17 Ocak 2011 Pazartesi

Kirece Yatırılmış Kabak Tatlısı



Fasülye kavurmasıyla kalakaldı burası bir haftadır. Turuncuya dönsün şimdi. Geçen kabak tatlısını görücüye çıkarmıştın zaten diyeceksiniz. Bu sefer sönmüş kirece yatırdım kendilerini. Kirece yatırmak turşu ve reçel ( özellikle patlıcan reçeli) yapımında ülkemizde sıkça kullanılan bir yöntem. İyi mi ettim kötü mü bileniniz anlatsın. Yediğimizi içtiğimizi kimyasallardan arındırmak için bu kadar çaba sarfederken hata mı ettim? Alıp da kirecin içinde bir gece bekletmekle kabakları?

Önce gidip iri parçalar halinde kireç satın alıyorsun. Dikkatlice ağzı kapaklı geniş bir kaba koyup üzerine su döküyorsun. Aman dikkat etrafa sıçrıyor, balkonda yapmalı! Kirecin fokurdaması geçip de sakinleşince, üzerindeki beyaz suyu bulandırmadan dikkatlice alıyorsun. Bizim çiğköfte tepsisine aldım suyunu, deler mi zarar verir mi diye de az korkmadım hani. Güzelce soyulmuş kabakları atıp bu suda bekletiyorsun bir gece. Daha suya attıktan yarım saat sonra bile kabaklar kütür kütür olmuştu zaten. Ertesi sabah artık beş on su yıkadığım kabakları bir gün boyunca da temiz suda beklettim. O gün akşamı şekere yatırıp, bir gece daha uyuttum. Yine kendi suyunda şerbetlenip güzelleşene dek pişirdim. Dışı çıtır, içi yumuşak bir kabak tatlısı oldu. Alışkın olmadığımızdan bu çıtırlık evdekilerin pek hoşuna gitmedi. Sanki biraz da bu bağlanan kabuk, kabağın şekeri yeterince emmesine engel oluyor. Belki daha ince doğranmalıydı kabaklar?

Seveni biliyorum çok, peki siz ya da büyükleriniz yapar mı bu şekilde? Mutlaka vardır öneriniz, bekliyorum...



50 yorum:

birsence dedi ki...

çok severim şekerim çatalı batırasım geldi:))öperim bitanem mutlu bir hafta diliyorum...ellerine sağlık....

birsence dedi ki...

şekercim valla ne desen haklısın ama bebişden fırsat bulamıyorum inan...bakıyorum aslında zaman buldukça arkadaşlarıma neler yapmışlar diye ama 2 satır yazamıyorum...bebiş büyüyene kadar idare edin artık birsenceyi olurmu:))öperim...

mutfagabuyrun dedi ki...

bu kirece yatırmayı hiç denemedim ama kabak harika görünüyor arkadaşım.ellerine sağlık.öpüyorum.

► Hobihane ◄ dedi ki...

annemde kirece yatırıp yapar bu tatlıyı tadını biliyorum.ellerinize sağlık..

Sevil Şahin dedi ki...

narincim canım bizim oralarda hiç yapmazlar kirece yatırıp ma bir komşum vardı bi keresinde o yapıp getirmişti .Dğrusunu söylemek gerekirse bende dışının kıtırlığını pek sevmedim en güzel yine bizlerin ilk yaptığı kireçsiz yöntem :))
ellerine sağlık canım afiyet bal olsun
kocaman sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

narinim emeğine sağlık denemiş yorulmuşsun..
ama illa fırında kabak isteriz :)

İnci Yemek dedi ki...

Neclacım evet yoktun burada bir haftadır sen olmayınca buralar çok sessiz:)canım kirece yatırma ile harika bir sunum olmuş ,şimdiye kadar hiç denemedim ve görmedim
kabağın bu haliniancak bana reçel yapımını hatırlattı yaptığın bu işlem:)neden olmasın reçel de yapsaydın:)tadını sen biliyorsun uygun olmazmıydı.
ellerine sağlık canım.
mutlu haftalar diliyorum .çok öpüyorum ..

beste dedi ki...

yillardir duyuyorum bu yontemi ozellikle recel yapiminda sanki meyvenin dagilmasini onluyor diye dusunurum hep. Dur bakalim bir aciklayan cikarsa merakimizda giderilir iyiki sordun Necle. Bende cesaret edemeyebilirdim:) afiyet seker olsun kabak hos bir sekilde seffaflasmis!

sarımutfak-hande dedi ki...

hep duyduğum bir yöntem ama hiç denemedim ellerine sağlık canım harika olmuş
mutlu bir haftasonu dilerim sana

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Kirece yatırma işi benide ürkütüyor bazı reçel türlerinde deniyorlar duyuyorum ama ben yine de uzak durmayı tercih ediyorum Neclacığım ellerine sağlık sevgiler..

Online Decoration dedi ki...

Çok lezzetli görünüyor ama kireç midenize zarar vermesin?

Adsız dedi ki...

Kirece yatırılmış kabak bir başka lezzetli oluyor bence.Herkese tavsiye ederim.Ellerinize sağlık.

Pembe Tatlar dedi ki...

Ayyy işte buna hayır demem....

Kireç kaymağındaki daha lezzetli oluyor diğerini fazla sevmiyorum ellerine sağlık canım...

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

vallahi iyimidir kötümüdür bilmem ama böylesine bayilirim :)) ellerine saglik canim ve afiyet seker olsun! cici bir hafta diliyorum..

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Komşummm:) nasıl da güzel görünüyor, bana da yapacak mısın oralara geldiğimde? ellerine sağlık

Hülya dedi ki...

Hımmm nefis...
Annem kayısı reçelini kirece yatırır yıllardır çok da güzel olur.

lezzet sarayı dedi ki...

oyyyy harika olmuş gerçekten .ellerine sağlık.

yemekbiraşk dedi ki...

zor gibi geldi bana eline sağlık:)
sevgiler..

LEZZETİKRAM dedi ki...

çooook severim ,çok lezzetli çook ellerine sağlık renk muhteşem ;)

Unknown dedi ki...

bu şekli bende çok duymuştum.. ellerine sağlık..

Unknown dedi ki...

Biraz zahmetli olsa gerek ben direkt olarak yapıyorum. Ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

Ben hiç bu şekilde yapmadım ama çok eskiden annem yapardı güzel olurdu hatırladığım kadarıyla ellerine sağlık canım rengi pek güzel

umutluhayat dedi ki...

ellerine sağlık canım nefis olmuş.ben bu şekilde bayılıyorum kabak tatlısına ama çok zararlıymış.

Unknown dedi ki...

Satin alip yedim citir citir bir tatliydi patlican ,kabak .Canim resim süper tatli harika görünüyor ellerine saglik afiyetler olsun öptüm.

Mimosa Café dedi ki...

faydasını zararını bilmiyorum ama lezzetini iyi bilirim. bizim oralarda (mersin-antakya) sadece bu şekil yapılır kabak tatlısı. çok meşhurdur. özellikle antakyada bi de üzerine tahin koyar yerler ki onun lezzetine hiç doyum olmaz. ben en çok bu şekliyle severim kabak tatlısını çıtır çıtır. nefis. eline sağlık neclacım.

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Necla ablacım ben Antakya'da yemiştim kabak tatlısının bu şekilde pişirilmişini. Gerçekten de farklı bir kıvamı var. En çok o kristalize görüntüsü hoşuma gitmişti.
Ellerine sağlık seninki de ışıl ışıl parlıyor tabakta:).
Sevgiler..
aslı

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ben de hep denemek istedim ama git kireç bul onun suyunu al vd. fazla zahmetli bana göre değil :) Ama tadının kıtırlığını sevdim. Yıllar önce anneciğim domates reçeli yapmıştı bu yöntemle, ama çocuktum hatırlamıyorum tadını, zaten bir daha da yapmadı... Ellerine sağlık canım sanırım klasik yöntemden şaşmamak lazım...

kalpkurabiye dedi ki...

canım ablam bizde hiç bilmeyiz kirece yatırılmış kabağı hep geleneksel yöntemle yaparız..
yine de verilen emeklere sağlık tadı ayrı güzeldir eminim ki.

Unknown dedi ki...

Yemedim böylesini ama rengine bayıldım Narinim.
Ellerine sağlık..

HUYSUZBALIK dedi ki...

Neclacım annemler de böyle yapar kabak reçelini Adana'da. Ama daha ince doğrarlar böylece çok daha kıtır kıtır olur. Benim en sevdiğim reçeldir kendileri hatta kızkardeşim en son yolladığı kolide koca bir kutu yollamıştı bu reçellerden. Dediğim gibi ince olacak bir de dilim dilim doğrayıp üzerine tahin ve cevizle servis yap tadı çok değişik müthiş oluyor. Sevgiler...

made in funda dedi ki...

bence iyi yapmışsın.ben de istiyorum bigün böyle kirece yatırmalı bişeyler yapmayı..ellerine sağlık canım.

narcicegirengi dedi ki...

Narincem ellerine saglik. Cok sevdigim bir tatlidir. Kirece yatirma yontemini duymus ve cok sasirmistim. Kimin aklina gelmis acaba diye dusunmustum. Acikcasi deneme konusunda biraz tereddutluyum. Saglik acisindan senin de dedigin gibi ne derece dogru bilemiyorum ben de.
En guzel yontem klasik yontem sanirim:)
Sevgilerimle canim

Pelin dedi ki...

Neclacığım,
Hiç denemedim bu yöntemi doğrusu sen söyleyince düşündüm acaba zararlı mıdır diye.araştırmak lazım. benim anneannem bu yöntemle karpuz kabuğu reçeli yaparmış ama hiç yemek nasip olmadı. Ellerine sağlık arkaaşım.
Sevgiler

YeMeK vAkTi dedi ki...

Narincim harika görünüyor gerçekten capcanlı..

annemin senelerdir dediğine göre kabak tatlısının hası kirece yatırılmış olanı imiş..Ama bende hep tereddütlüyümdür bu konuda dediğin gibi kireç yav bu sonuçta:)Ama eskiler hep böyle yaparmış ve biz onlardan daha sağlıksız bir nesiliz ya demekki şimdiki yediklerimize oranla zarrasız:)Çünkü patlıcan reçelini kabak tatlısı yapımında vs hep bu yöntemi kullanırmış.Sıra bende:)

Elerine sağlık canım benim

www.sendepisir.com dedi ki...

Ankara'da yaşarken komşum her yaptığında bize de verirdi çünkü kızım ve eşim çok seviyorlardı. Tarifi almıştım ama kaybettim. Sayfanda görünce çok sevindim. Paylaşım için teşekkürler..

Tijen dedi ki...

Bu işi Zeytinbağı'nın reçellerini yapan ailenin gelini Dilek pek güzel yapar. Hatta Bursa'da bir yemek yarışmasında birinci olmuştu bu tatlıyla. Çiya'daki de güzeldir, üzerine tahin dökerler...

Zehra Gürgen dedi ki...

ben hertürlüsünü severim canım. Ama kireçe batırıp hiç yapmadım.
Ellerine sağlık canım, Fethiye2ye brkliyorum arkadaşımmm..sen enfes yemeklerinden yaparsın ama ona göre! öyle misafirmiş gibi oturtmam :))

Zehra Gürgen dedi ki...

Yok yok şaka tabii ben sen gelirsinde seni çalıştırı mıyım? o sevinçle her anı sohbetle geçirmek varken mutfağa mı girilir?
sen gel yeterki ben sana istediğin pastadan yaparım.

Unknown dedi ki...

BU tarz hic pisirmedim ve yemedim kabak tatlisini ama cok merak ediyorum.... Ellerinize saglik, afiyetler olsun tüm yiyenlere... Sevgilerimle,

Damak Tadı dedi ki...

Hakkını vermişsin yine Narine'm..Çok da iyi yapmışsın..))

Bizimkiler artık kirece yatırmadan yapıyorlar..Ama asıl lezzet bombası bu hali..Ellerine sağlık aşkım aşkım..Bir gün kapını ansızın çalmayı çok isterdim..))Şansıma hangi tatlı çıkarsa kabulümdür..))Öperim çok çok tatlım..)

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım; hep denemek istemişimdir cesaret edememişimdir. Şimdi üzerime cesaret geldi,hemen deneyeceğim...Ellerine sağlık kabak çok güzel görünüyor.Olsada yesem.....sevgilerrrrrr....

dokuzuncubulut dedi ki...

Bu tatlıyı Hatay'da Antakya'da çok güzel yapıyorlar. Oradan gelmişse yerim:)) Ama hiç yapmayı denemedim. Senin tatlın da çok lezzetli görünüyor, ellerine sağlık arkadaşım...

Adsız dedi ki...

Kirece yatırmakla iyimi ettin kötü mü ettin bişi diyemiycem Narince abla amma iyki yapmşsın çok iyi görünüyor. Sizin mail adresinize bakıcam şimdi blogunuzda varsa az sonra graffiti ile ilgili bir mail atıcam.
Selamlar

Aybike Ceylan dedi ki...

Nasil severim bu tatliyi Narincem, ellerine saglik. Harika gorunuyor, nefissss...

Sevgiler...

çeşnici Handan dedi ki...

Kadıköy Çiya'da hep bu şekilde yapıyorlar ve harika oluyor evde hiç denmedim ama tadı süper dışı çıtır çıtır sadece şekeri biraz az oluyor o kadar. Ellerine sağlık canım

Aysegül dedi ki...

merhaba nasılsınız
porselendemlik çay saati için size davetiye bırakıyorum katılrsanız sevinirim
sevgilerrrr

http://merakiyidir.blogcu.com

edaca dedi ki...

canım adanamın canımmmm tatlısı :))

victor's secret dedi ki...

valla biraz geç oldu ama şöyle bir bilgi buldum:

"Kirece yatırmak konusunda araştırmalar yapan Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, bu yöntemi gayet sağlıklı buluyor ve, "Endüstride zaten kalsiyum saf olarak kullanılıyor. Konservelerde kalsiyum vardır. Kalsiyum, birçok gıdanın temel bileşenidir. Süt çok önemli bir kalsiyum kaynağı, tahıllarda da bolca var. Kirece yatırmak dünyada genellikle sıcak bölgelerde meyvelerden uzun süre faydalanmak için geliştirilmiş bir yöntem." diyor. Kalsiyum, sebze ve meyvelerin uzun süre dayanmasını sağlıyor. Kirece yatırılarak hazırlanan tatlılar aylarca bozulmadan kalıyor. Kimyasal araştırmaların ve tahlillerin olmadığı dönemlerde insanların kirecin içinde bol miktarda bulunan kalsiyumu bu yöntemle elde edip kullanması dikkat çekici."

ilgili link :

http://www.ezberim.com/tatli-ve-pasta-tarifleri/184205-kirecle-yapilan-tatlilar/

Unknown dedi ki...

Normal kirec yok ya sönmüş kirec var nalburda

Narince dedi ki...

Serkan Keçeci sönmüş kireci kullanacaksınız zaten.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin