11 Aralık 2012 Salı

Otuz Altı Böreği



Çok bilinen, ismini katlarından alan, yıllardır çok severek yediğim ama, sıklıkla yapmadığım otuz altı böreği. Sıklıkla yapamıyorum çünkü; hazırlamak biraz zaman alıyor. Ancak yapmışken çok yapmak tercihimdir, dondurucudan çıkarıp ısıttığınızda da gayet güzel oluyor. Tarifte üzeri için ayırdığım iki yumurta sarısını ayırmaz da hamura katarsanız daha çıtır çıtır bir sonuç elde edersiniz. Ama ben bu halini seviyorum. Peynirlisi ve ıspanaklı peynirlisi en çok yaptığım; dilediğiniz içle yapabilir, üçgen dışında  kare, rulo şeklinde de kapatabilirsiniz. Bu ölçülerle üç koca tepsi çıkar.

Malzemeler:


  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 4 yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 cimcik toz şeker
  • 42 gr yaş maya ( bir paket yani on gram instant maya da olur)
  • Ilık su
  • 1 kilogram (dokuz su bardağı kadar) un



İçi İçin:


  • Beyaz peynir
  • Maydonoz


Yağlamak İçin:


  • 250 gram tereyağ



Hazırlama:

Una şeker ve tuzu serpip ortasını açın.

Sıvıyağ, yoğurt ve yumurtaları ( ikisinin sarısını ayırarak), mayayı unun ortasına koyup ılık su ekleyerek kulak memesi kıvamında hamur yoğurun. Mayalı hamuru aman diyim katı tutmayın, kabarmaz, sonuç sizi üzer.

İyice yoğurduğunuz hamuru sarıp sarmalayıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamuru altı eşit bezeye  bölün.



Fotoğrafta gördüğünüz gibi bezeleri hafifçe unlayarak  bıçak sırtı kalınlığında açın . ( Çok düzgün açmak için yorulmayın, yırtılabilir, eğri olabilir hiç dert etmeyin.Hatta açamadım derseniz çarşaf böreğinde olduğu gibi elinizle çekiştirerek de açabilirsiniz. )

Her bir bezeyi açıp oda ısısındaki tereyağı ile yağlayarak zarf şeklinde kapatın, aralarını da mutlaka yağlayın. (250 gram dedim ama isterseniz bu miktarı azaltabilirsiniz de.) En üstü yağlamıyorsunuz.

Son aşamadaki hale gelen hamur katlarını yağların donması için yarım saat boyunca buzdolabında tutun. Aceleniz varsa derin dondurucuda daha kısa sürede de halledebilirsiniz bu işlemi.

Yağlar donmazsa sonraki aşamalarda yağlar dışına çıkar ve çalışmanız zorlaşır bunu atlamayın lütfen.


Şimdi tezgaha genişçe bir alana un serpin, buzdolabından çıkardığınız hamuru alıp üzerini de hafifçe unlayın. Oklava ya da merdane yardımıyla hamuru genişletin.


Fotoğrafta gördüğünüz kalınlıkta olana dek açın, karelere bölüp bolca iç koyun ve üçgen şeklinde kapatın.

Şekil verdiğiniz börekleri yağlı kağıt serili tepsiye alıp üzerlerine ılık bir yerde tepsi mayasının gelmesi için bekletin.

Vaktim yok derseniz bu aşamayı geçip, üzerlerine yumurta sarısı sürdüğünüz börekleri soğuk fırına verip iki yüz dereceye ayarlayın.

Alt ve üstleri güzelce kızaran börekleriniz fırından alın. İlk sıcağı çıkınca hafifçe su serpeleyip üzerlerini örtün.

Dinlenen börekleriniz servise hazırdır, afiyet olsun.



32 yorum:

YeMeK vAkTi dedi ki...

Breh breh breh,hamur ince açılmadığı için yapabülürüm ben bunu sanırım pekte güzel olur ellerine sağlıkkkk :))

Unknown dedi ki...

Çok zahmetliymiş...Ama eminim elde açıldığı için lezzeti tartışılmazdır..

NzlGl dedi ki...

Çok güzel olduğu kesin. Elinize sağlık . Çiğleri bile yiyesim geldi:)))
sevgiler

mutfagabuyrun dedi ki...

çok beğendim canım.nefis görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

çok iyi bildiğim, her saat harika yenebilen nefis bir börek naclacım..
eline emeğine sağlık..
bize çok şeyler katıyorsun....

------
Nazlııııı :))
neler diyorsun bakiyymmm !! :)))
öpüyorum sizleri kızlar :)

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Hamur açmak deyince duruyorum hem zahmetli hemde vakit alır ama görünce de puf puf kabardığını canım çekti Ankaraya mı gelsem acep sevgiler ellerine sağlık...

lezzettabağı dedi ki...

NEFİS GÖRÜNÜYOR BENCE ÇOK DA ZOR DEĞİL. AŞAMALARINA DİKKAT EDİP BU GÜZELLİĞİ YAKALAMAK LAZIMMMM. ELİNE SAĞLIK CANIM, KOCAMAN SEVGİLER.

Serap dedi ki...

Zahmetli görünüyor ama; sonuç mükemmel sanıyorum. Ellerinize sağlık.

sibelyalcincom dedi ki...

ellerine sağlık ne kadar emek o kadar lezzet:) sevgilerimle

yemekbiraşk dedi ki...

hımmm evet çok zor gibi geldi banada oyalıyıcı yani ellerine sağlık sevgilerimle..

Canan Demirbağ dedi ki...

Harika olmuş,ellerinize sağlık.

Asuman la dedi ki...

çok güzel anlatmısınız resimler detaylar böreği pratik hale getiriyor neredeyse ellerinize sağlık valla hemen denemek istiyorum :)

canikom dedi ki...

elinize sağlıkkkkk

sare dedi ki...

Of of of... Narin arkadaşım. Müthiş. Fotoğrafa vuruldum, tadı kimbilir nasıl? Ellerine sağlık.
Yapılacaktır kendileri...
Çok sevgiler.

Renkli Dünyam dedi ki...

Nefis bir börek,oldukça da zahmetli ellerinize sağlık.

evcilik dedi ki...

Yaptım..Enfes oldu..Birdahki sefere yumurta tavsiyene uyacağım..
Ellerine sağlık..

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

zor olabilir ama kıyır kıyır enfes olmuş ellerine sağlık canım sevgiler:)

YELDA dedi ki...

Gerçekten zahmetli bir tarif ama sonuç herşeye değiyordur diye düşünmekteyim, çıtır çıtır sıccacık börek şu anda çayımın yanında olsa hiç fena olmazdı :))
sevgiler...

LeylaK dedi ki...

ne hoş olmuş, kat kat.

İnci Yemek dedi ki...

Neclam çok özlemişim seni:)bu ne güzel lezzettir ve anlatım daha ne olsun canım benim,kesinlikle denenecektir:))ellerine emeklerine sağlık canım.öperim seni...

Güloanne mutfakta dedi ki...

Emekli ama nefis bir börek ellerine sağlık

zeymurancafe dedi ki...

ellerınıze sağlık zahmetlı her sey guzel oluyor hıc yemedım ama guzel gorunuyor

Pelin dedi ki...

Çok severim bu böreği. Çok nadir yaparım ama. Ellerine sağlık Neclacığım.
Sevgiler

sarımutfak-hande dedi ki...

ımmm ellerine sağlık ismi ilginç kendi güzel :))

Adsız dedi ki...

Harikasın Narincem .Ellerine sağlık.

Hülya dedi ki...

Hafta sonu yapmalı...Sevgiler

TuruncuTatlar dedi ki...

ELLERİNE sağlıkcanım harika gözüküyor seni takibe aldım bende beklerim:) sevgiler..

Hayatın Tatları dedi ki...

İnanamıyorum ben buraya nasıl olmuşda yorum yazmamışım :( sevgili arkadaşım ben denedim ve bayıldım. Üstelik resimli anlatımınla yapımı dahamda kolaylaşıyor. Ben bolca yapıp dolaba kaldırdım ısıtınca daha bir lezzetli oluyor hatta. Ellerine sağlık :)

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Iste arkadasimda yedigim bir börek ama o hazir almisti,Yunan isiydi,simdi nasil yapildigini gördügüme göer hemen deneyebilirim,cok tesekkürler Narince!

Adsız dedi ki...

Zarf seklindeki hamurları ust üste koyup hepsini birmi açacağız tek tek mi anlayamadim

Unknown dedi ki...

Hamuru ince acmakda hicbirsey yok eminim sende yaabilirsin korkma

Adsız dedi ki...

90 li yıllarda annemlerin yaptığı ve benim hâlâ yaptığım börek 👌👌

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin