21 Nisan 2014 Pazartesi

Stir Fry Dedikleri...




Sözünü ettiğim ikinci tarif Çin Mutfağı'ndan  dünyaya yayılan ''stir fry''  ın evde en kolay yapabileceğiniz, lezzetini de kimselerin yadırgamayacağı hali. Sebzeli dana sote desek yerinde olacaktır diye düşünüyorum. Yüksek ateşte ve kısa sürede pişirme tekniği olarak özetleyebiliriz meseleyi. Vok tavada; et, tavuk, hindi hatta deniz ürünlerini sebzelerle birleştirerek, az yağla hızlıca pişirmek, öldüresiye kavurmadan, diri, çıtır bırakarak pişirmek. Hem hızlı, hem sağlıklı, hem de lezzetli. Üçü bir arada desek yeridir belki. Soya sos, oyster sos, istiridye sos, acı sos, zencefil, sarımsakla lezzeti katlanıp noodle ya da buharda haşlanmış pirinç ile o da olmadı kendi halinde de servis edebilirsiniz. Bir ev dolusu misafiri kısa zamanda doyurabilirsiniz bu şekilde.

Verdiğim sebzelere ve soslara ekleme yapmak,  çıkarmak size kalmış. Eldeki malzemelere, damak zevkinize göre kendi tarifinizi çıkarabilirsiniz pek tabii. Fotoğraftaki tabak içim yarım kilo bonfile kullandım. Pişirme sırasında hızlı hareket edebilmek için sebzelerin önceden doğranmış olması önemli. Hızlı hızlı ekleyip, mümkünse tavayı sallayarak, havalandırarak karıştırmak daha iyi sonuç veriyor. Yok yapamıyorum derseniz tahta bir spatülle hırpalamadan dikkatlice karıştırsanız da olur pek tabii ki.

Etleri uzun ince dilimleyin, tuz karabiber serpip bir kenara alın. Bir büyükçe kuru soğanı önce ortadan ikiye sonra altıya ya da sekize bölün. Bir tane havucu kibrit çöpü, bir kırmızı, bir yeşil biberi soğanlarla eşit büyüklükte kare kare, bir  pırasayı ve iki avuç dolusu mantarı  irice doğrayın. İki diş sarımsağı ve iki üç sap yeşil soğanı ince kıyın ve hazırda bekletin.

Şimdi pişirmeye başlıyoruz; vok tavayı yüksek ateşe alıp dört beş yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın. Etleri atıp  mühürleyin, bir iki dakika yeterli. Pişme sırasına göre sebzeleri eklemeye başlıyoruz: havuç ve biberleri ekleyip iki üç dakika çevriştirin. Soğanı ve pırasayı ekleyip bir dakika, mantarı ekleyip birkaç dakika bekleyin. Mantarları ekler eklemez sarımsağın yanı sıra  baş parmak büyüklüğündeki rendelenmiş taze zencefili de eklemeyi sakın unutmayın.

Üç yemek kaşığı soya sos, iki yemek kaşığı oyster sos ( yoksa aynı miktarda soya sosla telafi edilebilir), iki yemek kaşığı acı biber sos ekleyip  biraz da karabiber çekin değirmenden. Tuzuna bakıp gerekiyorsa tuz da ekleyebilirsiniz. Servis sırasında da üzerine kıyılmış yeşil soğanları serpiştirdiniz mi işlem tamamdır. Afiyet olsun.

5 yorum:

kalpkurabiye dedi ki...

öyle bir nalattın ki ağzımı burnumu toparlayamadım ablacım yahu :)
babam geldiğinde yapmak istiyorum bu tarifi ben onun ağzına ve zevkine layık bence :)

Ordanburdanhayattan dedi ki...

yine nasıl tablo gibi iş çıkartmışsın sen be canım. bayılırım böyle hafif pişmiş sebzelere zaten. vok tavam yok hala benim biliyor musun:))) alıp da bir yapiim bari pek bir imrendim. ellerine sağlık

Hülya dedi ki...

Kısa sürede etler pişiyor değil mi ?
Çok pratik ve güzel görünüyor ellerine sağlık

Serap dedi ki...

Görüntü süpeerrr. Ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Nefis bir görüntü canım ellerine sağlık,sevgiler...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin