27 Mart 2009 Cuma

İnat ve Vişneli Tart

İnat ve Vişneli Tart




Tarifi Porselen Demlik Çay Saati 39 Etkinliği icin, http://pastakur.blogspot.com/ Zeynep Hanım'ın sayfasına gönderiyorum.

Tart Hamuru İçin:



2,5 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
125gr. oda ısısında margarin
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
1 çay kaşığı şekerli vanilin

Ara Harç İçin:

Süt

Bir poşet vanilyalı puding

Üzeri İçin:

3 yemek kaşığı nişasta

1,5 su bardağı su

6 yemek kaşığı toz şeker,

3 su bardağı dondurulmuş vişne

Yapılışı:

Hamuru daha önce verdiğim meyveli tarttaki hamurun aynısı. Yine çok fazla yoğurmadan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutalım. Hamuru bir kenara bırakıp, yirmi dakika dinlenmesine izin verelim.

Tart kalıbını iyice yağlayıp, hamuru kalıba döşeyelim. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verip pişirelim.

Hamur pişerken vanilyalı pudingi üzerindeki tarife göre pişirip, kabuk bağlamasına izin vermeden karıştıra karıştıra soğutalım. Pişen ve ılıyan tartın ortasına soğumuş pudingi yayalım.

Üzeri için çukur bir kapta nişastayı, tozşekeri ve suyu iyice karıştıralım. İçine çözülmüş vişneleri ekleyerek orta ısılı ateşin üzerine koyup, karıştırarak katılaşıp, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim. Kaynadıktan bir iki dakika sonra ocaktan alıp, soğutalım. Soğuyan vişneli harcı tartın üzerine bir kaşık yardımıyla yayalım.

Gelelim tarifin kendini bulana kadar geçirdiğim sinir harbine. Tarif çok tanınmış ünlü bir aşçımıza ait. Hanur için verdiği tarifi uyguladım, sonuç rezaletti. Hamur tart kalıbına konmuyor, yuvarlak ve 25-30 cm çapında bir kalıp kullanılıyordu. Hamur az gelecekti tabii. Kelepçeli kalıba koydum, kenarlarını tarif ettiği gibi yükselttim. Ama ısıyı görür görmez hamur kendini bıraktı, kenar diye bir şey kalmadı, yayıldı. Fırını açarsın, aceleyle elinle düzeltir, folyo üzerinde bakliyatlarla ağırlık verirsin, bu sefer altı pişer, üstü pişmez. Sonra folyoyu kaldırır üstü pişsin diye beklersin. Vişneleri çıkarmışsın çözülmüş zaten.

Necla geçer kendi tart hamuruna. Asıl tarifte ara kat da yok. Kuru hamurun üzerinde sadece vişneli harç var. Araya tadı yumuşatacak bir şeyler lazım. O zaman vanilyalı puding yetişir imdadıma. Neyse sonunda adam ettik tartı, edene kadar da biraz stres yaşadık. Mayhoş sevenler için güzel bir tad, ellerime sağlık.

Peki ne demeli şimdi tarifini doğru dürüst vermeyenlere?

10 yorum:

Adsız dedi ki...

tart muhteşem görünüyor.Ben vişneli tarta bayılırım.Çok iştah açıcı ellerine emeğine sağlık.size afiyet bal şeker olsun...
iyi bir hafta sonu geçirmen dileğiyle...
sevgiyle kal,

www.meltemmutfakta.com

pelince dedi ki...

Necla güvendiğin tarifle yapmak en güzeli zaten,görüntü nefis olmuş..Elleirne sağlık...

Ders konusunda da aynen katıyorum sana,her çocuk aynı seviyede değil.Biraz frene basıp detaylı anlatmak en güzeli sanırım...

Güzel bir hafta sonu diliyorum....

Narince dedi ki...

Vişneli, mayhoş mayhoş, oğlan pek seviyor böyle tatlıları. Gözü mor, okulda maç yaparken çarpışmış arkadaşıyla. Onun için yaptım. Bilahere anlatacağım zaten.Sağol Meltemciğim.

İsim yapmış aşçılara bile güvenmiyorum. Verdikleri tarifler tutmuyor çoğunlukla. Müdahele etmek zorunda kalıyoruz. Vişneli harç için verdiği ölçü tartın ancak yarısını kapladı mesela.Her yeni denemede biraz geriliyor insan.
Ben de sana güzel bir hafta diliyorum sevgili Pelin.

MUTFAKISTAN dedi ki...

TART SUPER GORUNUYOR UGRASMANA DEGMIS VISNELI NE GUZELDIR TADI
ELLERINE SAGLIK CANIM
SEVGILER

sevil dedi ki...

evet çok haklısın tatlım bu nedenle yaptıklarımızı sunuyoruz sizlere demi bak herkese güvenemiyoruz.
ama sen başarmışsın ama soruyorum sana bu kadar strese yazık degil mi
sevgiler
sevil

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

bazen benim kendi denediğim tariflerim bile tutmayınca tutmuyor. çok özenince kesin bir aksilk çıkıyor ve olmucağı varsa olmuyor :)

sevgiler :)

Narince dedi ki...

Sevgili Mutfakistan teşekkür ederim.

Sevil Hanım, inadım tutunca bırakmayanlardanım. Başladımı bitieceğim.

Sevgili Yasemin,haklısınız, özenince olmaz, umursamazsın süper olur.Uğradığın için teşekkür ederim.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Epeyce eziyetten sonra başarılı bir sonuç tebrik ederim... Güzel yorumlarınız için de teşekkürler..

Ellerinize sağlık sevgiyle...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Neclacığım yaşadıklarını gözümün önüne getirmem hiiç zor olmadı. Sinirden kalkıp taa Çin'den yayınevi aramışlığım var benim. Yayınevinden sonuca ulaşamayınca aşçının evini arayıp, tesadüfen annesiyle konuşmuştum :) Bir bilsen neler geliyor başıma neler. Azmini tebrik ederim, ben olsam herşeyi çöpe atar oturup ağlardım, hatta ağlamışlığım da pek çoktur :)))

Narince dedi ki...

Ben de teşekkür ederim Aysel Hanım.Sevgilerimi yolluyorum.

Ah Esracığım. Sinir harbi. Bana işin küçük püf noktalarını vermiyorlar gibi geliyor. Verse ölür sanki. Adam akıllı anlat da biz de yapıp, güvenelim değil mi? Tarifte sadece kalıba hamuru döşeyip, kenarlarını yükseltin diyor sadece. Sen de aynısını yapıyorsun, kenar diye bir şey kalmamış. E nasıl dolacak bu tartın içi? Ya da malzemeyi eksik ölçülerde veriyor. Bugün bir pasta yaptım, kreması belli, az gelecek baştan önlemimi alıp miktarları arttırıyorum. Anlamazsan yandın, işin ortasında bırak, bir daha krema pişir. Bak sinirim geçmemiş hala. ( şapka yok a larda pardon)Bu yüzden tarif ararken bloglarda arıyoruz ya. Evde yapılmış, denenmiş tarifler.
Ama yayınevini hatta yazarın evini aramak hiç aklıma gelmemişti, alemsin .

öptüm canım.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin