10 Aralık 2010 Cuma

Hanım Göbeği Tatlısı




Kimilerinin müstehcen, hatta erotik bulup ismini değiştirmeye kalkıştığı Osmanlı saray mutfağından günümüze yadigar hanım göbeği. Sarayın orijinal reçetelerinde, hanım göbeğinin, kavrulmuş irmiğe yumurta ve küllü su ilavesiyle yoğurulmuş hamura şekil verilip, fırında pişirildikten sonra şerbete atılarak hazırlandığını görürüz.

Günümüzde ise daha çok Pâte à Choux ile hazırlanıyor.Fransızca lahana anlamına gelen choux (şu); çabuk kabaran, içi boş, puf puf bir hamur. Nötr bir tadı olduğu için tatlı ile de doldurulabiliyor, tuzlu ile de. Kaynayan su veya sütün içine atılan un, tuz ve tereyağının kısık ateşte hızla pişirilmesiyle elde edilen hamur, tek tek ilave edilen yumurtaların yedirilmesi ile hazır hale geliyor. Şu hamurunun kullanıldığı en çok bilinen tatlılar ise profiterol ve éclair .(ekler)

Dışı çıtır, ısırdığınızda ağzınıza dağılan dolgun şerbetiyle mutluluk hormonlarınızı harekete geçiren hanım göbeği için;

Malzemeler:

  • 4,5 Türk kahvesi fincanı un
  • 2 adet yumurta
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1/4 Türk kahvesi fincanı erimiş tereyağ
  • 1çay kaşığı tuz
  • 5 Türk kahvesi fincanı su

Kızartmak İçin:

  • Sıvıyağ

Şerbeti İçin:

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı+1/4 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu

Hazırlama:

Önce şerbet için şeker ve suyu tencereye koyun.

Kaynadıktan sonra on beş dakika ortadan az ateşte kaynatın.

İndirmeden bir dakika önce limon suyunu ekleyin.

Kaynayan şerbeti soğumak üzere bir kenara ayırın.

Bir tencereye su, tuz ve tereyağını koyun.

Su kaynar kaynamaz unu katıp, kısık ateşte tahta bir kaşıkla hızla karıştırarak hamur haline getirin.

Hamurun un kokusunun gitmesi için iyice karıştırarak beş altı dakika pişirin, soğumaya bırakın.

Hamur soğuyunca yumurta ve yumurta sarılarını teker teker ilave edip yoğurarak hamura yedirin.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparı, yuvarlayıp yassılaştırın.

Ortalarını delip halka haline getirin.

Hamurları ılık sıvıyağda kızartın. İçinin tamamen pişmesi, cıvık kalmaması için yavaş yavaş kızarıyor.

Şeklinin bozulmaması için önce bir tarafı tamamen kızarsın sonra diğer tarafını çevirin. Yoksa şekilleri bozuluyor.

Hamurlar kızardıktan sonra yağı ateşten alıp biraz ılımasını bekleyin, sonra kızartma işlemine yeniden başlayın.

Bu işlemi hamur bitene kadar tekrarlayın.

Kızaran hamurları hemen soğuk şerbete atıp on dakika beklettikten sonra çıkarın.

Çok fazla bekletmeden taze taze servis yapın.


30 yorum:

fuat gencal dedi ki...

Hayırlı cumalar, ellerinize, emeklerinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor.

Saygılarımla.

mutfagabuyrun dedi ki...

tatlı çok güzel olmuş.görüntüye bakınca canınızın çekmemesi imkansız.ellerinize sağlık.sevgiler.

ahsen58 dedi ki...

off off çok güzel görünüyor ellerine sağlık arkadaşım

Unknown dedi ki...

İsmi de güzel kendisi de :) Tadını ancak tahmin edebiliyorum, nefis görünüyor. Ellerine sağlık Narinim..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ne güzel bilgiler verirmiş narinim :)
çokda güzel yaparmış
vede yermş !
sonunda da imrendirirmişş... miş :)))

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

Harem tatlıları bunlar, harem bilinenin aksine kadınların her konuda eğitildiği mekan ve tüm tatlıları tarihi, haremden kadınlar ile hikayeleri var ve oldukça keyifli hikayeler... bazı tatlı ve çorbalarda yeniçeriler ile alakalı sürekli olarak isyan eden! Osmanlı mutfağında tarihinde kaybolmak istiyorum ben! Harika geldi bu tatlı sakatatlardan sonra:)) sevgilerimle,

Unknown dedi ki...

Neclacığım hayırlı cumalar ben bayı
lırım bu tatlıya ellerine sağlık sevgiler.

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Necla ablacım bu görüntüye kayıtsız kalmak mümkün değil, çok nefis görünüyorlar:)..
Tarifi de bütün incelikleriyle anlatmışsın, ellerine sağlık.
Sevgilerimle:).
aslı

Nehir Butik Pasta dedi ki...

oo nefis güzel komşum bir tane aldım tatlıdan
ellerine sağlık

Saglıklımutfak dedi ki...

Naricem ellerine sağlık iştahla hepsini yiyebilirim . o kadar güzeller :)

kalpkurabiye dedi ki...

ablacımm öyle bir anlattın ki sanki o şerbet ağzımda dağılıverdi yani...
ellerin dert görmesin...
nefis görünüyorlar.. hemde çok özenli her zamanki gibi:)

sarımutfak-hande dedi ki...

yerim ben bu göbeği:))) tombiş tombiş harikalar ellerine sağlık canım

Unknown dedi ki...

"Dışı çıtır, ısırdığınızda ağzınıza dağılan dolgun şerbetiyle"
diye okuduğum an bittim.Canım çok çekti çoook..
Ellerine sağlık
Sevgiler.

mine dedi ki...

isim değiştirmeler bana saçma geliyor tabii herkesin kendi fikri bu tarifi en kısa zamanda uygulamam lazım çok tuttum ellerine sağlık canım teşekkürler

nesrin dedi ki...

En cok verdiginiz bilgiler icin tesekkürler. Mutfak sohbeti hic bitmez. Sevgiler...

Tijen dedi ki...

Çok kötüsün Neclaaaaa! Diyecektim ama artık şerbetli tatlıları yemediğimi, özlemediğim hatırlayıp vazgeçtim. Ama bu hamuru düşününce profiterolün tatlıya dönüşmemiş haliyle yapmak istediğim denemeleri anımsadım!

evatolyesi dedi ki...

Gerçektende görüntüsüyle bile mutluluk hormonlarını çalıştırıyor:)
Ellerinize sağlık
Sevgilerimi gönderiyorum

gülay mutfakta dedi ki...

narin canım ellerine sağlık, ismi ne olursa olsun ben bu lezzeti çok seviyorum:)

sevgiler

Adsız dedi ki...

Acaba tadı lokma gibimi ?

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Necla,
Bu güzel görüntü karşısında ne denebilir ki?
Tek kelime ile "nefis" olmuşlar, ellerine sağlık.
Hanım göbeği, denemek yapmak istediğim tatlıların başında geliyor.
Mutlaka senin ayrıntılı bu tarifin ile deneyeceğim.

Cafe Pepela dedi ki...

Ablacığım,ne yaptın sen ya Hu..
Vallahi canım istedi,kestaneli kurabiyelerim olmasa anında mutfağa koşup,kolları sıvayacağım,çünkü bayılırım hanım göbeğine (iştahı yüksek bünye)
Takas edelim mi ni deysin ajiba :)

çeşnici Handan dedi ki...

Bayılarak yerim ben bunu. Süper olmuş ellerine sağlık canım. Sakatatlalar da harika olmuş onlara da bayılırım.

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Tatlıların ye beni diyor, ellerine sağlık...

Unknown dedi ki...

Valla bu görüntüye ne denir hanımların göbeğinin güzelliği tatlılara bile isim olmuş.Ellerine sağlık güzel arkadaşım

Unknown dedi ki...

Valla bu görüntüye ne denir hanımların göbeğinin güzelliği tatlılara bile isim olmuş.Ellerine sağlık güzel arkadaşım

dokuzuncubulut dedi ki...

Mutluluk hormonlarını hem de nasıl harekete geçirir:))
Verdiğiniz bilgilere de, mükemmel tatlıya da bayıldım. Ellerinize sağlık olsun arkadaşım.
Sevgiler.

Peggy dedi ki...

This looks so good!

kelebeklisaniyeler dedi ki...

muhtesem bir tatli ve görüntü uzanip alasim geldi,ellerine saglik arkadasim,sevgiler.

Pelin dedi ki...

Neclacığım inan bana sana ne zaman uğrasam acıkıveriyorum birden. Önce işkembe çorbası üzerine de bu tatlıdan istiyorum. İşkembe bulamam da buralarda belki bu tatlıdan yapabilirim. eline sağlık.
Sevgiler

FERZAN dedi ki...

tatlı harika görünüyor,ellerinize sağlık,sevgiler...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin