15 Mart 2009 Pazar

Patatesli Köy Ekmeği



YE43 etkinliği için patatesli köy ekmeği ve bazlama yaptım. Bazlama az sonra.




Patatesli Köy Ekmeği


2 somun için:


  • 2 adet küçük boy soyularak haşlanmış patates


  • 3,5 su bardağı su (patatesi haşladığınız sudan)


  • 1 tatlı kaşığı toz şeker


  • 1 küçük paket (42gr) yaş maya


  • 1 yemek kaşığı tuz

  • 1 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin(eritilmiş, soğutulmuş)

  • 5 su bardağı un

  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası

Soyulmuş patatesler 5 su bardağı su ile düdüklüde 6-7 dakika haşlanır. İki küçük patates için düdüklü daha tasarruflu geldi bana. Haşlama suyundan 3,5 su bardağı ayrılır, soğumaya bırakılır. Pişen patatesler ezilir. Ilıyan sudan ayrılan yarım su bardağı suda şekeri ve mayayı eritip on dakika dinlendirin. Ezilmiş patates, ayırıp ılıttığınız su,tuz, yağ ve 1 su bardağı un çırparak ilave edilir. Kalan un yumuşak bir hamur elde edene kadar ilave edilir, pürüzsüz ve elastik bir hamur elde edinceye kadar -yaklaşık on dakika - iyice yoğurulur. Yine eritilip soğutulmuş margarinle yağlanmış başka bir kaba alınarak, çevrilir ve her tarafının yağlanması sağlanır.

Üzeri strech filmle kaplanır, iki katı kabarıncaya kadar ılık bir yerde yaklaşıkbirbuçuk-iki saat dinlendirilir. Mayalanan hamur tekrar hafif unlu bir yüzeye alınıp, pürüzsüz bir top olana kadar yoğurulur ve ikiye bölünür. İki parçaya da şekil verip, ister yuvarlak, ister dikdörtgen, üzerlerine un elenir. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir ve üzerine mısır nişastası serpilir. Somunlar bu kağıdın üzerine konulur ve temiz bir bezle örtülerek tepsi mayasının da gelmesi beklenir. Hamur yine iki katı büyüklüğe gelene kadar yaklaşık 45-50 dakika daha ılık bir yerde bekler. Bu sürenin sonunda somunların üzeri keskin bir bıçak yardımıyla, her seferinde bıçak suya batırılıp, silinerek, enine ve boyuna ikişer adet çizgi olacak şekilde çizilir.


Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40-45 dakika pişirilir. En az 30 dakika dinlenmesi beklenir, öyle yenir.

Uzun ve zahmetli geldi değil mi? Ama değiyor, bir de odun ateşinde pişirme imkanı olsa! Hiç üşenmem, ilerde kırsalda bir ev edinirsek, bahçesine küçük bir taş fırın yapma niyetim var. Ev halkı pek sevdi, sanırım ekmeğin devamı gelecek.



2 yorum:

Adsız dedi ki...

sabah sabah iştahım iyice açıldı. eline sağlık .

Adsız dedi ki...

Bazlama ve patatesli ekmek nefis görünüyorlar, ellerine saglik canim. Sevgilerimi gönderiyorum.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin