6 Ocak 2014 Pazartesi

Limonlu Zerdeçallı Tavuk





Ben bu kaydın yazısını oluşturuvermiştim dün. Tavuğa yakıştırdığım baharatlardan dem vuracaktım, biraz da unutkanlığımdan ama; unuttum nasıl başlayacaktım, nasıl bitirecektim. Bir başlangıç cümlesi için, fotoğrafa bakıp duruyorum dakikalardır. Baktıkça da lezzetini yeniden anımsıyorum. Karamelize olmuş soğanların kızaran tavukla, bezelye ile, ne alaka demeyin taze dereotu ile damaklarımızda  bıraktığı nefis tadı öyle sevdik ki, bu fotoğraftan sonra kısa süre içinde yeniden pişirdim aynı tarifi. Şu meşhur unutkanlığıma, bir de tarifleri not almamak konusundaki ısrarlı tutumuma önlem olarak fotoğrafını çekmiştim ocağa koymadan evvel. Tavuğu nelerle tatlandırdığım az çok görülüyor fotoğrafta : acı sos, tuz, karabiber, toz kırmızı biber, zerdeçal, kimyon, kekik, sarımsak, çeyrek dilim limon, piyaz doğranmış kuru soğanlar, biraz da zeytinyağ...

Önce bir yüksek ateşte cozurdayıp, sonra kısık ateşte kendi suyunda pişmeye bıraktım tavuk parçalarını. Dikkat etmeniz gereken fazlaca pişirip dağıtmamak, pişmesine yakın ocağın altını biraz açıp konserve bezelyeleri ekleyeceksiniz. Varsa kalan suyu buharlaşacak, tavuk etleri kızaracak, serviste taze dereotu serpelenecek. Hazırlaması bu kadar  basit ve zahmetsiz, lezzeti ve görüntüsü ise davet masalarına yakışır. Biliyorum yarın için yapmayı düşlediniz, kolay gelsin :)


5 yorum:

Adsız dedi ki...

ben nasıl yapıldığını hiç anlamadım.yapmak istiyorum.cok güzel görünüyor.hangi sıra ve aşamadan geçti acaba yemek?

Narince dedi ki...

Tavuk etlerine acı sos, tuz, karabiber, toz kırmızı biber, zerdeçal, kimyon, kekik, sarımsak, çeyrek dilim limon, piyaz doğranmış kuru soğanlar, biraz da zeytinyağ ekleyip elinizle yedirin.

Sonra kalın tabanlı yapışmaz yüzeyli bir tencereye alın. Ocağın altını açıp birkaç dakika önlü arkalı pişirin. Sonra kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın. Kendi suyunda pişecek, kapağını sık açmayın. Etler yumuşadığında kapağını açın, ocağın altını da açıp konserve bezelye ekleyin. Tavukları önlü arkalı kızartın güzelce. Servis sırasında da dereotu serpin.

Aysel dedi ki...

Senin elinin değdiği her şey güzel olur eminim, O güzel ellerine sağlık. Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Yaaaa süper gözüküyor...Resimler muhteşem...Bayıldım.

Unknown dedi ki...

Görüntü muhteşem Narinim.. Ellerine sağlık..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin