7 Mayıs 2011 Cumartesi

Kelle Çorbası



Dünya üzerinde bütün ulusların kültüründe vardır çorba. Başlangıçta yenilmesi, doyurucu olmaması özelliğini vurgulasa da, tek başına ana yemek olabilecek besin değerine sahip etli, bakliyatlı çorbalar da vardır. Macarların gulaşı, bizim alaca çorbamız gibi. Akşam yemeğinde yeme şartımız da yok; kahvaltıda sıcak bir tarhana çorbası içebileceğimiz gibi, gecenin geç saatlerinde işkembe, kelle paça çorbası da içebiliriz.


Soğuk günlerde içimizi ısıtır; yazın soğuk içilir ferahlatır. İspanyolların dünyaca ünlü gaspaciosu şöyle dursun, bizim ayranlı soğuk çorbamızı sıcak yaz günlerinde hiçbir şeye değişmem. İsmi Siirt'te mihir çorbası olsun, Sivas'ta katıklıaş.


Mutfağımızda çorbalar hazırlanırken temel malzeme bazen sebzedir, bazen tahıl, bazen süt, yoğurt, bazen baklagil, bazen et, sakatat. Karalahana çorbası, taze bakla çorbası, bakliyatla semizotunun aynı tasta buluştuğu pirpirim aşı, Konya'da düğün ve davet yemeklerinin vazgeçilmezi bamya çorbası sebzeyle hazırlanmış çorbalarımıza örnektir. Kabak, patates, pancar, pırasa, börülce gibi sebzelerle çeşit çeşit çorbalar yapan Anadolu insanı, Adana ve Osmaniye civarında rastlayacağımız çakıldaklı çorbada pek çok sebzeyi bir arada kullanmıştır.


Un çorbası, bulgur çorbası, tarhana çorbası, pirinç çorbası, şehriye çorbası, mısır çorbası tahıl temelli çorbalarımızdır. Dünya mutfağına armağanımız yoğurt ile yayla çorbası, toyga çorbası, doğaba, lebeniye, yuvalama çorbası yaparız. Et suyu, soğan ve sarımsakla besin değerini daha da yükselttiğimiz bakliyat çorbalarına doyum olmaz; yeşil mercimeği erişte ile pişirir, kimi yörede dulavrat çorbası deriz, kimi yörede kikirdekli çorba. Kırmızı mercimeği ister ezme, ister püreli sunarız; mahluta olur bazen, bazen ezogelin. Tavuklu tel şehriye çorbası hastalara şifadır, işkembe çorbası alkolü kaçırana. Ciğer çorbası, kelle paça, yuvalama, düğün çorbalarımız et ve sakatat kullandığımız diğer lezzetler.


Bugün kelle çorbasıyla başlayalım, peşine bir bakliyatlı, bir de yoğurtlu çorba ekleyelim. Temizlenmiş, yıkanmış kuzu kellesini tereyağında önlü arkalı bir güzel kızartalım. Üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuz ekleyip, düdüklüde buharı çıktıktan sonra yirmi, yirmi beş dakika pişirelim. Pişen kelleyi sudan alıp didikleyelim, kemiklerinden ayıralım. Tekrar suya bırakalım ve bolca dövülmüş sarımsak katıp, kaşık kaşık içelim.



13 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

kelle paça vs.hiç yemedim canım.snaırım da yıyemem.yıyenlere afiyet olsun.seninde ellerine sağlık.öpüyorum.

Unknown dedi ki...

Çok seviyorum kelle çorbasını çok
Ellerine sağlık.
Sevgiler.

yemekbiraşk dedi ki...

original kelle çorbası hemde:) eline sağlık neclacım benlik değil ama eşim bayılır:)
sevgilerimle..

HUYSUZBALIK dedi ki...

Babamın öğretmenlik yaptığı bir köyde gelinin şerefine evlendiği gecenin yarısında koyun kesip onun kellesini çorba yapması istenirmiş. :)Aklıma o geldi zavallı geline de acıdım işin yoksa yataktan kalk kelle üt çorba yap... :) Ellerine sağlık Neclacım. Sevgiler...

Tijen dedi ki...

Çorba benim bir numaralı akşam yemeğim Necla'cığım. Hele de kış aylarında...

İnci Yemek dedi ki...

Neclacım ellerine, emeklerine,gönlüne sağlık canımın içi:)güzel ülkemin çorba kültürü ancak bu kadar güzel anlatılır.
Sakatatları severim bunlarla ilgili çoralara bayılırım:)yaz günlerinde memlekette bizim otelde pişme günleri vardır;işkembe çorbası perşembe kelle paça cumartesi günü:))
bak şimdi o günleri hatırlattın bana:)
Anneler günün kutlu olsun canım.çok öpüyorum seni...

yeşim dedi ki...

canım benim anneler gününü kutluyorum.çok öpüyorum.sevgiler.

dokuzuncubulut dedi ki...

Çok severim arkadaşım, çok da güzel yapmışsın, nefis görünüyor, ellerine sağlık olsun.

Anneler günün de kutlu olsun.

Sevgiler:)

gunfrfd dedi ki...

Şimdi bir tabak kelle çorbası için neleri vermezdim :)

Hele ki sizin elinizden çıkmışsa :)

Biriciğim; anneler gününüzü kutlarım...

Yavrularınızla birlikte nice güzel günlere...yıllara... mutlu bir ömüre...

Sevgiyle...

Mutfak Havlusu dedi ki...

3-4 ay evvel büyük kuzenim,diğer kuzenimin kızı ve kardeşlerimle Beyoğlunda gezindik durduk,çay iç muhabbet vs derken abim"kelle paça içelim mi?"diye sordu.Ben hemen muhalif olup hayır ben içmem dedim ama yenik düştüm ve gittik Nizam pidecisine.Abim ve küçük kuzen kelle paça bizde gece 1 de dayanamayıp ortaya Pastırmalı pide söyleyince o saatte şişitk:)
Şimdi nerede kelle paça duysam görsüm o gece aklıma gelir şimdi olduğu gibi.
Bu lezzete,ete düşkün olmama rağmen alışabildiğimi söyleyemem ama birgün yersem söz hemen haber edeceğim:)
Ellerine sağlık,selamlar.

çeşnici Handan dedi ki...

Çorbalarımızı ne de güzel anlatmışsın kalemine sağlık. Çorban da çok güzel olmuş ellerine sağlık canım. Anneler Günün de kutlu olsun.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Her yazında yeni bilgiler öğreniyorum senden. Kelle çorbasını çooook eskiden anneciğim rahmetli babam için bir iki kere yapmıştı. Ben pek sevmesem de tadını bilirim. Ellerine sağlık canım, sevgiler...

Adsız dedi ki...

Kışın en soğuk günlerinde akşam vakti tüm aile masaya toplanır sıcacık bi ortam ve böyle güzel bir yemek olursa ne güzel olur diilmi :) Valla çok güzel tariflerle karşılaştım yine .

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin