30 Aralık 2013 Pazartesi

Yeni Yıl Dileklerim






'' ah, kimselerin vakti yok
durup ince şeyleri anlamaya ''*

biliyorum, siz kesin kara saçlarınızı yine de

''kestim kara saçlarımı n'olacak şimdi
Bir şeycik olmadı -deneyin lütfen- *


demişti inceliklerin şairi. Denemekten korkmadığınız, tazelendiğiniz, yenilendiğiniz, arındığınız bir yıl olsun, bahar tazeliğinde... Gidenlerin yerine yenileri koyabildiğiniz, kırgınlıklarınızı, öfkelerinizi, yılgınlığınızı doğru kanallardan akıtabildiğiniz, gözlerine bakıp da birbirinizi anladığınız güzel insanların hep yanınızda olduğu bir yıl olsun. Durduğunuz eşikte aklınız ve kalbiniz birlikte rehberlik etsin size.

Meraklı, istekli, diri, ferah, sağlıklı,  huzurlu, bol kitaplı, patili...

Daha sayayım mı? Saymayayım, aslında fotoğraf yeni yıldan beklentilerimi yansıtıyor. Nazenin, kırılgan tarafımı, bahara, sadeliğe, hem de tatlıya  olan düşkünlüğümü . Yeni yıla ağzınız tatlı girin istediğimden bu tarifi uygun gördüm bugün için. Aslında hiç aklımda yoktu şu görüntü. Haftalardır fırınımla aramıza giren soğukluğu gidermek için yapmıştım limonlu keki. Blog fırtınasının ucunu iyiden iyiye koyverdiğim günlerde Zehra'cığımda gördüm tarifi. Genellikle onun şahane pastalarına bakar iç geçiririm. Lamington keki görünce dedim ki benim limonlu kek de dönüşüversin lamingtona, iç geçirmem hiç değilse bu seferlik,  iyi de ettim ! Tarifim şöyle:


Malzemeler:


  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 3/4 su bardağı limon suyu
  • 125 gr adet limonun kabuğu rendesi
  • 3/4 oda ısısında tereyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 4 yumurta
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • minicik tuz

Sos için:

  • 200 gr süt kreması
  • 100 gr bitter kuvertür

Hazırlama:



Toz şekere limon kabuğu rendesi eklenerek parmak uçları ile ovalanır.

Yumurtalar eklenerek şeker iyice eriyene dek çırpılır.

Sırasıyla limon suyu, tereyağ, süt eklenir ve çırpılır.

Un kabartma tozu ve karbonatla birlikte elenerek eklenir.

Tuz da katılarak tahta bir spatülle iyice karıştırılır.

Yağlanmış tepsiye ince bir tabaka halinde dökülür.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırına verilir.

Beş-altı dakika sonra fırının ısısı 180 dereceye düşürülür.

Pişip kürdan testinden geçen kek fırından alınır.

Dışını kaplamak için süt kreması küçük bir kaba alınır ve kısık ateşte ısıtılır. (kaynamayacak)

Bitter çikolata eklenir ve karıştırarak erimesi sağlanır.

Çikolata eridiğinde sos ocaktan alınır, karıştırarak soğutulur.

Kek de yeterince soğuduğunda küçük kareler halinde dilimlenir ve bir çatala batırarak önce çikolata sosa, sonra tabakta bekleyen bolca hindistan cevizine bulanır.

Bu nefis tadın yıl boyunca damaklarınızdan eksilmemesini diliyorum.

sevgiler

Necla





* Gülten AKIN


3 yorum:

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Bizde ayni sekilde tadinizin eksilmemesini diliyoruz efendim,hersey gönlünüzce olsun 2014 yilinda...

Mine Tozanlıoğlu dedi ki...

ne iyi etmişsin ne güzel bir tarif.. tüm dileklerine içtenlikle katılıyorum ... sevgiler

Mutfak Havlusu dedi ki...

Çok alakasız duracak yazacağım ama şu yandaki minik narlardan sebep Paşabahçe'den herşeyi hediye alır gibi paketlettirmeyi bile düşündüm:-)
Satsalar alırım o denli,şu nar tutkunluğundan yok bende evde de yok onlardan bir tane dahi ama bunlar çok tatlı olmuş,harika peçetelik bile olur :-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin