12 Mart 2012 Pazartesi

Karmaşa




Kafama üşüşmüş fikirler arsında boğuluyorum bu ara. Hemen hepsi de renklerle, kokularla, tatlarla oynamaya, pişirmeye, fotoğraflamaya, kısacası bloga dair. Açılması planlanan dosyalar var; sarma-dolma, yumurta, kahvaltı, pırasa, mantı, pilav. Narince'nin ilgisi eksik kalmış kategorilerine bakıyorum. Hepsi için tarifler uçuşuyor kafamda. Eski zaman büyücüleri gibiyim. Onu kat, bunu kat, şöyle çek, şundan söz et, bunu anlat, oraya bağla, şunu araştır, bunu öğren... Hatta deftere küçük notlar alınıyor, olmadık yerde; tuvalette, uykuda, metroda akla gelenler sözde yazılıyor beyin kıvrımlarından birine, uçup gidiyor kimisi. Kalanlar gerçekleştirilmek üzere birikiyor, küçük tepecikler oluşturuyorlar. Ütülenmeyi bekleyen, temiz kokular saçan çamaşırlar gibi.

Fotoğraf çekmek istiyorum çokça ışıklı, parlak. Güneş izin verdiğince yetiniyorum. Baharı iple çekiyorum. Sabahın körü et pişirmemek, güneşi kovalamak zorunda olmamak, öğleden sonra, hatta akşama doğru da fotoğraf çekebilme özgürlüğüm gelsin istiyorum. Hayat devam ediyor, evde doyurmam gereken ben dahil dört insan, iki de kedi var. Onların sevdiklerini pişiriyorum, söz konusu dosyalarda yeri olmayan. Pişirmek mutluluk veriyor, ben pişireyim onlar yesin. Fotoğrafta gördüğünüz yumuşacık mayalılar gibi. Hafta sonu kahvaltımızın başrol oyuncuları.

Belki siz de yaparsınız: üç su bardağı unu eleyip bir tatlı kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı toz şeker, bir adet yumurta, bir çay bardağı yoğurt, bir çay bardağı sıvıyağ, bir çay bardağı ılık süt, on gram instant maya ( ya da yirmi gram yaş maya) ile yumuşacık, ılık bir hamur yoğurun. Güzelce sarıp sarmalayıp, ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Hamurun mayalandığında hafifçe unlu tezgaha alıp yeninden yoğurun, gazını çıkarın. İkiye böldüğünüz hamuru, azıcık unlayarak, 0,5 cm kalınlığında açın.

Evde kalan peynirleri ufalayıp hamurun üzerine serpiştirin bolca. Ben İzmir tulumu ve Ezine koyun peyniri kırıntılarını kullandım. Bolca rende kaşar ve ufak doğradığınız sucuk parçalarını serpiştirip rulo şeklinde sarın. Ruloyu ortadan uclara doğru hafifçe çekiştirerek uzatın ve iki parmak kalınlığında dilimleyip tepsiye dizin. Aynı işlemi diğer hamura dauygulayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, sarı haşhaş serpin. Haşhaş istemezseniz, susam, çörekotu paşa gönlünüz, kileriniz bilir. Tepsi mayasını beklerseniz daha güzel olur. Bekleyemem derseniz soğuk fırına verip, iki yüz dereceye ayarlayın. Altları ve üstleri güzelce kızarana kadar pişirip, sıcak sıcak servis yapın. Hem mayalı, hem kaşar var, soğutup bekletmeye gelmez.

Bol güneşli günler dilerim efenim, afiyetle kalınız.



18 yorum:

mine dedi ki...

böyle tatlı karmaşalara bayılırım hep böyle ol, hep böyle üretken olalım
sevgiler...

İnci Yemek dedi ki...

Neclacığım ne oldu bize bu hallere geldik:))sen hani durumda isen aynı şeyleri ve duyguları yaşıyorum
ne için sevgili blogum:))bu kadar da kanıma işleyeceğini bloguma ilk başladığım gün söyleselerdi emin ol
hiççç sanmıyorum derdim:)evet evet derdim.
Ben blogumla dinleniyor kendimi buluyorum sanıyorum tüm blogcanlarımda aynı şeyleri düşünüyor ve hissediyorlar:)
mayalı rulolara ilk gördüğüm anda vuruldum:)reçete elimde en kısa sürede denenecekler.
Sağlıklı mutlu haftalar dilerim canım.öperim seni...

mutfagabuyrun dedi ki...

ben bu soğuk fırın konusunu kaçırmışım.tepside bekletmek gerçekten çok iyi oluyorda zamn yoksa soğuk fırını mutlaka deneyecem.poğaçalar harika olmuş arkadaşım.ellerine sağlık.sevgiyle kal.

emelce yemek dedi ki...

Kafani kurcalayan boyle seyler olsun ,bosver,güzel düsünceler bunlar

Pelin dedi ki...

Bahar geldi bana da bir haller oldu Zehracığım. Aynı şeyleri yaşıyormuşuz demekki. Okurken seni öyle iyi anladım ki. Ama bu tür telaşlar insanı çok bağlıyor hayata. Özellikle benim gibi buram buram memleket hasreti çekerken. Mayalılar nefis mi nefis olmuş. Kahvaltı için süper bir alternatif. Ellerin dert görmesin. Kafandakileri blogda biran önce görmek dileğiyle
Sevgiler

sarımutfak-hande dedi ki...

çok güzeller bu halin bize yarayacak bol bol tarif göreceğiz demekki canım:))))

u.aydin dedi ki...

biz de bu acilmamis dosyalari bekliyoruz artik.ellerine saglik,resim cok guzel anlatmis tarifi,ellerine saglik,sahane.sevgilerimle.

sare dedi ki...

Narince, fikrim geldi halleri, yeni şeyler üretme, arşiv taramaları derken nerdeyse gece bile uyuyamıyorum desem yeridir.
Ne güzel bir şey bu... İnanamıyorum. Seviyorum Tuzekmek'i ve siz dostlarımı. Yoksa dünyam nasıl böyle zenginleşirdi...
Karmaşadan çıkan mayalı poğaçalar bir harika olmuş, kokusu bile geldi.
Karmaşalı mutlu bir yaşam diliyorum, sevgiler.

Unknown dedi ki...

Kısacası, yaz gelsin, uzun güneşli günlerde pişirelim, fotoğraflayalım, paylaşalım....

Hep istiyoruz Narinim, sabır az kaldı..

Poğaçalar nefis bu arada, bayılırım mayalı hamur işlerine..

LEZZETİKRAM dedi ki...

kahvaltı ve beş çaylarına harika olur ellerinize sağlık ,ben de iple çekiyorum bahar gelsin :)

Tümay Öztürk dedi ki...

BU haller iyidir:) bize yarayacak demek ki:) Anlatım şekline de bayılıyorum demiş miydim:) Ellerine sağlık canım görüntüden lezzetleri anlaşılıyor az çok:)

bırtutamkekik dedi ki...

yaşasınnn!!!!
yaşadıkk desene narincemmm:))
şimdidenn aklım buradaa,hadi bakalımm..
uçuşan fikirlerinle mest et bizi:)
sevgilerrr narincemm..

sibelyalcincom dedi ki...

Blog sahibi olmak insan üzerinde ayrı bir sorumluluk hissi uyandırıyor yeni şeyler bulmalıyım yapıp yayınlamalıyım:)gibi artık zamanla iyimi yaptık kötümü anlıyacağız:)) ellerine sağlık...

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Necla ablacım görüntüsü bile iştah kabartmaya yetiyor, kimbilir ne de güzel kokuyordur fırında pişerken:)..Ellerine sağlık, nefis olmuş, olsa da yesek:).
Sevgiler...
aslı

yeşim dedi ki...

narinim enfes olmuş çörekler uzanıp alasım geldi..ellerine sağlık canısı.heyecanla bekliyorum bomba gibi tarifler senden arayı çok açma...öptümmm.

kalpkurabiye dedi ki...

bir narince klasiği okudum:))
özlemişim ablacım bu yazılarını:))
seviyorum seni..
seviyorum..
engel olamıyorum:)

Hülya dedi ki...

Not ediyorum.
Bir gün oğluma yapsam okuldan geldiğinde sıcak sıcak yese...

Unknown dedi ki...

çok ama çok güzel ya ellerine sağlık

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin