişiyor.Ama mutfağa ilgisi sabit.oğlunuzun maceralarını okurken tebessüm ettim.kendi çocukluğumda geldi aklıma.Çocuklarımızın her şey gönlünce olur inşallah.Severek yaptıkları işkeri görebilme ümidiyle sevgiler...

Unknown dedi ki...

Hep mi böyle bu çocuklar :)
Benimkis henüz 2. sınıfta ama şimdiden değiştirmediği meslek kalmadı :)
Çöpçülük bile demişti bi zamanlar :)
Bilimadamında karar kılmış gözüküyor bir süredir,bakalım nasip kısmet..
Herşeyden önce,vatana millete,ailelerine kıymet veren iyi insan olmaları önemli..
Herşey gönüllerince olur inşallah..
İYİ TATİLLER DİLİYORUM..

Unknown dedi ki...

Unutmadan aşcılık da iyi meslek :)
Yıldızı her geçen gün parlıyor,hele şef aşcı olursa ne ala :)
Sevgilerimle..

Sevgi Küçük dedi ki...

:)
Canım benim Allah seni kuzularından ayırmasın. Hep mutlu olun inşallah.
Çok sevgiler

Zehra Gürgen dedi ki...

Benim kızımda geçenlerde ahçı olmayı düşündüğünü söyledi..ama asıl hedefi 8. sınıfa geçince yemekteyize katılmakmış !! ha haaa Necla yaa biz napcaz bu yavrularla? annesi byle enfes yemekler, kekler, börekler yaparsa oğlu da ahçı olmayı düşler elbet..
sen ona mutfakta keyif alındığını öğretiyorsun ki bu ne güzel birşey.. soğuk ankara'daki sıcacık kalpli arkadaşıma sevgiler..

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Necla,
Yazdıkların o kadar tanıdık geldi ki, hepsini gülümseyerek okudum.
Oğlumun ergenlik döneminde çok sıkıntı çekmedim ama kızım her an değişen ruh hali ile bize hareketli günler yaşatıyor.
Yazında bahsettiğin haller (bağımsızlığını ilan etme çabaları, benmerkezciliği, kimlik arayışı, otorite sevmeyişi, sinirli, hırçın halleri) aynen bizde de var.
Mesela;
Bir konuya sıkıca bağlanıp, bir anda bırakabiliyor.
Ben blogumu açtığım zaman o da blog açtı, benim üzerime 3 blog açtı hepsini bıraktı.
Bir şeyden çabucak sıkılıyor.
Bilmiyorum artık, karakteri mi böyle, yoksa hâlâ ergenlik-gençlik sıkıntılarını mı yaşıyor?
Bu arada;
Kekler nefis görünüyor, kızının ve senin ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Canım bende bir daha dünyaya gelsem kesin Gastronomi okuyup ahçı olmak is
terdim:))Çok çabuk büyüyor çocukları
mız onları istekleri doğrultusunda yönlendirmek bence en doğrusu öpüyorum.

NzlGl dedi ki...

Evet hem sizin hemde oğlunuz için zor bir dönem.
Ama merak etmeyin çok çabuk geçiyor ve siz hep birlikte o anları anıp güleceksiniz...(tecrübe konuşuyor:)))))
sağlık ve mutlulukla

Adsız dedi ki...

Narincem ne güzel yazmışsın tatlı tatlı :) Hergüne bir merak ergenlik bu diyorum bende artık. Doktorlardan birisi ''ergenliğin en normali anormal olmasıdır'':)Düşün artık.

Unknown dedi ki...

SAĞLIKLI VE MUTLU OLSUN EN BAŞTA İNŞALLAH. AHÇI OLSUN NE GÜZEL GENÇ AHÇILAR NE MUHTEŞEMLER,GIPTAYLA İZLİYORUM

Mutfak Havlusu dedi ki...

Değişik birşey çocukluktaki meraklar ama benim hiç değişmemiş hep aynı şeyi söylemişim..Ufakken ne ilgim varsa hala aynı acaba bende bir sorunmu var?
:)
Şeker bir çocuğa dair bu yazılanlar bunu çok sevdim herbirşeye merakı olarak onları tanıyor ve öğreniyor bu da güzel..Allah herbirine güzel zamanlar,hayırlı ömürler versin.
selamlar..

Online Decoration dedi ki...

Annesinden ilham almış demek ki:) Gerçekten sevdiği mesleği en iyi şekilde yaptığı ve hayatını kazandığı bir mesleği mutlu ve başarılı olarak sürdürdüğü sürece insan daha ne ister? Siz de desteğinizi esirgemez, mutfağınızın en leziz sırlarını paylaşırsınız artık:) Sevgiler...

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Benim kızda iki senedir moda tasarımcılığı, arkeoloji, işletme mühendisliği ve en son bugünlerde mimarlıkta kaldı. Yarın bilemiyorum artık :)))))Umarım hepsi mutlu olacakları meslekleri seçerler minik keklere gelince bunlarda kız eli var belli ellerinize sağlık ikinizinde yakında bloglara kızlar devam eder eminim sevgiler...

kalpkurabiye dedi ki...

ablacımm çocuklarımızın merakı kaybolmasın demişsin ya...
kendimde çok şey buldum..
kendimden ve ailemden..
hiçbir zaman köreltmeden isteklerime cevap verdiler hep..
bende ilk okulda öğretmen, ortaokulda güzellik uzmanı lisede bölümüm gereği mühedis olacaktım hiçbiri olmadı muhasebeci oldum:) şimdi de evdeyim:) mutfakta gelişiyorum bende kazık kadar ama hala küçücüğümm:))
öpüyorum ablacım..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

umut karar vere durdun :))
ama annesi iyi aşçı :)))

çok sevgiler nejlacığım..

Açalya dedi ki...

En baştan yazının tamamını okuduğumu söyleyip (kimse uyarmayınca herhalde tıklamadılar yada uyaracak kadar umursamadılar diye düşündüm) annenin Umut için hazırladığı börek tezgahının linkinden de Joker çıkıyor, uyarmalıyım.

Ben her insanın ("her erkeğin" deyip ayrımcılık yapmak istemem) kendi karnını doyuracak kadar yemek pişirmeyi öğrenmesi gerektiğine inanıyorum. "Yemek yapmayı bilmiyorum" lafına çok kızıyorum. O yüzden çocuğumun yaklaşık 10-12 yaşlarından itibaren (kendimden pay biçiyorum, benim o zamanlar başlamıştı ilgim) omletini, sandvicini, makarnasını pişirmesini isterim.

Umut'un heveslerini çok güzel anlatmışsın :o) Sucuklu yumurtası için tebrik ederim onu, bravo! Umarım Dante de Umut abisi, Ayşe ablası gibi olur büyüyünce.

YELDA dedi ki...

Maşallah ellerine sağlık çok güzel olmuş.. Benim oğlumda 22 aylık mutfakla arası yemek yemek açısından pek bi iyi yapım aşamasına biraz daha büyüyünce bakacağız inşallah :))

dokuzuncubulut dedi ki...

Necla'cığım ne güzel anne-kız mutfak keyfi yapmışsınız öyle, bayıldım vallahi:)) Ortaya da dayanılmaz muffinler çıkmış, ellerinize sağlık olsun...
Sevgiler.

Saglıklımutfak dedi ki...

ah bakalım ben neler yaşayacağım.ergenlik zor çocuklar içinde anne babalar içinde. ellerinize sağlık öperim

Tijen dedi ki...

Daha kimbilir ne çok değişir o meslekler. İnsan olsunlar, sağlıklı olsunlar, yaratıcı olsunlar, gerisi kolay.

evatolyesi dedi ki...

Allah yavrularınızı size bağışlasın çok güzel anlatmışsınız.
Sevgilerimle:)))

mintinin dünyası dedi ki...

narincemmm,selamlar arkadaşım...
maşallah oğluşuna.allahım nazardan saklasın.
sevgiler gönderiyorum cici yüreğine.


sevgiler balım.mamalar da pek nefis...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Komşum ne güzel anlatmışsın oğluşunun mutfak maceralarını. benim küçük adam da pek seviyor mutfağı, puding pişirmeye bayılır, mikserle yapılan herşey favorisi zaten. iyi eş olacak bunlardan kesin.
bu arada ankaradayım çarşamba dönüyorum. Şu an Orandayız ama ben kesin geldiğimde Emek- Bahçelievler- Çukurambar taraflarını düşünüyrum. sormussun ancak cevap veriyorum ancak öğreniyorum yeni şehrimi.sevgiler

Hülya dedi ki...

Ergenlik bizim evde de var...

Ben de erken ergenlik mi diye çok taşıdım doktorlara...

Benim oğlum da yaşıtlarına göre daha uzun ve gelişimi erken diye endişelenmiştim..

Adsız dedi ki...

http://hobidunyam.womanforum.net tarafından düzenlenen
yemek etkinliklerinin SEVGILIYE OZEL TARIFLER *10* " Etkinliğine
ben http://balpare.blogspot.com/ ev sahibeliği yapacağım
30 Ocak-20 subat tarihleri arasında düzenlenen Sevgiliye Ozel Tarifler
Sevdiceğinize hazırlayacağınız tatlı,pasta,börek,yemek,çorba,salata vb.. her tarif kabulümdür.öyle aman aman illa özenilecek,harikulade şeyler beklemiyorum.hazırlayabileceğiniz ölçüde ne yapabilirseniz yeter. Sevdiceğiniz ne sever onu düşünün.en çok sevdiği çorbayı pişirip üstüne nanesini,pul biberini,yağını şöyle kalp şeklinde koymanız bile hem bir gülümseme sebebi olur,hem de etkinlik için harika bir resim.amann bizimki sevmez öyle şeyler demeyin.erkekler,babalar sevgilerini pek göstermezler.ama böyle küçük bir jest bile yaşı kaç olursa olsun içten içe (hani göstermese,belli etmese bile ) çok hoşuna gidecektir. sütlaç yapın mesela bir de tarçından kalp kondurun tamamdır.( şimdi bütün tarifler sütlaç olurmuş sakın ha:))))ben de yayınlarmışım etkinlik sonunda dermişim ki sevgiliye özel tarifler etkinliğimizin rakipsiz tek tarifi sütlaç oldu:) altına da link verirmişim Ayşe usulü sütlaç için tıklayın,Fatma usulü sütlaç için tıklayın.. sevgi ile yapılmış tüm ,sevdiceğin sevdiği bütün lezzetler olabilir. yanına bir kalp,(e tabi salata yapmışsak kalbi nereye konduracağız diyosunuz dimi:)-o zaman da yanına mini bir kurdele gül bile olsa tamamdır.)
yani ne diyeyim ,nasıl kandırıvereyim sizi katılmanız için:)
NOT:hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
http://papatya68.blogspot.com/
adresine başvurabilirler..

Pelin dedi ki...

Biz de çok kek pasta yapmışızdır oğluşumla. Benim zuzu hep veteriner olucam deyip duruyor bakalım karar değişir elbet. Ne olursa olsun umarım sevdikleri işi yapıp mutlu olur yavrularımız. kızının da eline sağlık
sevgiler

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Necla ablacım oğlunun küçüklükteki mutfak maceralarını okuyunca kendi çocukluğum geldi aklıma. Annemin peşi sıra dolanırdım mutfakta, mutlaka bir şeylerin yapımına dahil olmak isterdim:)..
Yine harika bir yazı yazmışsın, keyifle okudum. Umarım oğlun en mutlu olacağı mesleği seçer..
Kek nefis görünüyor ablacım, ellerinize sağlık:).
Sevgileeer..
aslı

sarımutfak-hande dedi ki...

oh iyi meslek bence hem zevkli hem kazancı iyi
kekler şahane olmuş canım birini çayımın yanına alıyorum bilesin:)))

İnci Yemek dedi ki...

Ah bu ergenlikler neclam,çocuğu olan tüm ailelere kolay gelsin:)
çocukların mutfak ile ilgilenmeleri güzel de daha sonra
mutfak hakimiyeti asıl sahibinden çıkıp otorite çocuklara geçiyor:)
daha önce buna benzer bir yazın daha olmuştu canım orada da aynı serzenişte bulunmuştum:)yemek yapmanın tadını alan çocuk sofrada
beğenmediği lezzet olunca ben kendime bir şeyler hazırlayayım deyiveriyor:)
iyi olan kısmı ise çocukları tek başına bırakmak zorunda kalındığında aç kalmayacakları:)
Öf hakemlik başa dert sakın sakın:))kuzucuğum bir yolunu bulur neclam sabırla bekle bence:)
çok öpüyorum canım seni,kuzularımıda...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin